Moment unic pentru scena culturala: prima expozitie de anvergura dedicata lui Constantin Brancusi in Romania se deschide pe 30 septembrie la Timisoara

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” reunește 100 de lucrări ale artistului din mari muzee ale lumii și din țară și este parte din programul „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”

Astăzi a avut loc la București, la Banca Națională a României, conferința de presă care prezintă detalii despre expoziția eveniment desfășurată sub egida „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Expoziția este cea mai mare retrospectivă dedicată lui Constantin Brâncuși în țara sa natală și va reuni o sută de lucrări ale artistului. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș și organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil, etc., dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute. Astfel, selecția realizată de curatoarea Doina Lemny ne propune o imersiune în universul brâncușian privit prin lentilele legăturii artistului cu originile sale. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o foarte interesantă și inedită selecție de fotografii, precum și fragmente filmate chiar de către artist.

„Expoziţia punctează anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu ţara sa natală, cu arta şi literatura românească, lăsând publicului libertatea de a sesiza aceste relaţii subtile după propriile intuiţii şi simţăminte. De aici, necesitatea de a prezenta capitole importante din creaţia sa punând accent pe prima perioadă ce poartă însemnele formării sale în România, şi pe dialogul pe care l-a întreţinut în permanenţă cu compatrioţii săi prin participarea la diverse manifestări artistice”, sumarizează Doina Lemny, curatoarea expoziției și unul dintre cei mai importanți experți internaționali în arta lui Constantin Brâncuși.

Expoziția se bucură de împrumuturi excepționale obținute de către organizatori de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din colecții particulare.

„Ne-am propus ca titulatura de Capitală Europeană a Culturii să fie contextul care pune Timișoara pe harta destinațiilor culturale europene și, după ample pregătiri și investiții în Muzeul Național de Artă, iată că am reușit. În calitate de autoritate finanțatoare, este o onoare pentru Consiliul Județean Timiș să facă posibilă cea mai importantă expoziție dedicată, în ultimii 50 de ani, lui Constantin Brâncuși în țara sa natală. Cred că, odată cu expozițiile Paul Neagu, apoi Victor Brauner și acum, Brâncuși, am făcut din Timișoara o mândră Capitală Europeană a Culturii și, totodată, o adevărată Capitală a Artelor Vizuale a României”, a declarat Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș.

Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters este Comisarul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

„Ce urmează să vedem începând cu 30 septembrie la Muzeul Național de Artă din Timișoara este prima expoziție Brâncuși care plasează artistul într-un context românesc și reprezintă o binemeritată revenire simbolică în patria de origine. Din punct de vedere instituțional, expoziția Brâncuși de la Timișoara ilustrează și un exemplu de bune practici și de colaborare complexă între instituții românești și străine, atât publice, cât și private. E un succes că am reușit să strângem în jurul proiectul oameni foarte capabili și să arătăm că se poate face un astfel de proiect ambițios, la un nivel ridicat și în România. Constatăm că expoziția beneficiază și de un sprijin semnificativ din partea firmelor românești sau active în România și sperăm să vedem și în viitor astfel de implicări în zona artei vizuale”, menționează Ovidiu Șandor.

Biletele pentru expoziția Brâncuși s-au pus în vânzare și pot fi achiziționate pe website-ul dedicat: www.brancusi-2023.info. Pentru buna organizare, expoziția va putea fi vizitată prin rezervarea anterioară a zilei și orei dorite, urmând ca fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni să ofere publicului larg acces gratuit, menținându-se politica de rezervare prealabilă online. Mai multe detalii despre rezervarea tururilor ghidate, a programului de mediere pentru copii sau mai multe informații despre regulile de acces, regăsiți pe website-ul dedicat expoziției.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va beneficia și de un catalog dedicat, care va putea fi achiziționat, în curând, în incinta Muzeului Național de Artă din Timișoara, în librăria parteneră La Două Bufnițe precum și în alte librării din țară.

La conferința de presă care a făcut anunțul oficial al evenimentului au luat cuvântul Dna. Raluca Turcan, Ministrul Culturii; Dl. Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș; Dl. Filip Petcu, Directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara; Dna. Doina Lemny, curatoarea expoziției; Dl. Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România; Dl. Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters și comisar al expoziției.

„Brâncuși: surse românești și perspective universale” (30 sept. 2023 – 28 ian. 2024), cea mai importantă expoziție dedicată marelui sculptor în ultima jumătate de secol în România, este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată în Capitala Europeană a Culturii de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, prin filiala sa din Timișoara. Un eveniment posibil și datorită sponsorului principal, Banca Transilvania, sponsorilor strategici Lidl Romania, Vodafone Romania și NEPI Rockcastle, dar și prin contribuțiile venite din partea Tazz Romania, HELLA România, parte din grupul global FORVIA, Linde, Catena, Atos, Eviden, Nokia și Cramele Recaș.