Prima etapa a programului de nutritie si sport, "La masa cu mine", s-a incheiat cu rezultate favorabile pentru participanti

Programul este adresat copiilor cu tulburări alimentare, dar și părinților, și a fost demarat de Asociația Zi de Bine

Programul de nutriție și sport, „La masă cu mine”, adresat copiilor cu tulburări alimentare, dar și părinților lor, s-a încheiat cu rezultate favorabile pentru toți participanții. Programul a început cu o tabără de șase zile, organizată la Straja, Hunedoara, pentru 28 de copii și 28 de părinți, care au reușit să slăbească împreună peste 70 de kg. În perioada următoare și până la finalul anului 2023, participanții vor continua cu sesiuni online alături de cei trei specialiști implicați în campanie, Alina Manuela Ciufu, psiholog clinician și psihoterapeut, dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist și Andrei Burlacu, kinetoterapeut, maseur și antrenor personal specializat în mișcare funcțională.

În cadrul întâlnirilor virtuale se va monitoriza progresul participanților, se va discuta despre rezultatele obținute, iar copiii vor primi sfaturi pentru o mai bună gestionare a situațiilor neprevăzute.

Proiectul „La masă cu mine” a fost demarat de Asociația Zi de Bine și susținut de partenerii strategici ai asociației, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, care au oferit 40.000 de euro pentru realizarea acestui program.

„În tabăra organizată la Straja ne-am reamintit de rezultatele uimitoare care se pot atinge cu puțină motivare, sfaturi de la specialiști și susținerea celor din jur. A fost o săptămână plină cu emoții, adrenalină, entuziasm și satisfacție. Educația alimentară reprezintă o bază extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a unei persoane și suntem convinse că ceea ce au învățat copiii în această tabără, dar și părinții lor, le va oferi mai multă încredere în propriile forțe. Acum au puterea și informațiile necesare pentru a lua decizia corectă pentru sănătatea lor”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Asociația pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor de alimentație (APTTA) estimează că peste 400.000 de persoane din România se confruntă cu tulburări de alimentație. Femeile și fetele sunt cele mai afectate de acest lucru, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul tinerelor.

În acest context, timp de 6 luni, specialiștii implicați în proiectul „La masă cu mine” vor crea obiceiuri sănătoase pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, cum ar fi mișcarea consecventă, hrănirea regulată cu alimente asociate corect și gestionarea stresului. Astfel, copiii câștigă amintiri, o comunitate din care să facă parte, stimă de sine și încrederea că se pot simți mai fericiți și mai sănătoși decât au crezut vreodată că este posibil.

“O săptămână intensă, în care simt că am primit instrumente ușor de folosit, senzația că nu sunt singură în munca asta, ci alături de fiica mea care a integrat, primit, conștientizat că e în puterea ei să-și schimbe comportamentul în ceea ce privește mâncarea. Am avut încredere că ce a ajuns la ea a fost făcut cu blândețe și claritate. Și n-am fost singură nici în rândul părinților, care, veniți de peste tot, se confruntau cu aceleași întrebări și îngrijorări ca și mine, care și-au găsit în sfârșit răspunsul și alinarea” a declarat unul dintre părinții participanți la tabără.

Programul se axează pe tulburări alimentare la copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, în special copii care se confruntă cu supraponderalitate. Programul este totodată adresat și părinților, adulții care pot contribui semnificativ la vindecarea problemelor de alimentație ale copiilor.

Pentru a se asigura că vor fi aplicate obiceiurile și recomandările din timpul taberei, programul continuă și după tabără, cu sesiuni de grup obligatorii, alături de specialiști, pentru a monitoriza și consolida rezultatele obținute și pentru a preveni întoarcerea la rutina care a cauzat problemele inițiale.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte o cauză în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.