Maine incepe Brasov Jazz & Blues Festival. Muzica, proiectii de film si multe alte evenimente la editia aniversara

Cea de-a X-a editie a Brasov Jazz & Blues Festival va avea loc in acest an in perioada 11-15 august si va aduce tuturor iubitorilor de muzica buna din Brasov, atat localnici, cat si turisti, 5 zile de evenimente, un line-up exceptional si numeroase activitati conexe pentru publicul de toate varstele.

Programul complet este disponibil pe brasovjazz.ro iar biletele si abonamentele pot fi achizitionate pe biletebrasov.ro.

Festivalul include, pe langa concertele cu artisti de renume international si trupe locale, jam sessions, proiectii de filme in aer liber, conferinte si dezbateri, ateliere creative si masterclass-uri pe teme muzicale, activitati pentru copii si familie si un targ de discuri de vinil, pentru pasionati. Evenimentele din cadrul Brasov Jazz & Blues Festival vor avea loc in Piata Sfantul Ioan (scena principala), pe care vor urca peste 30 de artisti din 8 tari si Piata Brassaï, dar si in Parcul Central Nicolae Titulescu, JUNO Wine Garden, Deane’s Irish Pub & Grill si la Cinema Astra.

Festivalul va fi deschis joi, pe 11 august, pe scena din Piata Sf. Ioan de doi dintre artistii rezidenti Brasov Jazz & Blues Festival, prezenti la Brasov in calitate de artisti si organizatori de masterclass-uri: Berti Barbera si Lars Kutschke Band (DE/HU), continuand cu un concert al legendarului Jan Akkerman, headlinerul primei editii a festivalului, aflat intr-un turneu de promovare 75 – o compilatie exclusiva care celebreaza 75 de ani de la nasterea chitaristului care a influentat generatii intregi de artisti. Jan Akkerman a colaborat pe parcursul carierei sale cu numerosi artisti de prestigiu, printre care se numara BB King, Ice T, Cozy Powell sau Clau Ogerman), Akkerman promite un spectacol memorabil la Brasov in prima seara a festivalului.

Ce-a de-a doua zi aduce publicului artisti de jazz aflati in premiera in fata publicului din Brasov, si chiar din Romania: pe scena principala vor urca Carlos Bica, unul dintre cei mai prolifici contrabasisti portughezi, alaturi de proiectul de succes AZUL (alcatuit din superchitaristul berlinez Frank Möbus şi imprevizibilul baterist newyorkez Jim Black), proiect care a reusit sa scoata pe piata cel mai bun album de jazz portughez al tuturor timpurilor si Michael Olivera & THE CUBAN JAZZ SYNDICATE, o trupa solida de muzicieni cubanezi castigatori si nominalizati la premiile Latin Grammys, care au colaborat de-a lungul timpului cu artisti precum Chucho Valdez, Celia Cruz, Paquito D Rivera, printre multi altii.

In Piata Brassaï, pe langa concertele Fusion Core si Marcian Petrescu & Trenul de Noapte, va avea loc si proiectia documentarului Romania Neimblanzita, la Cinema Astra se vad drama biografica Cadillac Records (2008), filmul despre viata legendarului Johnny Cash, Walk the line (2005) si productia romaneasca Metronom (2022), semnat de regizorul Alexandru Belc, originar din Brasov, iar la JUNO Wine Garden publicul poate participa la concertul Corina Sirghi & Catalin Raducanu.

Sambata, pe 13 august, Raphael Wressnig (Austria) unul dintre cei mai virtuozi organisti din lume la aceasta ora, revine pe scena din Brasov alaturi de Gisele Jackson (SUA), care si-a inceput cariera in corul lui Ray Charles si in trupele Donnei Summer si a lui James Brown. Diva internationala si apreciatul organist aduc muzica soul, blues si funk intr-o lume moderna si vor oferi publicului un nou mod de a experimenta aceste genuri muzicale. Pe scena principala va urca in continuare, in premiera in Romania, super-muzicianul american John Németh, nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year in cadrul prestigioaselor Blues Music Awards in 2021, iar in 2022 castigator al premiului Cel mai bun vocalist si nominalizat la categoria Cel mai bun interpret la muzicuta.

Pe scena din Piata Brassaï se vor vedea in cea de-a treia zi filmele WALL-E (2008) si Wild Carpathia (2021), pe langa concertele Fabrica de trupe Prefix TM: Over Black & Vertigo si Fernet Blues Company & Vali Racila, la JUNO Wine Garden concertul Sorina Rotariu Trio, iar filmele de la Cinema Astra sunt dedicate legendarei trupe britanice The Beatles: Imagine John Lennon (1972), Yellow Submarine (1968) si Yesterday (2019).

Ziua de duminica ii aduce pe scena din Piata Sf. Ioan pe Kirk Fletcher (USA), recunoscut la nivel mondial de critici si public deopotriva ca unul dintre cei mai buni chitaristi de blues din lume, castigator de patru ori al Blues Music Award iar cel mai recent album al sau My Blues Pathway a fost nominalizat la Blues Music Awards 2021 si pe Sharrie Williams. The Princess of Gospel Rockin’ Blues, cotata printre primii 15 interpreti de blues din Statele Unite., in jurul careia s-au creat şi alte trupe foarte cunoscute care fac parte din topul celor mai buni interpreti de blues la ora actuala.

Pe scena din Piata Brassaï au loc concertele Midnight Buzz si Nicu Patoi – Berti Barbera – Adrian Ciuplea Trio, dar si proiectiile de film Cartea Junglei (2016) si Romania Salbatica (2021), la Cinema Astra se vad filmele West Side Story (2021), A star is born (2018) si Bohemian Rhapsody (2018), iar la JUNO Wine Garden concertul Anamaria Galea Trio – „La Vie en Rose”.

Ultima zi de festival ii aduce pe scena din Piata Sf. Ioan pe Wattzy, Soundbox, Fusion Core si Fernet Blues Company iar in biserica fortificata din Bod va avea loc un concert exceptional Sharrie Williams & LK Band.

In Parcul Central spectatorii se pot bucura de proiectii de film, printre care un maraton Tom si Jerry dar si Soul (2020), Free Guy (2021), Encanto (2021), Jungle Cruise (2021), Coco (2017) si Cruella (2021). Pe scena Parc vor urca Soundbox, Nod’n’Papura, Corina Sirghi, Berti Barbera – Nicu Patoi: Homage to the Beatles, Dusty Ride, City Breakers si Pedestrians iar pe scena Feel Good, sustinuta de Majorel Romania, au loc DJ set-uri, Limbo, treasure hunt, graffiti & sports area si targ de viniluri.

De asemenea, vor avea loc si o serie de ateliere pe teme muzicale, sustinute de Academia Muzicala de Soundbox – de voce, chitara, tobe si pian, o noua editie a intalnirilor Pop Culture dedicata trupei britanice The Beatles, dar si ateliere de creatie pentru copii si facepainting.

Biletele si abonamentele pentru concertele din Piata Sf. Ioan sunt disponibile online pe www.biletebrasov.ro.

Mai multe informatii despre festival sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului sau pe pagina de pe Facebook.
……………………………………………………………………………………………………………………………………

Brasov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala Fanzin si cofinantat de Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Brasov si Primaria Municipiului Brasov.

Sponsor principal: Raiffeisen Bank
Partener culinar: Sergiana Poiana Marului
Masina festivalului: Ford
Berea oficiala a festivalului: Bere Czell
Sponsori: Regina Maria, Karpaten Turism, Radisson Hotel Brasov, Elecon, Elmas, Zizin Ape Naturale Minerale, Majorel, Coresi Shopping Resort, Decat O Duba, Kronospan, Brainia, Cinema One, Caii de la Letea, Beefeater
Parteneri: Agentia Metropolitana Brasov, Academia de Muzica Soundbox, Centrul Cultural German Brasov, Provideo, Romarg, Voluntariat Brasov, Ascult Brasov, Sunete Reciclate, Asociatia de Treaba, www.biletebrasov.ro,
Parteneri Media: Rock FM, Zile si Nopti, Sunete, AGERPRES, Liternet, Suplimentul de Cultura, Observator Cultural, IQads, Spotmedia, Iqool, Biz Brasov, fwdBv, Transilvania Expres, mytex.ro