Se lanseaza ChallengEIT: solutii digitale pentru servicii medicale mai bune

Rețelele EIT din Europa și Israel care inovează în medicină și compania Novartis își unesc forțele pentru a identifica proiecte

• Start-up-urile, spin-off-urile și IMM-urile din Romania care au soluții funcționale se pot înscrie pe go-eit.eu/challengeit-novartis cu soluții care să răspundă uneia dintre cele patru provocări din domeniul sănătații, având șansa de a obține susținere financiară și umană pentru a-și testa soluția pe piață.
• Aplicațiile pot fi depuse până pe 15 august aici.
• ChallengEIT este un exemplu excelent al modului în care parteneriatul semnat în 2021 între Israel și Horizon Europe funcționează, facilitând cooperarea între inovatori, cercetători și antreprenori.

Compania Novartis, prin intermediul BIOME, rețeaua sa de centre de inovare și organizațiile din rețeaua EIT Hub Israel și EIT Health InnoStars și-au unit forțele pentru a identifica, susține și valida noi soluții digitale pentru îmbunătățirea serviciilor medicale din Romania si întreaga Europă.

ChallengEIT este un program care iși propune să identifice start-up-uri, spin-off-uri sau întreprinderi mici și mijlocii care au soluții funcționale pe care doresc să le dezvolte și să le introducă pe piețele europene în care Novartis activează. În momentul de față, compania Novartis este prezentă în 34 de țări din Europa Centrală și de Sud-Est și în Israel, grație centrului său de inovare – BIOME. ChallengEIT caută idei noi pentru îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților, printr-un acces optimizat la servicii de sănătate, diagnostic precis și la timp și un răspuns mai bun la tratament.

Un număr de până la 6 proiecte vor fi selectate in cadrul ChallengEIT, acestea urmând a participa la competiția finală. Câștigătorul va fi anunțat la sfârșitul anului 2022, iar lansarea proiectului ar putea avea loc la începutul lui 2023.

Participanții selectați vor beneficia de servicii personalizate, printre care se numără: conectare cu mentorii EIT și Novartis, acces la rețeaua EIT de alumni și date, cu rolul de a valida și a îmbunătăți conceptul, produsul și soluția de afaceri. În plus, echipa câștigătoare va avea șansa de a obține finanțare și de a lucra cu BIOME pentru a-și șlefui proiectul de tip proof of concept.

„Acesta este primul proiect de inovație digitală în domeniul sănătății, dezvoltat între Israel și regiunile Europei Centrale și de Sud-Est, inclusiv România. Aplicând principiile „open innovation”, ne propunem să selectăm și să validăm soluții digitale ce pot îmbunătăți serviciile de sănătate oferite pacienților. Idei inovatoare sunt peste tot; indiferent dacă s-au născut la Bucuresti, Praga, Varșovia, Atena sau Tel Aviv, iar noi avem instrumentele potrivite pentru a le găsi și a le introduce pe piață, astfel încât oamenii să poată avea în măsură egală accesla inovație”, a declarat Adi Barel, directorul EIT Hub în Israel.

Programul este deschis tuturor start-up-urilor si IMM-urilor care se pot inscrie aici până pe 15 august 2022. Proiectele depuse trebuie sa răspundă uneia dintre următoarele patru provocări:

1. Schimbul de informații între medici (peer-to-peer) în mediul digital: cum se pot purta conversații în mediul online între medici din diferite țări, cum se poate intensifica schimbul de experiență și cum se poate îmbunătăți comunicarea cu privire la experiența și cazuistică în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, pentru a îmbunătăți serviciile oferite pacienților.
2. Ghidarea pacientului în procesul de tratament: cum pot fi sprijiniți pacienții pentru a gestiona complexitatea bolii și procedurile de tratament; cum pot fi îmbunătățite rezultatele obținute de pacienți în urma unui management mai bun al planului de tratament, fără ca aceștia să apeleze la „Dr. Google”.
3. Medicină de precizie și îngrijire personalizată: cum putem să anticipăm mai bine răspunsul la tratament și să evaluăm profilurile de risc ale pacienților printr-o îngrijire personalizată, eficientă.
4. Provocarea EUnite Movement – Accesul la servicii medicale: solidaritatea este una dintre pietrele de temelie ale politicii UE în domeniul sănătății. Cum putem îmbunătăți accesul la servicii medicale și ce sprijin putem oferi față de provocările apărute în contextul migrației, oferind acces eficient la cea mai bună îngrijire disponibilă, în special în perioade de criză.

„La Novartis, obiectivul nostru este acela de a contribui la reinventarea medicinei într-un mod activ. Ne aflăm într-un moment unic, în care știința, tehnologia și datele converg în moduri noi, palpitante pentru a ne ajuta nu numai să dezvoltăm noi medicamente și să le aducem pe piață mai rapid, ci și să lucrăm mai inteligent și mai eficient, să oferim clienților o experiență mai relevantă, cu rezultate mai bune pentru pacienți. Ne dam seama insa că nu putem și nu vrem să facem asta de unii singuri.

Drept urmare, suntem hotărâți să colaborăm cu ecosistemul IT din întreaga lume pentru a accelera inovarea, astfel ca împreună să putem găsi noi modalități de a îmbunătăți calitatea vieții și de a extinde viața pacienților prin valorificarea datelor digitale”, a declarat Tal Vardi, BIOME Lead pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

***
Despre EIT și EIT Hub din Israel
Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism înființat de Uniunea Europeană și Programul Orizont 2020 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT încurajează aceasta sprijinind antreprenorii, inovatorii și studenții în a-și transforma cele mai bune idei în realitate. EIT facilitează încheierea de parteneriate transfrontaliere dinamice numite Comunități de cunoaștere și inovare (CCI): EIT Food, Climate-KIC, EIT Digital, EIT InnoEnergy, EIT Health, EIT Raw Materials, EIT Manufacturing și EIT Mobility.

EIT Hub Israel este centrul satelit al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). Acest hub creează sinergii între Comunitatea EIT și ecosistemul de inovare israelian pentru a sprijini dezvoltarea start-up-urilor inovatoare și a crește numărul proiectelor de colaborare între UE și Israel și a celor din cadrul CCI. EIT Hub Israel face parte dintr-un proiect de cooperare internațională, precum și dintr-un hub omolog din Silicon Valley. Acest lucru înlesnește accesul EIT la cele mai recente descoperiri și cele mai bune talente din întreaga lume, creând oportunități de afaceri pe noi piețe. Pentru mai multe informații, vizitați: www.go-eit.eu 

Despre EIT Health și EIT Health InnoStars
EIT Health este unul dintre cele mai importante parteneriate europene public-privat pentru inovarea în domeniul serviciilor de sănătate și una dintre Comunitățile de cunoaștere și inovare ale EIT. Numărând aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii, universități, centre de cercetare, dezvoltare și spitale și institute de top. Rolul EIT Health este de a construi un ecosistem care să permită dezvoltarea serviciilor medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să se bucure de vieți mai lungi și mai sănătoase. EIT Health contribuie la îmbunătățirea abilităților profesioniștilor din domeniul sănătății din întreaga Europă, investind în cele mai bune talente regionale și facilitează comercializarea de produse/soluții de sănătate inovatoare în cadrul UE. Grupul InnoStars este una dintre cele șapte regiuni geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și alte regiuni incluse în Schema Regională de Inovare a EIT – Statele Baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România. Țările din acest grup s-au calificat pe poziții de inovare moderată conform Tabelei europene a inovației (TEI). Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu 

Despre Novartis și Novartis BIOME
Novartis reinventează medicina pentru a îmbunătăți și a prelungi viața oamenilor. În calitate de companie farmaceutică globală de top, Novartis folosește inovația științifică și tehnologia digitală pentru a crea tratamente revoluționare în domeniile medicale în care există cea mai mare nevoie. Deoarece căutam constant noi medicamente, ne clasăm în mod constant, la nivel global, printre companiile de top în ceea privește investiția în cercetare și dezvoltare. Produsele Novartis au ajuns la peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume și găsim mereu modalitați inovative care să permită accesul la cele mai noi tratamente. Aroximativ 108.000 oameni, de 140 de naționalități lucreaza pentru Novartis, în intreaga lume. Compania Novartis este prezentă în România prin Novartis Pharma Services Romania SRL – ce reprezintă aria medicamentelor inovatoare – și Sandoz SRL, având împreună peste 650 de angajați dedicați susținerii sistemului de sănătate din țara noastră. Raportat la numărul de studii clinice inițiate în ultima decadă în România, Grupul Novartis este în topul companiilor care investesc în cercetare și dezvoltare, la nivel local. Fabrica Sandoz din Târgu-Mureș produce medicamente care sunt comercializate în România și alte 60 de țări din Europa, America de Nord și alte regiuni. Grupul Novartis ofera un portofoliu vast de medicamente inovatoare, generice și biosimilare, care acoperă arii precum: oncologie, boli cardiovasculare, imunologie, dermatologie, neurologie, oftalmologie, boli respiratorii și altele. Descoperă mai multe pe www.novartis.com și pe www.novartis.com.ro. Urmărește Novartis Romania si pe LinkedIn, aici www.linkedin.com/company/novartis-romania 

Novartis BIOME
Tehnologia și datele se împletesc în moduri noi, palpitante pentru a contribui nu numai la dezvoltarea de noi medicamente și aducerea acestora pe piață mai rapid, ci și la crearea unui mod de lucru mai inteligent și mai eficient, oferind clienților experiențe mai relevante și, în cele din urmă, obținând rezultate mai bune pentru pacienți.

Așa a fost creat Novartis BIOME – o rețea de centre de inovare din întreaga lume cu rolul de catalizator pentru colaborări digitale de impact, ce permite echipelor să se asocieze și să se dezvolte cu succes în ecosistemul tehnologic, aducând laolaltă tot ceea ce este mai bun din știință și tehnologie, pentru a crea soluții mai bune de asistență medicală și experiențe cât mai line pentru pacienți și îngrijitori, la scară largă.

Centrul BIOME din Europa Centrală și de Est, amplasat virtual în Israel, valorifică diversitatea a > 30 de țări, creând o punte între cele mai inovatoare ecosisteme prin valorificarea experiențele din întreaga Europă. Acesta deservește piețe importante precum Rusia, Polonia, Israel, Grecia, Ungaria, România și Țările Baltice, axându-și eforturile pe o gamă largă de domenii asociate îngrijirii bolilor cronice și tratării cancerului. Pentru mai multe informații despre Novartis Biome, vizitați: biome.Novartis.com #novartisbiome

Mai multe informații despre ChallengEIT pe ChallengEIT Novartis – EIT Global Outreach (go-eit.eu)