Sinestezia 2021 - o experienta artistica

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociatiei Industrii Creative, s-a incheiat. Pe scurt, acesta a insemnat 5 zile in care 14 artisti au adus arta in fata publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate si contemporane.

Instalatia video interactiva din centrul orasului Iasi, workshop-urile de dans contemporan, performance-urile de la Palatul Culturii si Casa Muzeelor, atelierul de sintetizatoare modulare s-au desfasurat cu sute de participanti fizic si mii de spectatori online. Sinestezia a adus un produs cultural nou, sub forma unei colaborari dintre 9 artisti din tara, care au creat la Iasi performance-ul „Noi ne-am iubit in pandemie”.

„[…] nu am banuit cat de speciala si diferita poate fi experienta de a canta intr-un spatiu cu un ecou atat de mare, in care sunetul se plimba printre coloane, pluteste in inalturi si se intoarce intarziat din departarea culoarelor lungi. A fost magic! Multumim intregii echipe care a pus cu mare sarguinta la cale aceasta sinestezie a noastra, in locatia perfecta. De asemenea, multumim publicului iesean care ne-a imbratisat cu felicitari. inseamna mult pentru noi sa simtim aceasta apropiere, sa simtim ca ceea ce facem isi atinge scopul. To be repeated…”, povesteste Ana Cristina Leonte, solist al performance-ului „Heart Cave”, de la Palatul Culturii.

„Sinestezia mi-a adus aminte inca o data motivul pentru care am ales sa fac meseria asta. Am reusit sa ridicam performance-ul in 3 ore cu o echipa pe care o cunosteam doar partial. De ce am reusit? Pentru ca nu au existat orgolii, pentru ca toti artistii si toata echipa tehnica au fost in acelasi gand, iar rezultatul a fost unul pe masura. Exact asa imi imaginam ca voi face meseria asta atunci cand visam sa devin actor. […] In urma acestei experiente si colaborari cu Sinestezia, ne-am propus sa ducem mai departe poetry performance-ul „Noi ne-am iubit in pandemie”, sa-l dezvoltam si sa ne plimbam cu el prin tara si, de ce nu, peste granite.”Iustinian Turcu, actor, performance „Noi ne-am iubit in pandemie”.

„Exista momente in viata unui artist cand planetele se aliniaza cumva si totul se intampla asa cum ti-ai fi dorit… Cam asa a fost si experienta noastra la Sinestezia, ceea ce parea o mare provocare la inceput (sa compui un performance atat de complex intr-un timp atat de scurt), s-a dovedit a fi o mare bucurie. […] A fost un vis, scurt, dar atat de frumos, iar pentru asta vreau sa le multumesc fiecaruia in parte si multumesc Iasiului pentru ca ne-a primit cu atata caldura. Stati aproape, va urma!?”

Marius Ursache aka Spacenoodles (atelier interactiv de sintetizatoare modulare – Spacenoodling): „Pe langa faptul ca a fost o onoare sa fiu intr-un line-up de artisti mult mai buni, am avut un public delicios, care s-a jucat cu cablurile spaghetti si a facut muzica, mai bine decat imi iese mie in 90% din cazuri. Deci, cand e urmatoarea editie?”

Eduard Draude (artist si organizator) sintetizeaza: „Publicul iesean a imbratisat cu entuziasm acest tip de eveniment cultural pilot care invita artistii si creatiile lor sa se contopeasca cu spectatorii, intr-o conexiune dincolo de scena. Prin instalatia artistica interactiva, prin cele doua performance-uri si doua workshop-uri, toate desfasurate in spatii si zile diferite, evenimentul Sinestezia s-a simtit aproape ca o necesitate in a exista, iar asta ne bucura foarte mult si ne impulsioneaza sa il continuam si sa il crestem. […] Va multumim tuturor celor care ati contribuit la infaptuirea sinesteziei, atat artistilor parca veniti din niste lumi fermecate, cat si celor din spatele cortinei, magicieni despre care va vom mai vorbi cu alte ocazii. si, nu in ultimul rand – voua, public drag, fara de care actul artistic nici nu ar mai fi posibil.”

Sinestezia este un proiect dezvoltat in anul 2021 de Asociatia Industrii Creative, co-finantat de Primaria Municipiului Iasi si sprijinit de Showberry.

Mai multe detalii, fotografii si inregistrarile evenimentelor se afla pe pagina de Facebook Sinestezia si pe site-ul www.asociaindustriicreative.com.