In luna noiembrie, compania independenta de teatru Vanner Collective isi aduce pe scena spectacolele atat in spatiile consacrate, cat si in cadrul proiectului „Deschis – microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din Bucuresti si in programul Festivalului Caleido, care se va desfasura in 2023 la Timisoara. Reprezentatiile din perioada urmatoare sunt: „LUNGS” (3 & 25 noiembrie, Teatrul Act), „Cassandra” (4 noiembrie, Teatrul Masca & 30 noiembrie, Apollo 111), „Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons” (18 noiembrie) si „Tot ce-i minunat in lume” (24 noiembrie) la unteatru, si „KOMOREBI. Lumina care se filtreaza printre copaci” (17 noiembrie, Teatrul National „I. L. Caragiale” – Sala Mica & 28 noiembrie, Festivalul Caleido, Timisoara).
Echipa creativa a Vanner Collective propune spectatorilor teme actuale (eco-anxietatea, traume transgenerationale, importanta comunicarii) si isi doreste ca publicul sa devina parte din comunitatea lor, a celor aflati intr-un proces continuu de descoperire si redescoperire.
LUNGS (3 & 25 noiembrie, Teatrul ACT, Calea Victoriei nr. 126)
Intre o pandemie si un razboi, intre schimbarile climatice si rasturnarile politice, ,,doi” devine ,,3”, iar lumea este pe cale sa se schimbe odata cu ei.
Intr-o perioada marcata, la nivel global, de anxietate, terorism, stari meteo instabile si vremuri politice nesigure, un cuplu tanar isi doreste un copil. LUNGS este o poveste de dragoste, usor dezechilibrata, taios de onesta, amuzanta, tensionata si actuala. Vorbeste despre o generatie pentru care lipsa sigurantei este un mod de a exista.
Text: Duncan Macmillan. Cu: Denisa Nicolae si Liviu Romanescu. Regia: Nicolae Constantin Tanase. Scenografia: Adeline Andreea Badescu. Durata: 1h30m (fara pauza).
Bilete: www.mystage.ro/spectacole/lungs-335
Cassandra (4 noiembrie, Teatrul Masca, B-dul Uverturii nr. 14 & 30 noiembrie, Apollo 111 Teatrul, Palatul Universul, Str. Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25)
In tine sunt doua Cassandre. Una se intreaba daca-n povestea asta nu erau, de fapt, doi lupi, cealalta a depasit momentul si se pregateste sa iasa-n oras asta seara.
Cassandra e o scriitoare care ramane fara voce in ziua in care trebuie sa compuna si sa citeasca elogiul mamei sale. Disparitia figurii materne declanseaza un proces de auto-analiza comic-absurd prin care Cassandra incearca sa-si gaseasca locul, sa-si inteleaga propria feminitate, raportandu-se ironic la normele sociale mostenite. Spectacolul devine o calatorie prin mintea acestei femei intr-o nota sarcastica si provocatoare.
Text: Norah Sadava & Amy Nostbakken („Mouthpiece”). Traducere: Denisa Nicolae. Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu. Regie: Leta Popescu. Scenografie: Tudor Prodan. Muzica: Mihai Dobre. Miscare scenica: Stefan Lupu. Pregatire muzicala: Oana Puscatu. Sunet: Daniel Octavian Nae. Lumini: Marius Nitu. Proiect co-finantat de AFCN.
Recomandare varsta: 16+
Bilete Teatrul Masca: www.mystage.ro/spectacole/cassandra-4155
Bilete Apollo 111: eventbook.ro/theater/bilete-cassandra-apollo111
Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons (18 noiembrie, unteatru, str. Sfintii Apostoli nr. 44, Bucuresti)
Dintre cuvintele care dor si cuvintele care mint vom fi tentati intotdeauna sa le alegem pe cele mai frumoase. Dar la un moment dat se vor epuiza si ele.
Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons e un spectacol care vorbeste despre intimitate si modul in care ea evolueaza. in doar 140 de cuvinte. Ce faci cand lumea ta e pe cale sa devina din ce in ce mai mica? – Amenintati de o distopie in care legea le interzice oamenilor sa rosteasca mai mult de 140 de cuvinte pe zi, Bernadette si Oliver incearca sa gaseasca noi metode de a comunica. El lupta impotriva legii Ssst cu toate armele pe care le are, ea refuza sa creada pana in ultimul moment ca un astfel de lucru este posibil.
Autor: Sam Steiner. Actori: Denisa Nicolae & Liviu Romanescu. Regia: Iulia Grigoriu. Scenografia: Razvan Bordos. Light design: Alexandru Matios. Sound design: Bogdan Morosanu.
Bilete: www.unteatru.ro/bilete
Tot ce-i minunat in lume (24 noiembrie, unteatru, str. Sfintii Apostoli nr. 44, Bucuresti)
Pentru fiecare moment dificil, apasator, pentru care pare ca nu exista iesire, se iveste un motiv la orizont pentru care viata merita traita.
Piesa cu un imens succes la public, preluata inclusiv de HBO si tranformata intr-un spectacol-documentar, „Tot ce-i minunat in lume” („Every brilliant thing” – titlu original) propune, intr-o cheie inedita si nu lipsita de umor, o tema extrem de serioasa: depresia, alaturi de cel putin un milion de motive care sa ne aminteasca, atunci cand e nevoie, ca viata e minunata.
Text: Duncan Macmillan si Jonny Donahoe. Cu: Denisa Nicolae. Regia: Nicolae Constantin Tanase. Scenografia: Adeline Badescu.
Durata: 1h30.
Bilete aici www.unteatru.ro/bilete
KOMOREBI. Lumina care se filtreaza printre copaci (6 octombrie, Teatrul National „I. L. Caragiale”, Sala Mica)
Suntem exact atat cat lasam sa se vada din noi. Suntem ,,intentii bune’’ sau ,,atitudini constructive’’. Suntem ,,teama de abandon’’ sau ,,reactii spontane’’. Suntem o multime de lucruri bune si mai putin bune. Nu se observa decat cele pe care le exprimam. Din pacate si din fericire.
„Komorebi. Lumina care se filtreaza printre copaci” este drumul initiatic al unui barbat, in lupta cu Frica. Este o poveste invaluita de dragoste, umor si curaj despre traume deconstruite, despre iubire si acceptare. Ce mai inseamna azi sa fii un „barbat adevarat”? O disectie actuala a parcursului catre sine si a impactului pe care il are descoperirea adevaratului chip ascuns sub masti fabricate.
Text: Raluca Manescu. Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu. Miscare scenica: Teodora Velescu. Compozitie muzicala: Mihai Dobre. Scenografie si costume: Elena Gheorghe. Pregatire muzicala: Oana Puscatu. Univers sonor si light design: Alexandros Raptis. Concept Denisa Nicolae si Liviu Romanescu. Un proiect co-finantat de AFCN.
Durata: 1h30.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani
Bilete www.bilet.ro/eveniment/komorebi-lumina-care-se-filtreaza-printre-copaci-11491-37942
Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Spotmedia, Presshub, B365.ro, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Liternet, Bookhub, Semne Bune, Revista Golan, Happ.ro, Munteanu.
Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.
Detalii despre spectacole si bilete pe: www.calatorprinteatru.ro. Noutati pe Facebook si pe Instagram.