Simturile sunt cele care ne ajuta sa ne raportam la tot ce se intampla in jurul nostru, ne arata incotro sa mergem si cum percepem lumea. 90% din informatia pe care o primim, o primim prin vaz si prin auz.
Imagineaza-ti, macar pentru o clipa, cum ar fi viata ta daca ai avea atat probleme de vedere, cat si probleme de auz. Cu singuranta ai avea mari dificultati de comunicare, orientare si acces la informatie.
Ce este surdocecitatea?
Desi pare un termen greu de inteles, surdocecitatea poate fi explicata simplu, fara termeni medicali – deficienta de vaz si auz. La auzirea cuvantului surdocecitate, multi cred ca vorbim despre oameni care nu vad si nu aud deloc. Intr-adevar, exista si astfel de cazuri, insa ele sunt rare. Cele mai multe persoane cu surdocecitate prezinta o combinatie de deficiente de vaz si auz, cu diferite grade de manifestare.
Surdocecitatea este o deficienta multisenzoriala grava, de cele mai multe ori asociata si cu alte tipuri de deficiente.
Ce a realizat fundatia in toti acesti ani?
Povestea Sense International Romania este povestea copiilor cu surdocecitate.
Programele Sense International Romania vizeaza interventia timpurie la nou-nascutul cu deficiente senzoriale (in Bucuresti, Oradea, Timisoara si Iasi), o educatie adecvata pentru copilul cu surdocecitate (in 16 scoli speciale) si servicii vocationale pentru tinerii cu surdocecitate (in Arad, Bucuresti, Buzau, Focsani, Galati, Iasi si Timisoara).
De-a lungul anilor, SIR a facilitatat screening-ul auditiv a peste 90.000 de nou-nascuti, testarea vizuala a peste 15.000 de copii mici, servicii de interventie timpurie pentru 190 de nou-nascuti, educatie adecvata pentru 500 de elevi cu surdocecitate, servicii vocationale pentru 80 de tineri, instruirea a 190 de profesori psihopedagogi in domeniul surdocecitatii, 10 dintre ei devenind traineri nationali in surdocecitate. In plus, ca rezultat al eforturilor de lobby si advocacy, legislatia recunoaste surdocecitatea ca dizabilitate distincta din 2006.
“Ne place sa spunem ca am trait 15 ani cu sens alaturi de acesti copii, parintii lor, medicii si terapeutii care i-au ingrijit, autoritatile locale si nationale, reprezentantii scolilor partenere si multi altii care au avut incredere in ceea ce facem noi. Ne dorim sa crestem in continuare si sa avem un impact mai mare in viata copiilor si tinerilor cu surdocecitate din Romania, care merita sansa unui viitor mai bun. ”, afirma Cristiana Salomie, Director al Sense International Romania.
Domnul Vasile Adamescu, persoana cu surdocecitate (total lipsita de vedere si de auz), membru in Consiliul Director al Sense International Romania, spune:
“Odata cu trecerea anilor, in Romania s-au schimbat multe lucruri in domeniul surdocecitatii. Daca atunci cand incepusem scoala eram considerat orb surdomut, acum sunt considerat persoana cu surdocecitate. Institutiile statului au inteles ca persoanele cu sordocecitate trebuie tratate aparte de celalalte dizabilitati. Desigur, mai sunt multe lucruri de pus la punct. Acum exista multe clase speciale in care invata elevii cu surdocecitate, ateliere protejate in care pot munci, specialisti care pot sa ii indrume. Societatea incepe incet, incet aa ne accepte, sa ne considere mai importanti decat ne considerau inainte.
Incercam, alaturi de Sense International Romania si de specialistii din tara noastra sa facem cat mai multe lucruri bune pentru aceasta categorie de persoane. Este foarte important sa identificam copiii cu surdocecitate si sa-i educam inca de mici pentru a reusi sa devina oameni utili societatii. ”
Mai multe detalii despre activitatea Sense International Romania puteti gasi pe www.surdocecitate.ro, unde puteti sustine proiectele pe care le desfasoara.