Trei alimente care contribuie la imbunatatirea digestiei - Ghimbir, somon si bere consumata moderat

Sistemul digestiv este format din tractul gastrointestinal, ficat, pancreas și vezica biliară.

Acesta este responsabil pentru descompunerea alimentelor și lichidelor în componentele lor chimice de bază, cum ar fi grăsimile, proteinele și carbohidrații. Corpul le absoarbe apoi sub formă de nutrienți, care pot fi folosiți ca energie pentru a construi și repara celulele și pentru a ajuta organismul să funcționeze optim.

Rolul sistemului digestiv începe atunci când alimentele pătrund în organism și trec prin esofag și stomac, demarând procesul de digestie. Când sistemul digestiv nu funcționează corespunzător, apar durerile abdominale, balonare, indigestie și multe altele.

Trei alimente benefice pentru sistemul digestiv
Ghimbirul este un ingredient tradițional în medicina orientală, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea senzației de greață. De asemenea, s-a dovedit că această rădăcină scade aciditatea gastrică și reduce riscul de arsuri la stomac sau disconfort. Ghimbirul proaspăt are un compus puternic numit gingerol, care are proprietăți antioxidante și reduce inflamația. Astfel, poate ajuta organismul să lupte inclusiv împotriva bolilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și afecțiuni ale plămânilor.

Somonul are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate și este bogat în proteine. Este una dintre cele mai bune surse de vitamina B12 și conține, de asemenea, potasiu, fier și vitamina D. Somonul conține acizi grași omega-3, care pot contribui la reducerea inflamației din organism. Acizii grași Omega-3 ajută implicit și la reducerea inflamațiilor în cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale, intoleranțe alimentare și alte tulburări digestive, prin urmare, integrarea somonului în dietă, poate contribui la îmbunătățirea digestiei pe termen lung.

„Consumul de cereale integrale este adesea legat de efectele benefice asupra sănătății consumatorilor. Deși beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de fibre alimentare sunt bine cunoscute oamenilor de știință, dar și producătorilor și consumatorilor, consumul de fibre și cereale integrale în întreaga lume este substanțial mai scăzut. În urma unui studiu realizat în 2020 s-au observat mai multe beneficii pentru sănătate asociate consumului de cereale integrale, iar asta datorită conținutului mare de fibre”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Bere consumată moderat
Berea este o băutură aliment, compusă din ingrediente 100% naturale: apă, hamei, drojdie și nu în ultimul rând, cereale, cunoscute pentru rolul important în alimentație, datorită conținutului ridicat de fibre. Berea, având ca ingredient de bază cerealele, îi îmbogățesc conținutul de vitamine de tip B, precum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acid folic (B9). Astfel, poate fi integrată într-o dietă echilibrată.

Mai mult, antioxidanții din cereale și hamei contribuie la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar la acțiunea factorilor exteriori dăunători și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Consumul de cereale integrale este asociat cu diverse beneficii, inclusiv un risc mai mic de a dezvolta diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială. Cerealele integrale sunt o bună sursă de fibre alimentare, importante pentru sistemul digestiv deoarece ajută la menținerea unei greutăți corporale optime și pot reduce nivelul indicelui glicemic după o masă bogată.

*****

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.

1 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599874

Bookzone - Carti Online Resigilate