Ziua Internationala de Constientizare cu privire la Leziunile Medulare

28 de ani de servicii gratuite oferite de Motivation pentru persoanele cu leziuni medulare

Fundatia Motivation Romania se alatura organizatiilor din toata lumea care celebreaza pe 5 septembrie Ziua Internationala de Constientizare cu privire la Leziunile Medulare. Tema de anul acesta, anuntata de ISCoS – International Spinal Cord Society (Societatea Internationala a Maduvei Spinarii) este Accesul la servicii pentru persoanele cu leziuni medulare; o viata mai putin complicata.

Anual, mii de oameni isi pierd mobilitatea ca urmare a unor accidente rutiere, de inot, petrecute la joaca, prin cadere de la inaltime sau avand alte cauze. Leziunile medulare apar atunci cand maduva spinarii este afectata si ele implica disfunctii legate de mobilitate, sensibilitate, echilibru. Acest lucru inseamna ca persoanele cu leziuni medulare nu isi mai simt corpul si nu pot sa il mai miste, sub nivelul leziunii. Unele dintre lucrurile firesti devin adevarate corvoade: sa se deplaseze, sa se imbrace, sa se incalte, sa aiba grija de ele.

Ioana este una dintre persoanele cu leziuni medulare care au participat la programele Motivation. Anul trecut, traversa strada pe la trecerea de pietoni, cand a fost lovita de o masina. Ea si familia ei au trecut prin clipe grele, de nesiguranta si de neputinta. La 40 de ani, a fost nevoita sa reinvete sa faca toate lucrurile de la inceput. Motivatia ei au fost cei doi copii si e multumita ca acum, la mai putin de un an dupa accidentul care i-a schimbat viata, poate sa faca lucruri firesti. Dupa participarea la programul Motivation, poate sa pregateasca micul dejun pentru copii, sa se uite la un film cu ei, sa le fie mama. cel putin la inceput, mi-a fost foarte greu. „Dupa sase luni petrecute in spital, urma sa vin acasa si trebuia sa fiu pentru copii cat mai aproape de ce eram inainte. Cel putin la inceput mi-a fost foarte greu. Petreceam mai mult timp in pat si o ora-doua in scaunul rulant. Acum, de cand sunt la Motivation, reusesc sa merg la bucatarie sa fac cafeaua, fac sendvisurile pentru dimineata, pot sa spal vasele…Am reusit sa trec pragul casei.”, isi aminteste Ioana.

Si pentru Cristi viata s-a schimbat intr-o clipa. Era la piscina cu varul lui, era vara si voiau sa se racoreasca. Nu au acordat destula atentie adancimii apei. Cand a sarit a patra oara, fruntea lui Cristi a lovit fundul apei si nu a mai simtit nimic. Spera sa il auda cineva si sa il scoata la suprafata, pentru ca nu mai putea sa se miste. Avea 20 de ani.

Ioana si Cristi sunt doar doua dintre cele peste 100 de persoane cu leziuni medulare din toata tara care participa gratuit, in fiecare an, la programe de recuperare activa pentru viata independenta, organizate de Motivation. Scopul este sa isi reia viata in mod firesc.

„Echipa Motivation ii indruma pe participantii la programele de recuperare activa sa revina la o viata fireasca si sa isi duca planurile mai departe. Povestile celor care vin la noi sunt diverse si surprinzatoare, asa cum sunt si oamenii care le traiesc. Abordarea noastra se concentreaza pe partea functionala si foloseste puterea exemplului personal. Instructorii de viata independenta, ei insisi utilizatori de scaune rulante, alaturi de kinetoterapeuti, asistenti sociali, tehnicieni de scaune rulante, ii ghideaza pe participanti sa isi descopere abilitatile si sa le foloseasca in fiecare zi. Sesiunile informative aduc in prim plan teme precum prevenirea complicatiilor medicale, accesarea drepturilor, depasirea problemelor emotionale, sexualitate. Sesiunile practice vizeaza deprinderea de abilitati de viata independenta – de la tehnici de manevrare a scaunului rulant, precum depasirea pragurilor, urcarea si coborarea rampelor, coborarea treptelor in scaun rulant, pana la imbarcat, autoingrijire si autogospodarire. Prin programele noastre schimbam vieti in bine, incurajam oamenii sa se regaseasca si sa isi duca vietile mai departe.” Erika Garnier, coordonator program de recuperare activa

Asa cum reiese din experienta participantilor la programele Motivation si cum se arata in Raportul Perspective Internationale asupra leziunilor medulare (IPSCI), publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), leziunile medulare pot avea efecte devastatoare nu doar la nivel fizic, ci si la nivel psihologic si social pentru cei care le dobandesc si, totodata, pentru familiile lor. Cu toate acestea, intr-un mediu accesibil, beneficiind de servicii medicale si de viata independenta adecvate, de un echipament de mobilitate potrivit nevoilor lor, persoanele cu leziuni medulare pot sa traiasca activ.

De Ziua Internationala de Constientizare cu privire la Leziunile Medulare, ne gandim la copiii si adultii care ni s-au alaturat de-a lungul anilor si care au invatat de la noi cum sa isi duca viata mai departe. Ne gandim la oameni ca Ioana si Cristi, carora accidentele prin care au trecut le-au dat lumea peste cap, le-au zguduit increderea si planurile de viitor. I se poate intampla oricui sa dobandeasca o leziune medulara si marturie stau povestile celor care au participat la programele noastre, impartasite pe canalul nostru de YouTube. Stim din experienta ca serviciile potrivite pot schimba vieti in bine si vom continua sa le oferim pentru persoanele cu leziuni medulare. In aceeasi masura, stim ca leziunile medulare pot fi prevenite si ii indemnam pe toti membrii comunitatii sa urmeze si sa dea mai departe catre cei dragi sfaturile descrise pe pagina motivation.ro/prevenire-leziuni-medulare.

Oricine vrea sa sustina persoanele cu dizabilitati care au nevoie de scaune rulante pe masura si indrumare ca sa fie independente este invitat sa faca o donatie pe site: motivation.ro/donez.

Persoanele care au leziuni medulare pot intra in legatura cu echipa Motivation prin apel gratuit la Telefonul Utilizatorului de Scaun Rulant: 0800 030 762, de luni pana vineri, in intervalul 09.00-16.00. Un alt instrument util este aplicatia mobila MotiActiv, care poate fi descarcata gratuit si care ofera sfaturi utile pentru o viata activa si sanatoasa in scaun rulant.

Despre Fundatia Motivation Romania
Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Serviciile pe care le ofera acopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare activa si instruire pentru viata independenta alaturi de un instructor in scaun rulant, consultanta pentru accesibilizarea spatiilor si sport adaptat. Pana in prezent, Motivation a redat libertatea de miscare si speranta intr-o viata implinita pentru mai mult de 28.000 de persoane cu dizabilitati din Romania. Mai multe informatii pe www.motivation.ro.