Apel deschis pentru artisti din toata lumea, in cadrul proiectului Share, Tag or Dye

Pe 22 iulie se da startul apelul deschis pentru artistii din toata lumea care isi doresc sa se alature proiectului Share, Tag or Dye, organizat de Asociatia Fotografica Allkimik.

Apelul se va desfasura pana pe 15 august, participarea este gratuita si isi propune sa colecteze o baza de minimum 200 imagini provenite din social media, care vor fi incluse integral, fara selectie, in limita locurilor disponibile, intr-o instalatie finala in locatia-gazda – VAGon – spatiu in(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison, ce va avea vernisajul la inceputul lunii septembrie. Inscrierea lucrarilor este gratuita iar detalii despre apel se gasesc pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye este un proiect cultural de promovare a artistilor romani, alaturi de artisti internationali, prin intermediul unui dialog transparent, extins si colaborativ. Proiectul se va finaliza intr-o instalatie inradacinata in mediul online si materializata prin medii de imprimare fotografica sustenabile, chestionand mediile de diseminare a artei atat pe filiera digitala, cat si participativa, colaborativa si expozitionala.

Prin acest demers, Share, Tag or Dye isi propune sa democratizeze ideea de open call prin absenta unui proces de selectie, in care o proportie majora a candidatilor inscrisi sunt, in mod obisnuit, refuzati din motive care nu intotdeauna tin de calitatea propunerilor inscrise. Astfel, se pune in discutie social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – in ce masura poate micul ecran contemporan sa redea complexitatea unei lucrari de arta?

Artistii interesati sa participe la apel e necesar sa trimita un link in care si-au autopromovat munca sau lucrarile pe retelele de socializare si trimit linkul completand acest formular, disponibil online pana pe 15 august.

Pe langa open call, proiectul mai consta intr-o serie de evenimente diverse menite sa adreseze problemele enuntate mai sus si sa cristalizeze comunitatea de fotografi si artisti interesati din Bucuresti si restul tarii. O parte dintre lucrarile “digitally native” sau digitalizate colectate in urma call-ului vor fi transpuse intr-o instalatie realizata cu ajutorul participantilor la un workshop de antotipie, fiind astfel aduse din online in plan material, prin intermediul unei tehnici tehnici sustenabile bazate pe materiale naturale si eco-friendly, cu aproape 200 de ani de istorie (antotipia este una dintre primele tehnici fotografice, bazata de decolorare prin intermediul soarelui a unor emulsii pigmentate, realizate din plante, fructe ori legume).

Workshop-ul va avea loc pe 6 august iar pe 20 august, de Ziua Internationala a Antotipiei un rezumat video va fi transmis pe canalele de social media Allkimik si ale partenerului principal (Alternative Photography). Alte evenimente integrate includ artist talks si tur public ghidat al expozitiei, in cadrul DoiJoi.

Mai multe informatii despre call si despre proiectul Share, Tag or Dye sunt disponibile  pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye este un proiect finantat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Bucuresti FM, Zile si Nopti, Curatorial, Igloo, The Institute, Zeppelin, IQads, LIFE.ro, Spotmedia, Observator Cultural, Propagarta, Revista Atelierul, PRwave, Munteanu, SMARK.

Pornit initial ca proiect antreprenorial de nisa, co-fondat de stefan Dinu si Alex Spineanu (fotografi si antreprenori), Allkimik si-a propus inca de la inceputuri, in urma cu peste 10 ani, sa sustina comunitatea pasionatilor si practicienilor (atat amatori, cat si profesionisti) de fotografie analog, alternativa si experimentala, prin cursuri si workshopuri, developare si print analog & alternativ, studio de ambrotipie si, mai ales, prin deschiderea unui spatiu creativ accesibil oricarei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). incepand cu 2020, echipei i s-a alaturat Sabina Suru (artist vizual si manager cultural), iar organizatia s-a restructurat in Asociatia Fotografica Allkimik, pornind impreuna o suita de proiecte care isi propun implicarea comunitatii artistice si a celei tehnico-fotografice, intr-o retea colaborativa, sustenabila si transparenta.