2020 aduce cea de-a doua editie a proiectului itinerant NeoNlitic, ce va reprezenta de aceasta data o initiativa internationala complexa, cu documentari pe teren ale civilizatiilor neolitice din trei tari (Romania, Ucraina si Bulgaria), intr-un demers de a apropia culturi cu origini comune.
NeoNlitic lanseaza un open call pana pe data de 30 august 2020, deschis tuturor artistilor din cele trei tari care activeaza in diverse domenii: picture, sculptura, mixed media, instalatii artistice, design de obiect, animatie, video mapping, etc., care pot aplica in mod gratuit.
Participarea la cea de-a doua editie a NeoNlitic presupune realizarea de catre fiecare artist a unei lucrari relevante in contextul proiectului, cu o dimensiune maxima de 1x1x2m. Schitele a maxim trei lucrari, alaturi de CV-ul si portofoliul artistului, primite in termenul limita vor fi jurizate. Ulterior, lucrarile selectate vor face parte din expozitia itineranta din Bulgaria, Ucraina si Romania.
Detalii despre conditiile de participare sunt disponibile pe site-ul Neonlitic.
Proiectul, initiat de Wood Be Nice, atelier de fotografie pe lemn, colaj si design de obiect in 2018, isi propune sa preia elemente artistice stravechi si sa valorifice patrimoniul cultural comun si estetica civilizatiilor primitive ale caror vestigii au fost descoperite pe teritoriile celor trei tari, folosind tehnici moderne de creatie artistica si materiale upcycled.
Prima editie a constat in doua documentari pe teren si intalniri de lucru, 4 workshopuri destinate networkingului activ intre creatori, artisti, arheologi, makeri si persoane implicate in industriile creative si culturale si 4 expozitii in Bucuresti (Institutul Cultural Roman), Brasov (Visssual), Timisoara (Galeria Subterana) si Buzau (Muzeul Judetean). NeoNlitic a reunit 15 artisti nationali si internationali, ce au adus la un loc peste 30 de lucrari de mixed media, instalatii luminoase, sculpturi din lemn, rasina, metal, picturi, obiecte din ceramica si material textil, animatie si video mapping, toate lucrarile avand ca sursa de inspiratie motivele estetice ale culturilor preistorice: Hamangia si Cucuteni– Trypillia.
Expozitiile au fost si sunt curatoriate de Mihaela Ion, manager cultural cu o experienta de peste 12 ani in domeniul industriilor creative si culturale internationale si cu un doctorat in istoria artei,  fondatoare a Revistei Atelierul.
Si anul acesta NeoNlitic va consta in documentari de teren in situri si muzee arheologice din Bulgaria si Ucraina, un workshop cu profesionisti dedicat publicului larg si o expozitie itineranta in toate cele trei tari.
Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, Zile si Nopti, Iqads, Electronic Beats, The Institute, Igloo, Revista Atelierul, Modernism, Cultura la duba, Bookblog, 4arte, Romania Pozitiva, Munteanu, Smark.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.