9 zile dedicate fotografiei si educatiei vizuale si peste 25 de evenimente - Bucharest Photofest incepe pe 1 octombrie

Cea de-a saptea editie a Bucharest Photofest, festival-platforma care isi propune sa transforme fotografia intr-un instrument de educatie vizuala si sa faciliteze accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale si relevante repere din fotografia autohtona si internationala, se deschide pe 1 octombrie, cu un atelier special intitulat Perspective si imagini in medium format si large format, sustinut de profesori de la sectia Fotografie ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti iar accesul publicului este liber.

Tema editiei de anul acesta este Trust / Incredere si reuneste invitati speciali din Indonezia, UK, SUA, Grecia, Islanda, Japonia, Ungaria, Italia si nu numai si aproape 30 de evenimente in 10 locatii din Bucuresti: expozitii, proiectii de film, showcases, discutii si dezbateri, ateliere practice, proiectii si instalatii video, dar si concerte live. Toate evenimentele din programul disponibil pe bucharestphotofest.ro sunt cu intrare libera pentru public.

Bucharest Photofest aduce in 2022 nu mai putin de 10 expozitii de fotografie care vor putea fi vizitate pe durata festivalului, printre care se numara documentarea asupra impactului inundatiilor din arhipelagul indonezian datorate incalzirii globale The land of the sea a fotografei Irene Barlian, Rewired, povestea reconectarii cu natura si cu sinele a Feliciei Simion, seria de portrete Dispatches from Malawi in care fotograful japonez Danilo Arenas a surprins localnici care se folosesc de arta si de creativitate pentru a se angrena in probleme sociale si politice vitale, Greece’s Dirty Secret, proiectul in care fotografa Anna Pantelia din Grecia prezinta viata muncitorilor care mor prematur in fiecare an din cauza poluarii cauzate de exploatarea carbunelui din Ptolemaida, regiunea Macedonia de Vest din Grecia sau Emotions, expozitia de fotografie de natura a lui Rares Besliu (Romania).

De asemenea, vor avea loc si prezentari si sesiuni de storytelling cu fotografii Radu Diaconescu, despre seria sa de calatorii ce s-au desfasurat de-a lungul unei decade prin unele din cele mai salbatice si mai spectaculoase locuri accesibile pe doua roti, de la Alpi la Tien Shan, de la Himalaya la Anzi, de la Maroc la plaiurile mioritice si cu Alin Anghelovici, despre fotografia de calatorie si echipamentul pe care il foloseste, dar si povesti despre calatoria in familie documentate foto de Adrian si Roxana Carmaciu.

Pe durata festivalului vor avea loc si masterclass-uri si workshop-uri, doua evenimente importante fiind prelegerea sustinuta online pe 3 octombrie de specialistii, curatorii si fotografii italieni Alessandra Capodacqua, Donata Pizzi si Steve Bisson cu titlul Empowering the Female Gaze. Italian Women Photographers from the Collezione Donata Pizzi, 1965-2022 si showcase-ul online al fotografului islandez Sigurður Ólafur Sigurðsson, unul dintre invitatii de marca ai festivalului, care va povesti despre activitatea sa de fotojurnalist si bogata sa experienta in zona fotografiei documentare. Razvan Ionita va sustine pe 8 octombrie un workshop despre videografie, De la text la video, ce prezinta procesul de la prima idee si pana la realizare, concept, tehnica, productie si postproductie, iar Miluta Flueras va vorbi pe 9 octombrie despre utilizarea obiectivelor Sony in fotografia arhitecturala si de design interior.

Editia de anul acesta pune accentul pe multa interactiune, iar un alt exemple in acest sens, pe langa atelierele practice despre fotografie, dar si despre videografie, sunt cele doua plimbari in oras pentru fotografie de strada si urbana, realizate in parteneriat cu fotograful Octavian Pavel, ture foto pe strazile din Bucuresti in cautare de momente inedite, cladiri si reflexii interesante, intamplari amuzante, siluete fascinante, dar si de personaje captivante, in cadrul carora vor fi abordate subiecte din aria fotografiei de strada si urbana, reguli de baza de compozitie, trick-uri de surprins imagini cu telefonul, cat si procesul de observare si gandire in perspectiva, abordarea subiectului si relationarea cu oamenii pe care-i intalnim pe strada. Participarea la ateliere si la turele foto este gratuita si se realizeaza pe baza de inscriere, prin completarea formularului disponibil la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.

In cadrul Bucharest Photofest publicul va putea viziona si proiectii de film la Deschis Gastrobar: pe 2 octombrie, de la ora 20:00 cherrypicker (r. Ellie Wyatt), lucrarea cu imagini in miscare a artistei Ellie Wyatt din Londra, care pune la indoiala modul in care fotografia este folosita pentru a valida sistemele de credinte si conspiratiile in cultura noastra suprasaturata de media si Side by side (produs de Keanu Reeves), o examinare aprofundata a modului in care filmul realizat prin tehnici digitale provoaca etalonul setat in realizarea de filme de catre filmul traditional de celuloid. Pe 5 octombrie, de la ora 20:00, se vor putea vedea Forever Yours, realizat de scriitorul, fotograful in tehnica analog si cineastul egiptean Martin Elia, si Picture Stories ( r. Rob West), un lungmetraj documentar ce exploreaza noua abordare a portretizarii vietii britanice realizata de revista Picture Post in anii ‘50, prin ochii unora dintre cei mai importanti fotografi documentaristi si stradali din Marea Britanie si prin interviuri de arhiva cu fotografi, scriitori si editori ai revistei.

Pe 8 octombrie va avea loc si concertul Argentinian Soul al lui José Almar, un renascentist al secolului 21 – dansator de tango, cantaret, chitarist, pictor, designer digital, profesor si lista poate continua iar pe 9 octombrie se aude Sweet Amnesia al Cristinei Lupu, album ce a luat nastere in urma cu 5 ani, in serile si noptile albe petrecute cu chitara in brate, dupa serviciu; un calup de cantece amestecate, uneori jucause, uneori nostalgice, alteori ironice, nervoase, galagioase; un one-woman show (voce/chitara) confesiv, o privire pe gaura cheii in lumea unei fete oarecare. Ambele concerte vor avea loc la Victor’s Secret (str. Maria Rosetti nr. 21), intrarea este libera pe baza de rezervare la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.

Bucharest Photofest isi propune sa fie cel mai important festival de fotografie din Romania, ce transforma fotografia intr-un instrument de educatie vizuala si şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtona şi internaţionala. Dincolo de faptul ca este un proiect cultural prezentat intr-un concept coerent articulat, fotografia devine in contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualitaţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuala.

Un proiect Alternative-Culture.com.

Programul complet pe: www.bucharestphotofest.ro sau www.fb.com/bucharestphotofest 

Placut de Radio Guerrilla
Parteneri: SONY Romania, Wet Hard Seltzer, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Pepsi Max, Lay’s, Bere Times New Roman, Deschis Gastrobar, Carturesti, Victor’s Secret, Nabulsi Soap, Filos Publishing House, European Printers
Partener video: Panasonic Romania
Parteneri culturali: Salvati Copiii Romania, UNHCR Romania, Institutul Italian de Cultura, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Consulatul Onorific al Islandei la Bucuresti, Ambasada Suediei la Bucuresti, British Council, Muzeul National al Taranului Roman, One World Romania

Parteneri media: UTV, AGERPRES, Pressone, Zile si Nopti, IQads, LIFE.ro, The Institute, Observator Cultural, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Liternet, Revista Golan, Spotmedia, 9AM, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, CriticEyez, Munteanu.