Muzica, arta contemporana, dansuri si live sets la Culese din Armenia, intre 20 si 22 octombrie

Uniunea Armenilor din Romania, impreuna cu Centrul Cultural Subcarpati, prezinta CULESE DIN ARMENIA, eveniment dedicat culturii, artelor si traditiilor armenesti.

Prima editie va avea loc la Teatrul Recul si la clubul Guesthouse, pe 20 octombrie. Si pentru ca armenii din Romania sarbatoresc in luna octombrie Ziua Limbii, Alfabetului si Culturii Armene, muzica si dansul vor continua si pe 21-22 octombrie. Cei care vor trece pragul vechilor cladiri ale Industriei Bumbacului vor avea ocazia de a descoperi o instalatie de arta contemporana imersiva, creata de Hrant Jaghinyan si Valeriu Nicolaides, muzici armenesti interpretate de KARIN FOLK DANCE & SONG GROUP, insotite de dansurile ansamblului VARTAVAR, un live set al lui Bean MC de la Subcarpati, impreuna cu proiectii video create de CUSCREW, un live set si terapii prin sunet ale artistului armean HAYK KAROYI. Intrarea este libera.

Programul evenimentului:
JOI, 20 OCTOMBRIE 2022
@Teatrul Recul
18:00 – OPEN DOORS
ALFABETUL ARMEAN
Expozitie despre inima culturii armene
Hrant Jaghinyan – designer
Valeriu Nicolaides – arhitect
CUSCREW
Artist vizual

BEAN MC
Subcarpati

19:00 – 19:30
ANSAMBLUL VARTAVAR
Ansamblul de dansuri traditionale al Uniunii Armenilor din Romania

20:00 – 20:30
KARIN FOLK DANCE & SONG GROUP
Formatie de muzica si dansuri traditionale armenesti

@Guesthouse
21:00 – HAYK KAROYI Live Set

VINERI, 21 OCTOMBRIE
@Teatrul Recul
De la ora 17:00
ALFABETUL ARMEAN
Expozitie despre inima culturii armene
Hrant Jaghinyan – designer
Valeriu Nicolaides – arhitect
19:00 – 21:00
ANSAMBLUL VARTAVAR & KARIN FOLK DANCE & SONG GROUP
Muzica si dansuri traditionale armenesti
SAMBATA, 22 OCTOMBRIE
@Teatrul Recul
De la ora 17:00
ALFABETUL ARMEAN
Expozitie despre inima culturii armene
Hrant Jaghinyan – designer
Valeriu Nicolaides – arhitect
18:00
SOUND THERAPY cu HAYK KAROYI

Karin Dance Folk Ensemble
Karin Dance Folk Ensemble este un ansamblu de muzica si dansuri traditionale din Armenia, cunoscut la nivel international pentru prestatiile captivante si stilul unic. Fondatorul si directorul creativ al grupului, Gagik Ginosyan, onorat cu titlul de Artist Cultural al Republicii Armenia, a petrecut ani de zile pentru a documenta si a culege miscari si cantece traditionale atat din Armenia, cat si de la batranii comunitatilor armenesti istorice din imprejurimi, pentru a putea reda traditiile dansului popular armenesc pur.

Hayk Karoyi
Hayk Karoyi este muzician contemporan, multi-instrumentist, compozitor din Erevan, Armenia, cunoscut la nivel national drept cel mai curajos tanar artist contemporan creator de muzica experimentala. Absolvent al Conservatorului din Erevan, clasa de instrumente nationale de suflat din lemn, si-a inceput calatoria pornind de la muzica populara si instrumentele traditionale, experimentand in decursul anilor de studiu diverse genuri de muzica in cautarea unor noi inspiratii si perspective in muzica. In prezent, principala directie muzicala a lui Hayk este electro experimentala. Instrumentele la care canta: Duduk, Zurna, Pku, Bul, cimpoi armean (instrumente traditionale armenesti din lemn), saxofon soprano.

Ansamblul Vartavar
Vartavar este ansamblul de dansuri traditionale al comunitatii armene din Bucuresti, fondat in anul 2001. Ansamblul este pregatit de coregrafa Bela Martikian, ce provine dintr-o familie de armeni venita in Romania din Grecia. Ansamblul a participat la diferite festivaluri nationale si internationale. Semnificatia numelui ansamblului provine din Armenia Antica, cand armenii erau inca pagani.

Vardavar/Vartavar (armeana: Վարդավառ) este o sarbatoare armeneasca veche, care ii era atribuita zeitei Astghik, zeita apei, frumusetii, iubirii si a fertilitatii. Obiceiul armenilor de atunci era de a stropi cu apa pamantul, precum si pe ei insisi. In ziua sarbatorii se credea ca apa are puteri curative si ca poate alunga raul. Obiceiul se tine de armenii de pretutindeni, pana in ziua de astazi.

DESPRE UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMANIA
Uniunea Armenilor din Romania este o organizatie non-guvernamentala constituita in anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiati in Romania dupa Genocidul din 1915.

Dupa 1990, Comunitatea armeana a reinfiintat Uniunea Armenilor din Romania, dorind sa pastreze mostenirea culturala si spirituala a armenilor de pe aceste meleaguri, dar sa si promoveze cultura si traditiile armene in randul populatiei locale.

DESPRE CENTRUL CULTURAL SUBCARPATI
Centrul Cultural Subcarpati este un proiect gandit pentru comunitate, sustinut de comunitate, iar conceptul „de la om la om” reflecta circuitul artei folclorice in natura – de la sat la oras si de la oras la sat – si este purtat din trecut, prin prezent, catre viitor, si conectat la tehnologii moderne, in spiritul traditional Subcarpati. Totodata, sustine arta contemporana si educatia prin cultura alternativa si creatie artistica.

Parteneri:
Teatrul Recul
Club Guesthouse
Radio Guerilla

Intrarea este libera, iar accesul se realizeaza in limita capacitatii.

Evenimentul Facebook: www.facebook.com/events/1319448062200202