Vizita Comisiei pentru Cultura si Educatie (CULT) din Parlamentul European la Timisoara

In perioada 3 – 5 aprilie, 2023, la Timisoara a avut loc vizita Comisiei pentru Cultura si Educatie (CULT) din Parlamentul European, in contextul in care titlul de Capitala Europeana a Culturii are potentialul de a pune Timisoara in randul marilor centre culturale din Europa prin angajamentul Timisoarei de a construi o strategie culturala sustenabila si de durata, nu doar in 2023.

Din delegatie au facut parte europarlamentarii Andrey Slabakov (conducatorul delegatiei), Hannes Heide, Viola Von Cramon-Taubadel, Iuliu Winkler, Victor Negrescu si Vlad-Marius Botos si, pe durata vizitei, europarlamentarii au participat la intalniri cu: Lucian Romascanu, ministrul Culturii, Dominic Fritz, primarul Municipiului Timisoara, Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis si cu echipa Proiectului Cultural National Timisoara 2023 (atat cu Centrul de Proiecte si o parte din curatorii programului TM2023, cat si cu reprezentanti ai Asociatiei Timisoara 2023), dar si cu operatorii culturali locali si refugiati ucraineni implicati in activitati culturale si au vizitat spatii care coaguleaza comunitatile creative din Timisoara si expozitiile principale ale Programului Cultural Timisoara 2023.

La conferinta de presa de astazi s-a discutat despre importanta implicarii intregii comunitati, de la nivel local si regional pana la nivel national si european, despre reprezentarea minoritatilor locale si diversitatea pe care o aduc acestea in programul cultural dar si despre nevoia ca demersul inceput in Timisoara in 2023 sa fie unul sustenabil si durabil.

Conducatorul delegatiei, europarlamentarul Andrey Slabakov, a vorbit despre ce aduce unui oras titlul de Capitala Europeana a Culturii si despre importanta perpetuarii si accesibilizarii actului cultural. „Titlul de Capitala Europeana a Culturii al unui oras creeaza punti intre oamenii din Uniunea Europeana. Criza, pandemia si razboiul sunt temporare dar arta este eterna si sunt sigur ca Timisoara va avea mare succes in anul de Capitala Europeana a Culturii.

In Uniunea Europeana vorbim adeseori despre durabilitate si este important ca, la finalul anului 2023, initiativele pornite anul acesta sa continue. Este important nu doar pentru Timisoara dar si pentru Romania, si pentru Uniunea Europeana, si din acest motiv este necesar sa facem astfel incat cultura sa ajunga la fiecare locuitor, nu doar al Timisoarei si nu doar al Romaniei.”

Europarlamentul Vlad-Marius Botos a punctat importanta pe plan mai mult decat local a unui titlu si a unui an in care se pun bazele unor colaborari strategice. „Succesul titlului de Capitala Europeana a Culturii nu este al vreunei institutii, nici macar al Asociatiei Timisoara 2023 care a muncit foarte mult pentru acest program, este al tuturor locuitorilor, al tarii intregi.”

Despre sustinerea de care au nevoie operatorii culturali atat in 2023, dar si pe termen lung, a vorbit europarlamentarul Victor Negrescu. „A fi Capitala Europeana a Culturii este un proces indelungat, care nu se desfasoara doar pe parcursului anului cu pricina, nu e este un foc de artificii care lasa in urma numai fum, este un demers de durata. Pentru noi a fost foarte important sa venim la Timisoara sa vorbim cu organizatorii Capitalei Europene a Culturii, cu reprezentanti ai mediului cultural, cu politicieni, ca sa vedem cum cultura poate contribui la dezvoltarea regionala. Am vorbit despre implicare, despre infrastructura, despre cultura ca si catalizator iar una dintre concluzii este ca si Comisia Europeana ar trebui sa ofere mai multi bani pentru programele din cadrul Capitala Europeana a Culturii pentru ca avem obiective importante si e la fel de important ca actorii implicati sa fie sprijiniti.”

„E nevoie de mai multa cooperare locala, de mai multa empatie intre toti actorii locali, pentru ca acest demers inceput cu Timisoara Capitala Europeana a Culturii sa fie unul sustenabil.”, a adaugat, in incheiere, si europarlamentarul Iuliu Winkler.

Comisia CULT este responsabila de toate aspectele culturale ale Uniunii, cum ar fi diseminarea culturii, patrimoniul cultural, diversitatea culturala si lingvistica, precum si educatia, politica audiovizuala, politica in domeniul informatiei si al mass-mediei, aspectele culturale si educative ale societatii informationale, tineretul si sportul.

Programul Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de catre Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recas, Iulius Town, Profi
Broadcaster oficial: TVR
Partener de mobilitate: Automobile Bavaria