Reteaua sociala cu care poti interactiona in viata reala - Share, Tag or Dye Again
Intre 23 si 30 septembrie, in galeria neconventionala Celula de Arta si in casa Carol 53 din Bucuresti, B-dul Carol nr. 53, va putea fi vizitata instalatia colectiva ce reuneste peste 300 de artisti din 35 de tari de pe 6 continente Share, Tag or Dye Again.

Dupa doua expozitii in Cluj, la Camera, si in Timisoara, la Lapsus, si doua participari la festivaluri, Experimental Photo Festival din Barcelona si Photo Trends Festival by VSLO din 2 Mai, reteaua sociala analog imaginata de  Asociatia Fotografica Allkimik in colaborare cu Asociatia Culturala Marginal isi incheie calatoria din 2023 iar vernisajul va avea loc pe 23 septembrie, incepand cu ora 19:00.
Ulterior, expozitia va putea fi vazuta de miercuri, 27 septembrie, si pana sambata, pe 30 septembrie, intre orele 14:00 – 20:00 iar joi, pe 28 septembrie, de la ora 20:00, va avea loc un tur ghidat al instalatiei si discutii cu Stefan Dinu, director tehnic al Share, Tag or Dye.
Share, Tag or Dye Again continua demersurile asumate de echipa de proiect in 2022 – chestionarea timpului alocat de artisti pentru autopromovarea lor pe social media, punerea in discutie a retelelor de socializare ca platforme de diseminare si de consum al artei si deturnarea structurii clasicului apel deschis pentru artisti dintr-un instrument de segregare intr-unul de colaborare. In primul an peste 200 de artisti iar in 2023 peste 300 de artisti au anulat ideea de competitie si au contribuit la platforma globala colaborativa, in care arta lor promovata pe retelele de social media s-au intors in plan material, intr-o instalatie imersiva textila realizata prin cianotipie, ce isi propune sa intoarca privitorii din online inapoi in fata lucrarilor de arta.
Aducand la un loc analogul si digitalul, imaginile digitally native sau digitalizate sunt aduse in mediul fizic in Share, Tag or Dye Again printr-o tehnica fotografica nu doar sustenabila, ci si cu o istorie de 180 de ani – cianotipia, bazata pe saruri feroase care sunt sensibile la UV si din care rezulta imagini de un albastru specific.
„Cianotipia, alaturi de antotipie, sunt cele mai prietenoase cu mediul dintre tehnicile de print alternativ. Mai mult, cianotipia permite imprimarea pe suporturi alternative. De altfel, ca un element de noutate la editia de anul acesta, am avut o colaborare cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, in vederea experimentarii cu diferite materiale ca suport pentru realizarea imaginilor. Imaginile cuprinse in instalatie sunt printate pe suport textil, fapt care ne-a permis realizarea unei experiente imersive, ca un feed analog prin care te plimbi ca printr-un labirint de imagini.”Stefan Dinu, director tehnic Share, Tag or Dye Again.
In contextul in care consumul artei printr-un ecran mai mic sau mai mare inlocuieste (prea) frecvent o vizita la un muzeu sau la o galerie iar experienta de interactiune cu o lucrare de arta este considerabil diluata, Share Tag or Dye Again nu isi propune sa puna Social Media la zid ci se foloseste de retelele de socializare ca de instrumentul care conecteaza si care face ca artisti de la doua continente distanta sa faca parte din aceeasi instalatie care imprieteneste tangibilul si digitalul.
Share, Tag or Dye (Again) este un proiect cultural de promovare a artistilor romani, alaturi de artisti internationali, prin intermediul unui dialog transparent, extins si colaborativ. Mai multe informatii despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye se pot vedea pe website-ul Marginal.
Share, Tag or Dye este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Parteneri culturali: Alternative Photography, Experimental Photo Festival, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Lapsus, Carol 53, Celula de Arta, Camera si VAGon – spatiu in(ter)disciplinat.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Revista Golan, Propagarta, Igloo Magazine, Curatorial.
Pornit initial ca proiect antreprenorial de nisa, co-fondat de Stefan Dinu si Alex Spineanu (fotografi si antreprenori), Allkimik si-a propus inca de la inceputuri, in urma cu peste 10 ani, sa sustina comunitatea pasionatilor si practicienilor (atat amatori, cat si profesionisti) de fotografie analog, alternativa si experimentala, prin cursuri si workshopuri, developare si print analog & alternativ, studio de ambrotipie si, mai ales, prin deschiderea unui spatiu creativ accesibil oricarei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). Incepand cu 2020, echipei i s-a alaturat Sabina Suru (artist vizual si manager cultural), iar organizatia s-a restructurat in Asociatia Fotografica Allkimik, pornind impreuna o suita de proiecte care isi propun implicarea comunitatii artistice si a celei tehnico-fotografice, intr-o retea colaborativa, sustenabila si transparenta.
Marginal este o organizatie culturala non-profit din Romania, care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa creeze punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent pe stiintele umaniste si pe implicatiile stiintelor si tehnologiilor in structurile socio-culturale. Sub aceasta ideologie, scopul  Marginal este crearea unei retele de colaborare care reuneste domenii care nu sunt intotdeauna asociate cu arta (desi au fost interdependente de foarte mult timp / adica stiinta si tehnologia) si publicul, printr-o abordare participativa, ce provoaca paradigma actuala a publicului-spectator. Marginal faciliteaza schimbarea, creand spatii in care oamenii sunt liberi sa se schimbe, prin proiecte si programe orientate spre cercetarea transdisciplinara si productia de arta printr-o abordare care nu este limitata de mediu, abordand problemele (ne)delicate ale societatii contemporane.