Marinarea, mai simpla ca niciodata

Ce iubitor de carne nu adora gustul aromat al unei fripturi suculente?

Si cine nu s-a confruntat – acasa sau la restaurant – cu momente in care friptura era prea tare doar pentru ca s-a ‚sarit’ peste marinarea carnii?

Marinada este o compozitie lichida in care se fragezeste carnea, inainte de gatit, iar procesul de marinare are loc datorita unor ingrediente acide precum otetul, vinul sau sucul de fructe din compozitie. Se spune ca marinarea este o arta pe care putini reusesc sa o inteleaga. De ce? Pentru ca presupune absorbtia unui lichid aromat printre fibrele carnii, o actiune care duce la acoperirea si “sigilarea” sucurilor aromate in interior.

Iata cateva beneficii ale marinarii:
• carnea marinata are un gust excelent, mai multa aroma si culoare
• prin absorbtie carnea capata un surplus de lichid, astfel incat devine suculenta, lichidul aditional asigurandu-i protectie in cazul supratratarii termice
• surplusul de umiditate compenseaza pierderea in greutate a alimentului gatit
• ruperea fibrelor de către acizii din marinada reduce timpul necesar prepararii termice

In general, marinarea se face peste noapte sau chiar timp de doua zile, in functie de ingredientele folosite. Insa cati dintre noi mai avem rabdare sa asteptam atat de mult? Vestea buna este ca exista solutii mai simple care iti vor usura munca si vor adauga o savoare deosebita carnii:

• Una dintre ele este Vegeta grill – condiment lichid cu bere pentru marinare – in doar 30 minute confera suculenta fiecarei bucati de carne in drumul ei catre gratar. Nu contine potentiatori de gust si toate ingredientele sunt naturale (ulei de floarea soarelui, sos de soia, ghimbir, usturoi deshidratat, telina deshidratata, piper negru, coriandru). Iar vestea si mai buna este ca se poate folosi in mai multe feluri de mancare: gulas, carne fiarta sau mancaruri cu legume. Gustul de bere va fi pe placul tuturor!

Vegeta grill – condiment lichid barbeque pentru marinare contine, de asemenea, doar ingrediente naturale de calitate superioara printre care ardei gras afumat si macinat, usturoi uscat, ceapa, coriandru, telina deshidratata, chimen, oregano, chilli, piper negru, frunze de dafin, ardei iute si ghimbir. Tot ce trebuie sa faci este sa agiti bine plicul inainte de deschidere, sa torni marinada gata preparata peste carne sau peste, iar apoi sa o lasi sa actioneze timp de 30 minute sau mai mult, daca vrei o aroma puternica.

Da, gratarul uneste oamenii. Iar daca vrei sa-i dai un gust ‚si mai si’, nu uita de marinare. Insa ai grija: poate crea dependenta!