National Geographic anunta premiera serialului "Vikingii: Ascensiunea si decaderea" luni, 17 octombrie

Noul serial scoate la iveală descoperiri noi și revoluționare despre vikingi pentru a oferi o perspectivă nouă asupra vastelor realizări globale ale „celor mai mari războinici din istorie”

National Geographic va prezenta cele mai recente descoperiri despre vikingi, odată cu premiera noii serii documentare „Vikingii: Ascensiunea și decăderea”, luni, 17 octombrie 2022, la ora 22:00.

Timp de peste 300 de ani, vikingii au purtat războaie cu efecte brutale pe apele mărilor. Erau oare jefuitori însetați de sânge sau agenți politici vicleni? În această nouă serie captivantă National Geographic suntem martorii primelor călătorii ale vikingilor dincolo de coasta scandinavă, la jefuirea orașului York și asediile Parisului, în timp ce descoperim rutele comerciale pe care vikingii le-au dezvoltat până la est, la Bagdad, și la vest, pentru a descoperi America. Aflăm miturile din jurul lor, cunoaștem legendele și suntem martori la ascensiunea și decăderea celor mai mari războinici din istorie.

De-a lungul istoriei, vikingii au purtat războaie pe mare, devenind cunoscuți drept nemiloși și având propriul set de reguli. Expansiunea vikingă a fost fără precedent prin veridicitatea răspândirii sale. Cunoscuți pentru vărsarea nemiloasă de sânge, nordicii au devenit cei mai temuți oameni din istorie. Cu toate acestea, povestea lor a fost întotdeauna spusă dintr-un punct de vedere unilateral, creștin, și abia acum, după cercetări riguroase prin intermediul legendelor și al descoperirilor bioarheologice, putem descoperi adevărul despre cine au fost cu adevărat vikingii.

Această nouă perspectivă asupra vikingilor, narată de Ólafur Darri Ólafsson, este atent alcătuită de producătorii documentarului cu ajutorul a 20 dintre cei mai importanți experți în istoria vikingilor. Printre aceștia se numără Stefan Brink (profesor de studii scandinave, Universitatea Cambridge); Terry Gunnell (profesor de folcloristică, Universitatea din Islanda); Anders Winroth (profesor de istorie medievală, Universitatea din Oslo); Cat Jarman (bioarheolog și autor al cărții „The River Kings”); Søren Michael Sindbæk (arheolog, Universitatea din Aarhus); Dr. Clare Downham (Universitatea din Liverpool, autor al cărții „Viking Kings of Britain and Ireland”) și mulți alții.

De-a lungul istoriei, poveștile despre temuții vikingi evocă imagini de măcel și teroare, de jafuri și sălbatice vărsare de sânge, dar sub infamia violenței sordide se ascunde o poveste cu adevărat fascinantă. Vikingii au fost războinici feroce, dar au fost și navigatori experimentați, exploratori neînfricați, meșteșugari, comercianți, politicieni și poeți.

Între anii 700 și 1100, acești războinici nordici au cucerit Marea Britanie și Irlanda, au asediat Parisul, au construit rețele comerciale complexe până la Constantinopol și Bagdad și au fost primii care au pus piciorul pe câmpiile sălbatice ale Americii, înainte de a dispărea în obscuritate. Urmărirea ascensiunii și decăderii lor în această nouă serie incredibilă implică o călătorie epică pe tot globul, începând cu secolul al VIII-lea și o privire detaliată asupra a cine erau vikingii și de ce au navigat pentru prima dată dincolo de țărmurile lor frumoase pentru a jefui mănăstirile de pe coastele Marii Britanii și Irlandei.

„Vikingii: Ascensiunea și descăderea” este produs de Herbert L. Kloiber, Olivia Pahl, Daniel Sharp, Anna O’Malley și Daniel Sharp.

Sinopsisul episoadelor
EPISODUL 1: DRUMUL SPRE LINDISFARNE
Un atac asupra unei mici comunități religioase de pe insula sfântă Lindisfarne, în anul 793 d.Hr., a anunțat începutul epocii vikinge de cucerire și expansiune, dar înainte de aceasta, aflăm despre începuturile vikingilor în Scandinavia.

EPISODUL 2: MAREA ARMATĂ PĂGÂNĂ
Asediul orașului York a avut loc începând cu anul 866, când Marea Armată păgână a revendicat capitala York. Vor fi analizate principalele bătălii și fortărețe din Anglia secolului al IX-lea.

EPISODUL 3: PÂNĂ LA EST DE BAGDAD
„Drumul Mătăsii” a deschis o lume a comerțului pentru scandinavii din Orient. Căutând și mai multă bogăție, vikingii cunoscuți în Orient sub numele de „Rus” au atacat Constantinopolul în 860. Rusii au devenit o prezență permanentă și de temut în Imperiul Bizantin.

EPISODUL 4: CĂDEREA IMPERIULUI FRANC
Asediul Parisului din 885 a fost punctul culminant al invaziilor vikingilor în Franța. Vor fi examinate atacurile persistente ale vikingilor asupra Franciei și prezența durabilă a scandinavilor în Imperiul franc și dincolo de acesta.

EPISODUL 5: VESTUL SĂLBATIC
Tulburările politice din Norvegia conduc la o călătorie de descoperire spre vest. Vikingii descoperă Islanda, unde au stabilit o așezare de durată. Continuarea explorării din Islanda duce la descoperirea Groenlandei și a țărmurilor din Terra Nova, făcându-i pe vikingi să fie primii europeni care descoperă America.

EPISODUL 6: A DOUA EPOCĂ VIKINGĂ
Domnia lui Harald Bluetooth, la mijlocul secolului al X-lea, ca rege al unei Danemarcei nou unificate, puternice și creștinate, a marcat începutul celei de-a doua epoci vikinge. Însă domnia nu avea să dureze, normanzii câștigând în cele din urmă Regatul Englez în 1066. Vor fi discutate ultimele zile ale imperiului viking.

Despre National Geographic Partners
National Geographic Partners LLC (NGP), companie joint-venture dintre Disney și National Geographic Society, își propune să ofere publicului din întreaga lume conținut premium din domeniile știință, aventură și explorare, prin intermediul unui portofoliu inegalabil de instrumente media. NGP combină canalele de televiziune National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo People, Nat Geo Mundo) prezente la nivel global cu instrumentele media și cele destinate consumatorilor ale National Geographic: revistele National Geographic, studiourile National Geographic, platformele digitale și social media, cărți, hărți, media pentru copii, activități auxiliare ce includ călătorii, experiențe și evenimente, vânzări, licențe și activități e-commerce. Extinderea cunoașterii și înțelegerii lumii au reprezentat obiectivul central al National Geographic timp de 132 de ani, iar acum se dedică aprofundării, depășirii frontierelor, și explorării mai departe, fiind prezenți în 172 de țări, în 43 de limbi, în fiecare lună. NGP alocă 27% din câștigurile sale societății nonprofit National Geographic pentru a finanța proiecte de știință, explorare, conservare și educației. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.natgeotv.com sau www.nationalgrographic.com.

Despre Dash Pictures
Dash Pictures este o companie de producție nominalizată de două ori la premiile Emmy, specializată în seriale și filme de înaltă calitate. De-a lungul anilor, a dezvoltat și produs conținut pentru distribuitori, streameri și radiodifuzori, inclusiv Discovery Channel, Science Channel, National Geographic, BBC, ITV, Channel 4, A+E, NTV și mulți alții. În plus față de „Vikingii: Ascensiunea și decăderea”, Dash Pictures se află în spatele serialului de știință și inginerie Plane Crash: Recreated, Deadly Engineering și alte formate de călătorie, inclusiv Fantastic Friends cu distribuția din filmele Harry Potter, Ray Winstone’s Sicily și Adventure or Luxury.

Mai multe detalii: www.dashpictures.com

Despre Night Train Media
Night Train Media (NTM) a fost înființată în februarie 2020 de Herbert L. Kloiber, fost director general al Tele München Group. Cu sediul în München și Londra, NTM este activă la nivel global. Utilizând o rețea vastă de producători și distribuitori internaționali pentru a identifica proiecte, segmentele principale ale NTM includ dezvoltarea, licențierea, coproducția și cofinanțarea de conținut fictiv și factual premium în limba engleză și limbi locale. NTM este un partener de conținut al NENT, principalul furnizor de divertisment din regiunea nordică. NTM este susținută de investitorul pe termen lung Serafin Group ce permite creșterea companiei. Mai multe detalii: www.nighttrainmedia.com

Despre Abacus Media Rights
Abacus Media Rights (AMR) achiziționează și distribuie pe piața internațională o gamă variată de programe premium și multigen. În același timp, compania colaborează cu producătorii pentru a facilita pre-vânzările și finanțarea dezvoltării, precum și comisioanele radiodifuzorilor. Adoptând o etică de raportare complet transparentă pe tot parcursul procesului, AMR se concentrează pe construirea unor relații solide cu clienții și pe generarea de soluții pozitive în fiecare etapă a procesului, de la finanțarea inițială până la difuzarea la nivel mondial, pentru a livra cu succes divertisment cu și fără scenariu care contează pentru o audiență globală.Abacus Media Rights este o companie Amcomri Entertainment. Amcomri Entertainment Inc (NEO Exchange Canada: AMEN) (FRANKFURT: 25Y0). Informații suplimentare: www.abacusmediarights.com Twitter: @abacus_rights.