Jazz(R)Evolution: Prin jazz spre dialog si toleranta

Luni 18 octombrie, de la ora 18:30, elevii de la scoala gimnaziala „Ferdinand I” si scoala italiana „Aldo Moro” din Bucuresti, parintii si profesorii lor, dar si alti doritori sunt invitati la Jazz(R)Evolution, proiect ce include un concert de jazz al trupei Paolo Profeti European Collective si apoi o dezbatere pe tema „Prin muzica, despre prejudecati si spre dialog”.

Concertul de jazz va fi sustinut de trupa Paolo Profeti European Collective, compusa din Paolo Profeti (saxofoane, compozitii), Albert Tajti (pian), Adrian Flautistu (bas) si Iulian Nicolau (tobe). Dezbaterea va fi moderata de profesorul Giovanni Avanzini de la scoala italiana Aldo Moro. Ambele vor avea loc online, gratuit, pe platforma https://streamerse.net/event/jazz-revolution-concert-dezbatere (fiind necesara numai logarea pe platforma).

Ideea proiectului s-a nascut dintr-o experienta personala a muzicianului si compozitorului de jazz Paolo Profeti (asasinarea acum un secol a unui unchi al sau de catre fascisti) si din constientizarea faptului ca prejudecatile, intoleranta si extremismele de toate felurile sunt si astazi probleme acute ale societatii, cu manifestari multiple in social media si cu efecte toxice in mod special in randul tinerilor (care sunt foarte influentati de bulele sociale si de ceea ce vad online). in plus, jazz-ul insusi s-a nascut ca exprimare artistica a unor grupuri marginalizate si discriminate in societate (afro-americanii), devenind ulterior insa o muzica ce aduce laolalta oameni din zone sociale si culturale diferite, ce provoaca dialoguri si experiente frumoase traite impreuna (pentru public si muzicieni deopotriva).

Pornind de la aceste premise, proiectul Jazz(R)Evolution propune publicului atat experienta unui concert de jazz cu muzicieni recunoscuti si o dezbatere despre aceste boli ale societatii (prejudecatile, discriminarea, ura) si posibilele lor solutii, mai ales in randul tinerilor.

Asadar, anul acesta s-au implinit 100 de ani de cand Paris Profeti (secretar al tinerilor socialisti din Toscana si unchi al saxofonistului Paolo Profeti) a fost una dintre victimele fascistilor. Un secol mai tarziu, muzicianul italian Paolo Profeti locuieste si activeaza in Romania si incearca, prin muzica sa, crearea de punti intre oameni de toate provenientele si culturile. Muzica e o forma de dialog disciplinata, o experienta safe in care se comunica, se asculta si din care toata lumea are de castigat, iar Paolo Profeti crede ca jazzul este o oportunitate de promovare a dialogului, curiozitatii si deschiderii.

Saxofonistul si compozitorul de jazz Paolo Profeti (care preda si la Conservatorul din Bucuresti) activeaza de aproape 10 ani in Romania si doreşte sa contribuie prin muzica sa la promovarea valorilor comunitare, a gandirii critice, diversitaţii şi toleranţei, in mod special in randul tinerilor. El are la activ mai multe experiente de activitati cu persoane vulnerabile, din medii cu acces limitat la cultura – in cadrul serviciului civil (substitut al serviciului militar) efectuat in Italia a lucrat direct cu persoanele fara adapost, iar ulterior a sustinut concerte si in penitenciare.

Pornind de la ideea ca dialogul cu cei care nu sunt de acelasi fel si opinie cu noi este o practica ce trebuie invatata inca din scoala, si ca doar aceasta atitudine exersata poate crea o societate in care comunicarea, toleranta, curiozitatea fata de ceilalti si incluziunea sunt preponderente, concertul de jazz va fi urmat de dezbaterea „Prin muzica, despre prejudecati si spre dialog”, care se adreseaza elevilor de la doua scoli din Bucuresti (scoala Ferdinand I, aflata intr-o zona marginasa a Capitalei, unde accesul la cultura si dialog intra-comunitar este limitat, respectiv scoala italiana Aldo Moro, unde se intalnesc cultura italiana cu cea romana).

Dezbaterea pleaca de la ideea ca nimeni nu e la adapost de extremismul de orice fel (nationalist, politic, religios, mai nou si sanitar – legat de pandemia de Covid-19 si de vaccinare -, etc.), iar intoleranta si lipsa dialogului social sunt germenii tuturor formelor de extremism si violenta. Iar in randul tinerilor de astazi, o forma raspandita de intoleranta si chiar ura se manifesta prin fenomenul bullying, cu precadere pe retelele de social media. Asadar, extremismul care a dus la uciderea tanarului Paris Profeti acum un secol are aceleasi radacini de ura, intoleranta si lipsa de dialog precum multe manifestari prezente in societatea noastra de astazi (discriminarea, agresivitatea verbala si in social media, bullying, discriminarea din motive etnice, economice, religioase etc.)

Printre ideile propuse in cadrul dezbaterii se vor numara:
-Cum ne raportam la cei care sunt altfel decat noi sau au alte opinii
-Bullying, prejudecati si lipsa dialogului in social media
-Cunoasterea celorlalti ca instrument impotriva prejudecatilor si a intolerantei
-Libertatea mea are ca unice granite libertatea celuilalt
-Ce avem de castigat din dialogul cu ceilalti
-Regulile de baza ale dialogului: deschidere, curiozitate, respect, capacitatea de a asculta

Giovanni Avanzini are o experienta de peste 20 de ani in lucrul cu copii si tineri, in mod special din medii defavorizate, atat din Italia cat si din Romania (activitati favorizarea integrarii sociale, dezvoltarea spiritului civic, de echipa, de colaborare si a creativitatii, colaborari cu centre de plasament.)

Informatii despre Jazz(R)Evolution gasiti si pe pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/events/256972816201162 si pe arcub.ro/proiect/jazz-reovution/.

Jazz(R)Evolution este un proiect co-finantat de Primaria Capitalei prin ARCUB in cadrul programului „Bucuresti – Oras deschis 2021”. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro. Continutul acestui comunicat nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.