Ramasitele Zilei - expozitia artistului Alex Manea care impinge privitorul spre reactie si reflectie

Pe 31 martie, de la ora 18:00, la galeria E T A J artist-run space din Bucuresti (George Enescu nr. 43), va avea loc vernisajul expozitiei Ramasitele Zilei, ce prezinta lucrari din domeniul picturii, asamblajului, instalatiei si artei video ale artistului roman Alex Manea (n. 1988).

Evenimentul prezinta un corp de lucrari esentiale pentru practica lui Manea si care implica in mod distinct cercetarea continua a artistului asupra subiectelor sociale majore. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 14 aprilie, zilnic, cu o programare telefonica in prealabil.

Practica sa de arta conceptuala se angajeaza in a confrunta puternice subiecte socio-politice si culturale si a le prezenta in forme intrigante si convingatoare din punct de vedere estetic. Fiecare lucrare are menirea de a impinge privitorul spre reactie si reflectie asupra pozitiei sale in raport cu opera de arta si cu lumea.

“In prezent traim vremuri tulburi, incarcate de evenimente majore care schimba soarta omenirii, dar multi dintre noi traiesc in nepasare si in ignoranta. Consider ca este datoria permanenta a oricarui artist sa vorbeasca prin arta despre aceste lucruri. Acum poate mai mult ca niciodata. Aceste lucrari care vorbesc despre evenimentele cu adevarat importante vor avea relevanta peste 100 de ani si nu cele care au teme superficiale si bazate pe consumerism. Este discutabil daca arta care face referire la aceste aspecte este comerciala. Probabil este, dar doar de la un anumit nivel in sus.”, spune artistul.

Rezonand cu urmele memoriei impregnate in materialele gasite, Alex Manea lucreaza cu diverse obiecte in spiritul arte povera si combina aceste materiale cu un obiectiv estetic minimalist. Manea acorda prioritate conceptului in raport cu preocuparile formale si astfel isi valorifica strategiile plastice si metodele tehnice in serviciul temei propuse. in timp ce practica sa este bazata pe idei, volumul sau de lucrari rezultate reprezinta o imbinare perfecta a formei si functiei.

Ramasitele Zilei prezinta o selectie de lucrari dintr-o serie continua dezvoltata de artist pe baza articolelor de prima pagina ale publicatiilor importante, precum si a titlurilor si articolelor de televiziune corespunzatoare.

„Acest proiect reprezinta de fapt o serie pe care o dezvolt in permanenta si care este bazata pe una dintre preocuparile mele principale si anume studiul si prezentarea principalelor evenimente socio-politice relatate de cele mai mari publicatii din lume. Vedem cu totii ce fel de evenimente se petrec in ultimii ani. Situatii pe care nici nu ni le imaginam. Chiar daca expozitia actuala cuprinde lucrari realizate in ultimii trei ani se pot observa totusi asemanarile si starea profetica a stirilor, majoritatea titlurilor si temelor propuse putand fi asociate in mod direct cu stirile de azi.”, mai adauga Alex Manea.

Alex Manea (Romania, n. 1988) este un artist vizual din Bucuresti, Romania. Opera sa se invarte in jurul ideii ca fiecare piesa de arta ar trebui sa prezinte un mesaj puternic destinatarului si, in mod ideal, sa-l impinga sa reactioneze intr-un fel sau altul la subiectul lucrarii. De aceea, majoritatea compozitiilor sale pleaca de la chestiuni legate de preocupari sociale majore.

www.instagram.com/alexmaneaart

www.alexmaneaart.com 

E T A J este un artist-run space, un catalizator ce vizeaza eficienta obiectului artistic contemporan in contextul local. Mai multi artisti s-au grupat in ideea de a forma o celula culturala. in demersul lor, dar si in relatia dintre ei nu exista un pattern conventional. Fie ca e vorba de o expozitie de grup, de o expozitie personala sau de alte evenimente initiate aici, principiile practicii artistice si un simt al autenticului sunt cele care orienteaza actiunile colective demarate la E T A J.

www.facebook.com/etajartistrunspace

www.etajartspace.com