Sondaj DPH de Ziua Pamantului: 70% dintre parintii care discuta despre protejarea planetei in familie au in biblioteca carti despre mediu

Reciclarea, protejarea naturii și economia de resurse se află în topul celor mai frecvent discutate subiecte în familie legate de educația pentru mediu, arată un sondaj recent al editurii Didactica Publishing House, realizat cu ocazia Zilei Pământului. Potrivit datelor citate, peste jumătate dintre respondenți spun că au discutat despre aceste subiecte cu copiii folosindu-se de cărți, fie de ficțiune – povești, fie non-fiction, cum sunt enciclopediile.

97% dintre respondenții sondajului realizat de editura Didactica Publishing House* în luna aprilie, spun că vor marca anul acesta alături de copii Ziua Pământului– sărbătorită anual pe 22 aprilie -, iar printre cele mai frecvente acțiuni se numără folosirea redusă a energiei electrice (56%), colectarea deșeurilor precum hârtie, plastic, sticlă etc (47%), plantarea de copaci/plante (41%), utilizarea de mijloace alternative de transport, cum ar fi mersul pe bicicletă (34%), recircularea produselor prin donații de haine și jucării (29%). De asemenea, respondenții au mai menționat printre activitățile planificate pentru această zi acțiuni de curățare a unor zone publice (parcuri/păduri etc), jocuri creative cu materiale reciclate, vizionarea de filme documentare despre natură, lecturi pe această temă etc.

Totodată, peste 70% dintre cei care au răspuns la întrebările DPH au menționat că au în bibliotecă titluri pentru copii ce abordează subiecte legate de ecologie și protejarea planetei, iar 87% și-au exprimat intenția de a îmbogăți această colecție prin noi achiziții de carte. Mai mult, în ceea ce privește oportunitatea de a discuta despre mediu cu copiii, 47% consideră că orice vârstă este potrivită pentru acest lucru, iar 45% sunt de părere că vârsta potrivită pentru primele discuții pe acest subiect este 3-5 ani.

Interesul noilor generații pentru mediu și protejarea planetei este în creștere și acest lucru se poate observa și în comenzile pe care le primim, ce reflectă abordarea pe care o au părinții și cadrele didactice vizavi de acest subiect. 99% dintre cei care au răspuns întrebărilor noastre au menționat că discută cu copiii subiecte legate de educația pentru mediu și protejarea planetei, iar cea mai mare parte dintre ei o fac de la vârste mici, folosindu-se de exemplul personal, dar și de cărți. Editura noastră derulează un proiect amplu pe acest segment, ce presupune publicarea a 16 titluri de ficțiune pe tema educației ecologice, scrise de autori din Uniunea Europeană, proiect ce vine în completarea portofoliului deja existent pe acest segment de carte, a precizat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.

Infografic DPH Ziua Pamantului

16 titluri dedicate educației pentru mediu

Toate titlurile ce fac parte din proiectul ce promovează circulația internațională a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei, abordează subiectele menționate prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Printre temele majore incluse în aceste cărți se află schimbările climatice, influența oamenilor asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general, risipa excesivă de resurse. Copiii nu devin astfel doar conștienți de aceste probleme, ci învață, prin intermediul personajelor, cum își pot aduce aportul la a face schimbări în fiecare zi, astfel încât planeta să fie un mediu curat și sigur pentru toți cei ce o locuiesc.

Cele 16 titluri însumează 48.000 de cărți ce vor ajunge la copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani. 2.000 dintre acestea vor fi donate școlilor și grădinițelor, cu obiectivul de a demara proiecte de educație pentru mediu în unitățile de învățământ respective. Proiectul se desfășoară pe o durată de 2 ani și este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Considerăm că subiectul educației pentru mediu este unul extrem de important pentru noile generații care sunt din ce în ce mai conștiente de impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător și care caută soluții, de la cele mai mici vârste, pentru a-l proteja. Cărțile vin cu astfel de soluții simple, cu noțiuni adaptate vârstei, care îndeamnă la consum responsabil, la alegeri sustenabile în stilul de viață și la empatie. Ilustrațiile reprezintă o componentă importantă, care completează povestea și au un impact semnificativ mai ales pe segmentul de vârstă 3 – 7 ani. Astfel, copiii empatizează cu personaje precum Barnabe – un bursuc ce descoperă că planeta este bolnavă – sau Blu, un flamingo vegetarian ce protejează rezerva de semințe a lumii, și învață mai ușor despre aceste subiecte esențiale, a mai precizat Florentina Ion.

Didactica Publishing House carti despre mediu

Cele 8 titluri publicate în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023 în cadrul acestui proiect sunt:

⦁ Barnabe descoperă planeta – Gilles Bizouerne (Franța)
⦁ Barnabe vindecă planeta – Gilles Bizouerne (Franța)
⦁ Misiunea Planeta – Maud Fontenoy (Franța)
⦁ Luna și Pădurea magică, vol 1: Bufnița cu o cheie în cioc – Usch Luhn (Germania)
⦁ Secretul micilor grădinari – Lina Laurent (Suedia)
⦁ Respirus – Roberto Prual-Reavis (Franța)
⦁ Ziua în care am salvat planeta – Emmanuelle Lepetit (Franța)
⦁ Blu în misiune în jurul lumii – Sophie de Mullenheim (Franța)

Detalii suplimentare despre titlurile ce abordează teme de educație pentru mediu pot fi consultate aici:  www.edituradph.ro/carti-copii-carti-despre-protejarea-mediului

*Sondajul a fost realizat în perioada 13-18 aprilie 2023, online. Au răspuns la întrebări 893 de persoane, 75% locuitori în mediul urban, părinți de copii cu vârste cuprinse între 7-10 ani – 32.5%, 3-6 ani – 25%, 11-14 ani – 19.5%, peste 15 ani – 19%, 0-3 ani – 4%.

DPH carti despre mediu

Despre Editura Didactica Publishing House

Didactica Publishing House (DPH) are o experiență de peste 19 ani pe piața educațională din România și deține un portofoliu de peste 2.000 de titluri – cărți și jocuri educaționale cu adresabilitate din primele luni de viață ale copilului.

Misiunea Didactica Publishing House este aceea de a promova lectura și educația în general cu ajutorul resurselor educaționale – cărți sau jocuri – formale și non-formale, astfel incât să trezească interesul și curiozitatea copiilor.

De asemenea, scopul DPH este acela de a oferi sprijin cadrelor didactice în desfăşurarea activităţii lor şi, în acelaşi timp, să propună soluţii, oferite de specialişti din domeniu, pentru a transforma procesul educaţional într-o experienţă plăcută atât pentru copii, cât şi pentru educatori, învățători și profesori.

Pentru mai multe detalii: www.edituradph.ro