Proiectul SI(n)GUR - tabara anti-bullying pentru copii, parinti si profesori, al Asociatiei Zi de Bine, s-a incheiat

Asociația Zi de BINE va realiza un documentar cu tema anti-bullying care va fi distribuit în școli și licee

Tabăra anti-bullying pentru copii, părinți și profesori, organizată de Asociația Zi de Bine, s-a încheiat. Cei 30 de copii însoțiți fiecare de câte un părinte, plus 15 profesori din învățământul primar, au beneficiat timp de o săptămână de un program personalizat, dedicat înțelegerii rolului fiecăruia în gestionarea și combaterea fenomenului de bullying.

Tabăra a avut loc în perioada 14 – 21 august, la Straja, județul Hunedoara și a cuprins activități cu scop terapeutic, menite să le ofere copiilor încrederea în propriile forțe și să-i învețe cum să reacționeze în situații de bullying și totodată, o serie de activități ludice: drumeții și plimbări, seara talentelor și karaoke, jocuri, dans, teatru interactiv. Echipa a fost formată din terapeuți, coach educaționali și animatori.

Mulți dintre părinții prezenți în tabără au înțeles că adesea felul în care copiii reacționează în situații de bullying imită modul în care adulții răspund la diferite momente tensionate din propria viață și că reglajele emoționale ale adultului pot ajuta la modelarea emoțională corectă a copilului.

Pentru ca proiectul să fie util cât mai multor copii și profesori, Asociația Zi de BINE va realiza un documentar pe tema anti-bullying care va fi ulterior distribuit și popularizat în școli și licee.

„Tabăra anti-bullying s-a încheiat cu zâmbete, prietenii strâns legate și răspunsuri la probleme care până de curând păreau imposibil de înțeles de către copiii agresați care se confruntă aproape zilnic cu bullying-ul. Știm sigur că fiecare participant a plecat din tabără cu un bagaj mai mare de cunoștințe și cu multe amintiri plăcute. Pentru că acest fenomen vizează de fapt peste 400.000 de copii din România, care sunt agresați la școală de către colegii lor, ne-am propus să realizăm un documentar cu această temă care să ajungă atât la copiii agresați și agresori, cât și la părinți și profesori“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect a fost de aproximativ 40.000 euro și a fost oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

La finalul taberei, copiii și-au exprimat gândurile cu privire la experiențele și interacțiunile din cadrul taberei, iar acestea confirmă faptul că astfel de tabere sunt necesare pentru a înțelege îndeaproape fenomenul bullying-ului:

• „Mă așteptam să stau doar în cameră și să citesc, dar nici măcar n-am atins cărțile. Mi-am luat 7, dar se pare că aici am găsit niște oameni așa faini, cu care chiar să pot vorbi.”
• „M-am simțit protejată aici, n-am cuvinte, n-aș schimba absolut nimic.”
• „La terapie cel mai mult mi-a plăcut că ne-am deschis foarte mult, am avut multe exerciții funny, ne-am înțeles și ne-am ascultat unii pe alții.”
• „Am crezut că n-o să-mi placă tabăra, că mie nu-mi plac oamenii. Am crezut că n-o să fiu ascultată, ba chiar m-am temut că poate o să fiu dată afară. Dar în schimb am fost respectată. Nu știam că o să facem terapie, dar mi-a plăcut mult.”

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2019, care a clasat 42 de țări europene, 73% dintre elevii români au fost martorii unei situații de bullying, România ocupând locul 3 la categoria de bullying în școli. Aproape 400.000 de copii din țara noastră sunt amenințați cu bătaia la școală, iar jumătate dintre ei chiar sunt bătuți de colegii lor.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: www.zidebine.ro/doneaza.

***
Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.