PETITIE ONLINE "Romania libera"

Uneori libertatea cuvantului inseamna a exprima ceea ce oamenii nu vor sa auda. Si mai ales ceea ce politicienii refuza sa accepte.

“Romania libera” – cel mai vechi ziar al tarii – lupta pentru libertate prin fiecare articol inca din 1877. Astazi, institutii care mascheaza interese politice vor sa preia sau sa reduca la tacere vocea unui ziar etalon.

Semnati petitia pentru sustinerea “Romaniei libere” si strigatul nostru comun se va auzi!

Colectia de aproape 140 de ani a “Romaniei libere” este oglinda istoriei noastre. In paginile publicatiei care „a schimbat fizionomia ziarului romanesc” au scris nume sonore ale culturii nationale: Barbu Stefanescu Delavrancea, Alexandru Vlahuta, Duiliu Zamfirescu, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Emil Racovita, Alexandru Macedonski si multi altii.

Confiscat odata cu instalarea regimului comunist la putere, ziarul si-a redobandit independenta dupa Revolutia din 1989, sub conducerea cunoscutului dizident Petre Mihai Bacanu, al carui nume va ramane intiparit in istoria jurnalismului. In primii ani dupa Revolutie „Romania libera” a fost singurul ziar cu orientare democratica ferma, care a avut curajul sa se impotriveasca regimului autoritar instaurat de fostul activist comunist Ion Iliescu. Ziarul a sustinut miscarea anticomunista din Piata Universitatii, a dezvaluit abuzurile si crimele comise in timpul Revolutiei si mineriadelor, precum si manipularile puse la cale de fosta Securitate. Printre jurnalistii care au relatat adevarul s-au numarat si Dan C. Mihailescu, Ana Blandiana, Doinea Cornea, Gabriel Liiceanu, Emil Hurezeanu, Alina Mungiu-Pippidi, precum si alte nume sonore care si-au asumat misiunea ziarului liber.

Dupa mai bine de doua decenii de capitalism si democratie, “Romania libera” ramane singurul ziar romanesc care nu si-a schimbat orientarea editoriala. Din pacate, aceasta consecventa i-a atras dusmania declarata a politicienilor de stanga – asa cum este fostul premier socialist Victor Ponta, care in timpul guvernarii sale a declansat impotriva ziarului o campanie fara precedent, avand ca scop inchiderea sau preluarea acestuia.

Astazi „Romania libera” se lupta sa supravietuiasca nu in piata editoriala, ci in batalii juridice cu forte care doresc sa o reduca la tacere, in fruntea carora se afla institutii ale statului controlate in continuare de oamenii Securitatii si ai fostului Partid Comunist.

Tot ce ne dorim noi, jurnalistii din redactia celui mai vechi ziar romanesc, este sa scriem in continuare liber. Pentru ca voi, Cititorii, sa puteti afla adevarul pe care clasa politica nu vrea sa-l stiti.

Sprijiniti-ne prin semnarea acestei petitii!

Si vom demonstra astfel adversarilor nostri ca nu suntem singuri. Fiti alaturi de noi, pentru ca „Romania libera” sa ramana libera, asa cum a fost in cei 140 ani de existenta!

Semnati aici petitia!