Proiectii in premiera nationala si cineconcerte la festivalul international de filme Fantasy & Horror, DRACULA FILM FESTIVAL
A XI-a editie al festivalului international de film fantastic de la Brasov, Dracula Film Festival, va avea loc in perioada 25-29 octombrie.

Programul festivalului va include o serie de proiectii speciale, inclusiv avanpremierele nationale ale unor filme care vor ajunge in cinematografele din Romania: FIVE NIGHTS AT FREDDY’S, care deschide Dracula Film Festival, fiind un film realizat dupa jocul video survival horror cu acelasi nume, lansat in anul 2014 (adesea abreviat FnaF), IT LIVES INSIDE / RAUL DIN INTERIOR (SUA, 2023), un film american de groaza supranatural care se va vedea in ultima zi de festival, dar si filmul de razboi regizat de Marian Crisan, WARBOY (Romania, 2023), care spune povestea unui adolescent prin ochii caruia vedem finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Miercuri, 25 octombrie 2023, este ziua in care se deschide cea de-a XI-a editie DRACULA FILM FESTIVAL, cu doua evenimente speciale. La Cinema Astra din Brasov, spectatorii pot viziona filmul clasic Dracula, din anul 1931, cu Bela Lugosi in rol principal, in CINECONCERTO: Massimo Zamboni VS. Dracula, un live cinema concert Dracula (Tod Browning, 1931, live music by Massimo Zamboni, Italia). Massimo Zamboni este un chitarist si compozitor italian, fiind considerat unul dintre parintii punk-rock-ului italian. Cineconcertul Massimo Zamboni VS Dracula este prezentat de Institutul Italian de Cultura Bucuresti.
Tot miercuri, 25 octombrie, dar de data aceasta la Cinema Modern din Brasov (cinematograf care se redeschide publicului cu ocazia Dracula Film Festival), se va difuza in avanpremiera filmul realizat dupa jocul video cu acelasi nume, FIVE NIGHTS AT FREDDY’S, o producţie soft horror a celebrei Blumhouse, compania responsabila de francize precum Insidious, Paranormal Activity sau The Purge, dar si filme de groaza de mare succes la publicul larg, ca M3GAN sau  The Black Phone, iar protagonistul este tanarul actor american Josh Hutcherson (The Hunger Games).
Lansarea lui Five Nights at Freddy’s in preajma Halloween-ului (premiera in Romania este pe data de 27 octombrie) se anunta a fi o adevarata incantare pentru fanii universului VG, dar si o modalitate de atragere a cinefililor amatori de horror, care vor vedea ca aceasta adaptare aduce o doza de inedit in acest gen cinematografic prin intamplarile nocturne macabre ce se consuma intr-un restaurant pentru copii.
IT LIVES INSIDE / Raul din interior (SUA, 2023) se vede prima data in Romania la Dracula Film Festival. In urma succesului international al filmului Get Out, compania de productie NEON revine cu un nou film, lungmetrajul de debut al regizorului Bishal Dutta, care propune o experienta imersiva prin conventiile de gen acompaniate de mitologia hindusa. O adolescenta nord-americana cu origini indiene se lupta cu identitatea ei culturala si ajunge sa elibereze fara sa vrea o entitate demonica pe care singuratatea fetei o face sa aiba puteri nelimitate.
„It Lives Inside este sustinut de imagini inovatoare de groaza, un scenariu bine construit si interpretari centrale remarcabile care definesc inima emotionala a povestii.” – The Washington Post. Filmul, care va intra in cinematografele din toata tara incepand cu data de 3 noiembrie 2023, a castigat Premiul publicului la categoria Midnighter – SXSW Film Festival 2023 si fost nominalizat tot anul acesta pentru premiul Narcisse la Neuchatel International Fantastic Film Festival.
In avanpremiera la Brasov, pe 27 octombrie, se va vedea si cel mai nou film a lui Marian Crisan, WARBOY, care va intra ulterior in cinematografele din toata tara incepand cu data de 17 noiembrie 2023. incercand sa salveze cei doi cai ai familiei, un adolescent porneste intr-o calatorie initiatica traversand peisajul salbatic al Muntilor Apuseni. Un western romanesc despre un adolescent prin ochii caruia vedem finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, mai exact toamna anului 1944. Cineastul Marian Crisan va fi prezent la proiectia din cadrul Dracula Film Festival, de la Brasov, pentru o sesiune de intrebari venite din partea publicului.
Scarlet Blue (Franta, 2023) si Post Mortem (Ungaria, 2020) sunt alte doua filme cu totul deosebite din spaţiul fanteziei adulte care se vad in premiera naţionala la Dracula Film Festival.
Cineasta franceza Aurélia Mengin, autoarea multipremiatului Fantasy experimental Fornacis, este prezenta la Brasov si va dialoga cu spectatorii, in premiera est-europeana, cel mai nou lungmetraj pe care il semneaza, SCARLET BLUE, o Mystery-Drama cu o estetica aparte despre o tanara depresiva ce descopera sub efectul unei hipnoze de sorginte mistica un secret sumbru de familie, care o obliga sa işi expoloreze din nou trecutul.
Regizorul maghiar Peter Bergendy este si el prezent la Dracula Film Festival si va prezenta publicului, propunerea Ungariei la Premiile Oscar din anul 2022, filmul POST MORTEM, care ruleaza in premiera la Brasov. Filmul spune povestea lui Tomás, un fotograf calator ce incearca sa-si castige existenta facand victimelor razboiului o ultima fotografie in randul familiilor lor. El ajunge sa se confrunte cu fantome intr-un sat bantuit, dupa un razboi mondial care culmineaza cu o epidemie de gripa.
Dupa Gala de decernare a Premiilor Dracula Film Festival va avea loc inca un cineconcert, Faust, A German Folk legend, film by Murnau, music by Murcof. Povestirea lui F.W. Murnau despre legenda clasica germana Faust este o capodopera de neratat. Atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere al povestii, filmul exceleaza si, in ciuda faptului ca are aproape o suta de ani, Faust ramane inca una dintre cele mai mari realizari cinematografice ale tuturor timpurilor. Muzica live a filmului este realizata de Murcof (Mexic/Spania), celebru artist electronic.
Bilete au fost puse in vanzare pe www.biletebrasov.ro
Programul proiectiilor si al activitatilor din Dracula Film Festival vor fi publicate in curand pe www.draculafilm.ro
Dracula Film Festival este un proiect al Asociatiei Culturale Fanzin si este finantat de Primaria Municipiului Brasov.
Un eveniment sustinut de Kiss FM si Zile si Nopti.
Parteneri institutionali: Institutul Italian de Cultura Bucuresti, Cinema Astra, Cinema Modern, Centrul Cultural Apollonia, Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
Parteneri media: IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Bookhub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC – All About Romanian Cinema, Cinefan, filme-carti.ro, MovieNews, Romania Journal, Nine O’Clock.
Sponsori: Ape minerale Zizin, Ford Brasov, ASUS prin Republic of Gamers, BookCity, Romarg, Smart PC, Party Sound, Tricksters Club.
Cu sprijinul: RoImage 2000, Intercom Film, CAY Film si Mercenar Lab.
Partener culinar: Sergiana Poiana Marului.
Masina oficiala a festivalului: Ford Brasov
FB: www.facebook.com/DraculaFilmFestival
Afisul festivalului este realizat de LAMISSOL