Zilele Culturii Turce se vor desfasura la Bucuresti, intre 3 - 7 aprilie

Saptamana Turceasca aduce muzica, expozitii de fotografie si arta ceramica, masterclass-uri, film si gastronomie

Cu ocazia celebrarii internationale a Saptamanii Culturii Turce, Institutul Yunus Emre organizeaza in Bucuresti Zilele Culturii Turce, o suita de evenimente ce au ca scop consolidarea interactiunii reciproce dintre societatea actuala si patrimoniul artistic si cultural mostenit. Intre 3 si 7 aprilie vor avea loc expozitii de fotografie si ceramica turceasca, recitale de vioara si de violoncel, prezentari si ateliere de ceramica, un masterclass gastronomic si un spatiu de expozitie deschis publicului larg.

Saptamana Culturii Turce isi propune ca, anual sa aduca in prim plan cate un sit de importanta istorica deosebita in atentia internationala, organizand expozitii, seminarii si ateliere in mai multe tari. In anul 2019, situl in focus este Göbeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structura religioasa cunoscuta realizata vreodata de om.

Programul editiei 2019 este:
3 aprilie
19:00 – Deschidere Zilele Culturii Turce la Bucuresti si recital de vioara sustinut de artista Alina Horez (Casa Diham Tineretului)

4 aprilie
13:00 –  Recital de vioara cu Alina Horez si expozitie de fotografie din regiunea Anatolia de sud-est si din situl Göbeklitepe (Biblioteca Nationala Bucuresti)
14:00 – Conferinta Göbeklitepe (Biblioteca Nationala Bucuresti)
19:00 – Expozitie de ceramica turceasca ‘Civilizatii anatoliene’ si cocktail cu preparate traditionale turcesti si cafea (Muzeul de Istorie)
20:00 – Proiectie de film – O poveste lunga, r. Osman Sınav (Cinema PRO)

5 aprilie
11:00 – Masterclass de violoncel cu artistul Uğur Isık (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti)
12:00 – Prezentare Arta ceramica turceasca (Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Istorie)
13:00 – Atelier de ceramica turceasca cu prof. Sibel Sevim, membra a Academiei Internationale de Ceramica IAC si al NCECA din SUA (Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Istorie)
15:00 – Masterclass de gastronomie turceasca (Restaurant Aperto)
18:00 – Seminar – Sapaturile arheologice de la Gobeklitepe. Invitat Celal Uludağ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Sanlıurfa, coordonator stiintific al santierului arheologic Göbeklitepe (Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Istorie)

6 aprilie – Muzeul de Arta – Auditorium
11:00 – 20:00
Expozitie: zona Food – cafea turceasca, ceai turcesc, preparate culinare turcesti; zona turistica; zona Business.
Kids Corner (jocuri traditionale turcesti pentru copii, ateliere de Ebru, ceramica, teatru de umbre)
13:00 – Intalniri Business to Business
19:00 – Concert Uğur Isık

7 aprilie – Muzeul de Arta – Auditorium
11:00 – 17:00
Expozitie: zona Food – cafea turceasca, ceai turcesc, preparate culinare turcesti; zona turistica; zona Business.
Kids Corner (jocuri traditionale turcesti pentru copii, ateliere de Ebru, ceramica, teatru de umbre)
13:00 – Intalniri Business to Business

La evenimentele din 4 – 5 aprilie intrarea este libera iar locurile sunt limitate si se pot rezerva la nr. 021.211.13.16. Intrarea este libera pentru expozitia din 6 – 7 aprilie.

Detalii despre eveniment pe FB: www.facebook.com/yeebukres.

Institutul Yunus Emre, prin Zilele Culturii Turce, plaseaza Göbeklitepe, cel mai vechi monument istoric cunoscut, intr-o pozitie centrala, ca simbol al trecerii de la viata nomada la cea sedentara. Göbeklitepe reprezinta punctul initial al civilizatiei, unde se afla primele asezari urbane si unde au luat nastere primele forme de birocratie si statale din Orientul Apropiat.

Evenimente ce au ca tema principala “Göbeklitepe: Viata si Fiinta” se vor desfasura simultan si in Zagreb – Croatia, Madrid – Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia si Tunis – Tunisia.

Intrat in activitate in anul 2009, Institutul Yunus Emre detine mai mult de 58 de centre culturale in strainatate. Institutul efectueaza studii pentru predarea limbii turce in centrele culturale din strainatate, desfasoara activitati culturale si artistice in scopul promovarii Turciei si ofera sprijin pentru cercetarile stiintifice.

Zilele Culturii Turce se vor desfasura la Bucuresti, intre 3 - 7 aprilie