A doua sarcina? Cand este momentul oportun si de ce lucruri ar fi bine sa tii cont

Implinirea pe care o aduc venirea copiilor pe lume pentru proaspetii parinti nu poate fi comparata.

Multe femei se gandesc la conceperea unui al doilea copil imediat dupa ce primul se naste. Cu toate acestea, planificarea urmatoarei sarcini implica mai multi factori pentru a elimina orice fel de risc atat pentru mama, cat si pentru fat.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti spune cand este momentul oportun si de ce lucruri ar fi bine sa tii cont.

Pentru majoritatea femeilor, este indicata o perioada de cel putin 18 luni intre nastere si o noua concepere. Acest interval ofera corpului tau timp pentru a-si reveni complet de la ultima sarcina inainte de a fi gata pentru urmatoarea sarcina.

De ce este important sa astepti cel putin 18 luni intre sarcini?

A ramane gravida inainte de trecerea a 18 luni creste riscul pentru anumite probleme de sanatate pentru bebelus, inclusiv:

Nastere prematura. Acest lucru semnifica faptul ca bebelusul se naste prea repede, inainte de 37 de saptamani de sarcina. Copiii prematuri au mai multe sanse de a avea probleme de sanatate si trebuie sa ramana in spital mai mult timp decat copiii nascuti la timp. Cu cat timpul dintre sarcini este mai scurt, cu atat riscul de nastere prematura este mai mare.

Greutate redusa la nastere. Acesta este momentul in care bebelusul tau se naste cu o greutate mai mica decat in mod normal.

Bebelusii cu aceste conditii de sanatate sunt mai predispusi sa aiba probleme de sanatate pe termen lung in comparatie cu cei fara aceste probleme.

De ce aparitia unei sarcini mai devreme de 18 luni poate creste riscul unei nasteri premature?

Deoarece corpul tau are nevoie de timp pentru a:
„Suplimenta aportul de substante nutritive, cum ar fi acidul folic. Nutrientii, precum vitaminele si mineralele, ajuta corpul sa ramana sanatos. Daca organismul tau nu are suficienti nutrienti, iar conceperea are loc din nou prea devreme, pot aparea probleme de sanatate pentru tine sau copilul tau. De exemplu, in timpul sarcinii si alaptarii, bebelusul primeste nutrientii de care are nevoie din corpultau. Dupa ce ai nascut, este posibil ca organismul sa nu aiba suficiente cantitati din aceste substante nutritive, cum ar fi acidul folic. Acidul folic este o vitamina de care fiecare celula din organism are nevoie pentru crestere si dezvoltare normala. Daca administrezi un supliment alimentar inainte de a ramane gravida, acesta poate ajuta la reducrea sanselor ca bebelusul sa dezvolte defecte congenitale ale creierului si ale coloanei vertebrale numite defecte ale tubului neural. Daca are loc o noua sarcina intr-un timp scurt, iar nivelul acidului folic este scazut, urmatorul copil este predispus sa se nasca prematur sau cu o greutate mica la nastere” afirma dr. Silviu Istoc.

Vindeca de infectii si inflamatii. Daca te confunti cu o infectie in timpul sarcinii si ramai din nou insarcinata inainte ca organismul sa se vindece complet, este posibil sa treci inca o data prin aceeasi problema urmatoarea sarcina. Inflamatia poate duce la ruperea prematura a membranelor.

Reseta microbiomul vaginului (canalul de nastere). Microbiomul este un grup de microorganisme. Microorganismele (cum ar fi bacteriile) sunt fiinte vii care sunt atat de mici incat ai nevoie de un microscop pentru a le vedea. Unii experti considera ca microbiomul din vaginul unei femei (numit microbiom vaginal) poate juca un rol in nasterea prematura. De exemplu, a avea o afectiune numita vaginoza bacteriana afecteaza microbiomul vaginal si poate creste sansele de a avea un copil prematur. De asemenea, microbiomul vaginal al femeilor care au avut un copil prematur poate fi diferit de cel al femeilor care au un copil nascut dupa 37 de saptamani de sarcina. Si poate dura ceva timp – chiar si un an – ca microbiomul vaginal sa se intoarca la modul in care era inainte de sarcina. Deci, a ramane gravida prea devreme poate cauza probleme in urmatoarea sarcina, cum ar fi nasterea prematura.

Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.

Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive facute, dintre care unele cu grad inalt de dificultate.