Mama/Fiica - expozitia - radiografie a celor mai stranse legaturi, pana pe 31 martie la Bucuresti

Expozitia inedita despre dialoguri interioare, intrebari, raspunsuri si ganduri dezgolite „Mama/Fiica”, parte a proiectului Inseparabil, initiat de compania de teatru Vanner Collective, revine in Bucuresti, la Teatrelli, si va putea fi vizitata intre 7 si 31 martie.

Cine este mama pentru tine atunci cand nu te aude nimeni, ce iti spui despre omul pe care il cunosti prea mult ca sa nu il judeci, pe care l-ai vazut prea mult ca sa inchizi ochiul critic si pe care il stii prea bine sa te mai gandesti vreun pic la cine e de fapt. Ce parte din ea ai devenit tu, ce parte din tine e inca la ea?  

„Mama/Fiica”reflecta legatura dintre mama si fiica, interogand mostenirile transgenerationale care le insotesc. Procesul prin care expozitia a luat forma a constat intr-o suita de intalniri intre perechile mama-fiica si fotograful Bogdan Dinca, alaturi de actorii Denisa Nicolae si Liviu Romanescu.

Discutiile au avut ca punct de pornire scrisoarea pe care fiica sau mama a scris-o.  

„Cred ca in final, pot spune ca sunt foarte norocoasa. Am ca mama unul dintre cei mai plini de iubire oameni pe care ii cunosc. Se spune ca daca vrei sa vezi cum vei fi peste 30 ani, sa te uiti la mama ta. Eu ma uit si abia astept. Mi se pare grozav. Sper sa ma dau si eu cu trotineta, sa fiu curajoasa si sa iubesc ca tine peste 30 ani.”Ioana (34 de ani) si Manuela (59 de ani)

„Tarziu mi-am dat seama ca multe din neintelegerile noastre se datoreaza faptului ca semanam destul de tare, lucru greu de acceptat pentru mine acum cativa ani. Ma bucur sa iti spun ca am ajuns la concluzia ca nu e chiar asa de rau ca iti seman. ☺ Nu cred ca am avut mult timp disponibilitatea si spatiul emotional sa ma uit la tine obiectiv si sa trec peste ideile pe care mi le-am format in copilarie, care mi-au produs multa furie. Aia e, nu pot sa schimb trecutul si nici nu vreau sa ma mai concentrez atat de mult pe el. imi pare rau pentru felul in care ti-am spus multe lucruri, care poate ar fi putut fi spuse mai constructiv. Trecutul ne ajuta sa intelegem ce se intampla in prezent si cum putem sa facem lucrurile mai bine in viitor. Am avut nevoie sa ma uit acolo.”Anca (36) si Adriana (61)

Bogdan Dinca este fotojurnalist, interesat de subiecte sociale si de explorarea modului in care functionam ca indivizi şi societate. Este co-fondator al grupului Documentaria, iar fotografiile sale au fost publicate de DoR, Scena9, Libertatea, Inclusiv, Şcoala9, Hotnews. in 2021 a primit o bursa pentru a urma cursurile VII Academy.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, IQads, Spotmedia, The Institute, CVLTARTES, Curatorialist, PRwave, Munteanu, SMARK.