Women in Tech® Global si-a deschis o divizie in Romania

Women in Tech® global a anunțat, în cadrul unui eveniment organizat la București, deschiderea unei noi divizii a organizației neguvernamentale globale în România.

Activă încă din noiembrie 2022 în țara noastră, Women in Tech® a reunit reprezentante ale industriei IT&C și comunitatea profesioniștilor din industriile bazate pe tehnologii pentru a-și prezenta obiectivele și inițiativele.

”Comunitatea noastră este reprezentată de persoane cu diferite aptitudini, indiferent de gen, rasă, etnie, clasă, vârstă sau orientare sexuală. Ne concentrăm pe 4 arii principale care sunt și un îndemn la acțiune totodată: educație, afaceri, incluziune socială și apărare/susținere”, a declarat Marion Hegarty, ambasador al diviziei din România, la evenimentul de lansare. ”România are un nivel bun al numărului de femei instruite (32% din absolvenții TIC 1), aproape nicio diferență salarială (2,4%), fiind a doua țară din Europa2 cu această caracteristică. Reușitele start-up-urilor din domeniul tehnologic conduse/ fondate de femei3 sunt recunoscute pe plan internațional. De aceea cred că România merită să fie pe harta Women in Tech® Global”, a adăugat ea.

Potrivit statisticilor europene, România se află printre primele țări în ceea ce privește procentul de femei în rândul specialiștilor din industria IT&C. Datele Eurostat pentru 2020 arată că 26,2% dintre specialiștii IT&C din România sunt femei, rezultat care plasează țara noastră pe locul trei în UE la acest capitol. Cu toate acestea, rămân provocări semnificative și Women in Tech® Romania dorește să abordeze următoarele puncte:

● Contribuția la creșterea diversității și echității cu un procent de 50% femei în studii STEM;
● Contribuția la creșterea numărului de femei ce lucrează în domeniul tehnologic;
● Contribuția la mentorat/formare a femeilor ce doresc să activeze în domeniul tehnologic;
● Contribuția la creșterea vizibilității României ca țară de origine a unor start-up-uri fondate de femei.

Women in Tech® Romania își propune ca, pe termen scurt și mediu, să deruleze proiecte în parteneriat cu școli și ONG-uri, prin care să contribuie la realizarea de programe educaționale destinate informării și creșterii interesului tinerelor față de studiile STEM și a îmbrățișării unei cariere în domeniul tehnologiei. De asemenea, organizația și-a mai setat ca obiective:

● Sprijinirea adolescentelor – prin programe educaționale specifice școlilor;
● Consilierea femeilor aflate în căutarea unei schimbări de carieră în industria IT&C;
● Susținerea femeilor care activează deja în domeniul tehnologic, dornice să învețe, să transmită mai departe cunoștințele, experiența și să prezinte punctele forte ale unei cariere în acest domeniu, prin facilitarea de discuții în cadrul panelurilor și evenimentelor.

Echipa executivă a Women in Tech Romania este formată din profesioniste cu parcursuri profesionale solide în industria IT&C, în cadrul unor companii multinaționale sau locale, care împărtășesc valorile la care aderă Women in Tech® Global. Activitatea Women in Tech Romania beneficiază de îndrumarea unui Consiliu Consultativ în care se regăsesc antreprenoare, experți și manageri femei din IT&C (Adobe, Bravva Angels, Banca Europeană pentru Investiții, Cegeka, Druid AI, Orange Services, Revolut).

Women in Tech® este lider mondial în rândul organizațiilor pentru incluziune, diversitate și echitate în STEM. Organizația neguvernamentală numără peste 250.000 membri în întreaga lume cu divizii pe 6 continente. Cu sediul central la Paris, Women in Tech® este o mișcare globală care deține în prezent divizii în 45 de țări.

Partenerii evenimentului de lansare au fost: Mindspace (gazda evenimentului), EEU Software, CEGEKA, Adobe Romania, FotografulTău, Wine Territory.

Despre Women in Tech® Global
Women in Tech® Global creează un impact prin diferite acțiuni care își propun să construiască aptitudini și să dea încredere femeilor, pregătindu-le pentru succes. Misiunea WIT Global este aceea de a sprijini 5 MILIOANE DE FETE ȘI FEMEI până în 2030. Valorile WIT Global nu sunt doar vitale, ci constituie și unul dintre pilonii de bază ai inițiativei. Acestea ghidează modul în care WIT abordează toate relațiile interumane – cu membrii, colegii, diviziile și partenerii noștri: Diversitate și interculturalitate.

● Linkedin : www.linkedin.com/showcase/womenintech-romania 
● Instagram : Women in Tech Romania ?? (@womenintechro) • Instagram photos and videos
● Facebook : www.facebook.com/profile.php?id=100087630576470 

Echipa executivă

Marion Hegarty – Ambasador al diviziei
După ce și-a început cariera ca manager de comunicare și parteneriat la Paris, s-a mutat apoi în Dubai timp de 5 ani, unde a lucrat în dezvoltarea afacerilor în regiunea Golfului. După ce s-a mutat la București, a promovat certificări în Agile Methodology pentru a putea păși în sectorul IT. S-a alăturat SG GSC România în urmă cu 5 ani, unde acum este IT Tribe Manager, fiind specializată mai exact în managementul tranzițiilor și nearshoring-ul echipelor și aplicațiilor IT, care deservesc activitățile de investiții bancare ale grupului Societe Generale.

Iulia Decu – Manager Programe Educaționale
Profesor de școală primară, absolventă de limbi străine și traducător licențiat, Iulia și-a schimbat domeniul profesional în jurul vârstei de 25 de ani și a urmat un master în Afaceri Internaționale, care a deschis multe oportunități în sectorul corporativ, în special către companiile IT. După 3 ani în achiziții, i s-a oferit provocarea de a-și folosi abilitățile de traducător și experiența de 3 ani în rolul anterior de analist de afaceri pentru un proiect IT important. Rolul i s-a potrivit perfect și a continuat să îl execute în următorii 7 ani în diverse companii și proiecte. Traducerea limbajului de afaceri în argou IT a fost interesantă și provocatoare, dar i s-a oferit o altă provocare: să conducă o echipă de dezvoltare software, lucru pe care l-a realizat cu entuziasm în următorii 3 ani. După un concediu de maternitate lung, dar plin de satisfacții, aceasta a revenit cu energie într-un un nou rol: Sef de departament, asigurându-se că vechea ei echipă continuă să evolueze alături de celelalte 3 echipe la care a contribuit.

Georgiana Dobre – Manager Sponsorizări
În urma absolvirii studiilor de limbi străine și a unui master în Afaceri Internaționale, și-a început cariera corporativă ca specialist în operațiuni.

Apoi s-a alăturat industriei de dezvoltare de software ca manager de proiect și lider PMO (Project Management Officer).Și-a continuat cariera la SG GSC România unde a fost numită Manager de portofoliu, apoi Manager de operațiuni pentru departamentul IT și în cele din urmă Manager de inovare.
După o pauză sabatică de 1 an, a predat ca profesoară de franceză și de tehnologia informației într-o școală publică din România, iar în prezent este autodidact în securitatea cibernetică pentru a deveni specialistă în securitatea informației.

Cristina Preda – Manager canale digitale & comunitate
A accesat viața profesională în timpul studiilor în cadrul Facultății de Limbi Străine ca și consultant HR cu limba franceză, apoi ca recrutor IT timp de 3 ani – în paralel cu un master în Resurse Umane. Experiența în recrutarea IT a fost una foarte roditoare și i-a deschis dorinta pentru domeniul IT. Apoi a trecut pe un rol de Project Management Officer în departamentul IT unde a avut ocazia să aprofundeze mai mult mediul tehnologic. În cele din urmă, după 2 ani, ea a îmbrățișat mediul tehnologic prin rolul de Quality Assurance Analyst. Scopul ei principal este acum să se dezvolte din ce în ce mai mult în zona tehnologică și să construiască o traiectorie solidă într-o echipă IT.

Elena Simion – Manager evenimente & comunitate
Elena a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică din București. Și-a început cariera în industria IT când era la master. Cu o experiență de peste 7 ani în dezvoltarea de software, ea a deținut mai multe roluri în cadrul echipei de dezvoltare, începând ca Business Analyst continuând ca Scrum Master și Release Manager. Anul trecut a migrat de la viața corporativă la cea de startup, iar acum este Product Manager la Ronin, construind soluții de investiții de crowdfunding. Ea spune că noua ei viață este mai provocatoare, dar crede că asta o va ajuta să crească exponențial. Unul dintre motto-urile ei preferate este: „The difference between try and triumph is a little ‘umph”.

1 Conform Eurostat (ultima modificare: 21-07-2022) : Eurostat – Data Explorer (europa.eu)
2 Conform Gender pay gap in the EU down to 13.0% – Products Eurostat News – Eurostat (europa.eu)
3 Lista succeselor din Romania : The Recursive

Bookzone - Carti Online Resigilate