Știai că somnul ocupă aproximativ o treime din viața noastră?
În plus, este esențial pentru bunăstarea corpului nostru. De aceea, indiferent de cauză, reducerea duratei somnului interferează cu unele funcții fundamentale ale corpului nostru, cauzând adesea consecințe evidente și asupra nivelului comportamental și asupra calității sănătății noastre. Dificultățile ce apar în legătură cu somnul sunt legate atât de probleme fizice, cât și de probleme emoționale. Mai mult decât atât: acestea declanșează sau chiar amplifică anumite afecțiuni mintale.
De altfel, statisticile arată că aproximativ o treime dintre adulți raportează simptome de insomnie, iar între 6-10 la sută îndeplinesc condițiile pentru a fi diagnosticați cu tulburare de somn.
De fapt, ce este insomnia?
Insomnia este o tulburare de somn caracterizată prin dificultăți de a adormi sau treziri frecvente în timpul nopții, indicând o calitate slabă a somnului. Apare de obicei la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte și, dacă este subestimată și lăsată netratată, poate dura toată viața, cu consecințe chiar neplăcute asupra sănătății și a vieții în general.
Ma exact, lipsa somnului reprezintă o problemă care nu are legătură doar cu calitatea somnului, ci și cu viața de zi cu zi, care este compromisă de odihna insuficientă sau inadecvată. Fiecare persoană are nevoie de un anumit număr de ore pentru a se simți odihnită. De aceea, chiar dacă adesea crezi că ai dormit suficient, poți să fii totuși epuizat și să simți că nu te-ai odihnit. Este unul dintre cazurile în care putem vorbi cu siguranță despre insomnie.
Insomnia poate fi primară, atunci când nu are legătură cu alte patologii; secundară, dacă este consecința altor afecțiuni sau boli; acută, dacă durează mai puțin de o lună, sau cronică, când durează cel puțin trei luni.
De menționat că schimbările care au avut loc în ultimii 2-3 ani în vața noastră, au avut un impact negativ asupra somnului nocturn. „Tulburările de somn afectează tot mai multe persoane. De altfel, insomnia este considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne. Tulburările de somn nu trebuie subestimate niciodată, deoarece afectează și orele din timpul zilei, influențând negativ progresul muncii, relațiile sociale și întreaga sferă psihologică a unei persoane. Totodată lipsa unui somn suficient duce la creșterea riscului de a contracta infecții, de a dezvolta boli metabolice și cardiovasculare. Insomnia poate afecta sistemul cardiovascular, puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.”, punctează dr. Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.
În plus, experții avertizează: „a nu dormi bine ne afectează speranța de viață mai mult decât orice alt factor”.
Ce poți face pentru îmbunătățirea calității și a duratei somnului?
Anxietatea amplificată, senzația de oboseală, contracturile musculare, durerile de cap sunt câteva dintre efectele insomniei. Un masaj poate favoriza relaxarea și, prin urmare, predispune la un somn bun. Un studiu științific realizat la Universitatea din Miami, în Statele Unite, confirmă validitatea masajului împotriva insomniei: cercetătorii au arătat că după o lună de ședințe de masaj, nivelulurle de cortizol, hormonul responsabil de stres, au scăzut în sânge cu o medie de 31%, în timp ce nivelurile de dopamină și serotonină, regulatori ai bunei dispoziții și, de asemenea, importanți pentru menținerea unui ritm bun somn-veghe, au crescut.
Vino la Sovata!
„Stațiunea Sovata beneficiază de un bioclimat sedativ, de cruţare: se caracterizează prin valori moderate ale temperaturii aerului, umidităţii relative, precipitaţiilor, presiunii atmosferice, vitezei vântului şi duratei de strălucire a soarelui. Aerul este curat şi lipsit de alergeni, deoarece în Sovata nu există poluare industrială, iar vegetaţia bogată, mai ales în apropierea Lacului Ursu, asigură un nivel crescut de oxigen şi aeroioni negativi. Astfel, organismul nu este obligat la eforturi mari de aclimatizare, ci dimpotrivă, sistemul nervos şi cel endocrin reintră în echilibru, efect deosebit de benefic în caz de insomnie cronică, oboseală cronică şi alte dezechilibre neuro-psiho-endocrine generate de ritmul haotic al vieţii cotidiene. Apa sărată și nămolul sapropelic au un conținut ridicat de substanțe atât anorganice (sare în principal), cât și substanțe organice (acizi humici, biostimuline, vitamine și hormoni estrogen și progesteron-like). Această compoziție bogată și bine echilibrată a substanțelor amintite le face eficiente și în tratarea tulburărilor de somn, detensionând corpul și oferind o stare de bine înainte de culcare.”, adaugă balneologul.
Iată 3 masaje care te ajută să dormi mai bine:
1.Tranquillity Pro Sleep Massage
Aceasta este o metodă de tratament inovatoare, cu o abordare multisenzorială, foarte utilă pentru un somn mai odihnitor. Rezultatul? O relaxare profundă prin intermediul a trei influențe strâns legate între ele: o atingere atentă prin mișcări terapeutice ușoare combinate, o călătorie aromaterapeutică parfumată și o muzică de fundal relaxantă. „Combinația de uleiuri esențiale unice Tranquillity™ Sound, special formulate, și periajul manual unic, cu elemente din Ayurveda și din Indonesia Sea Malay Ritual, te vor conduce către o stare de relaxare profundă.”, explică medicul balneolog.
Beneficii? Relaxare pură, combinată cu o senzație de piele mătăsoasă, hidratată cosmetic. Această procedură este recomandată în cazuri de tulburări de somn și neliniște sau anxietate asociate stresului. O metodă perfectă după zboruri îndelungate și modificări ale fusului orar.
2.Nămol termal și masajul capului
După ședințe lungi, pachetul cu nămol mineral are efecte pozitive asupra musculaturii. Nămolul ionizat are efecte pozitive care purifică, detoxifiază, stimulează metabolismul și remineralizează pielea uscată și cu impurități. Relaxarea musculaturii este stimulată de uleiul esențial de pin. Pe măsură ce mintea se relaxează, terapeuții de la Ensana te vor răsfăța cu un masaj al capului, realizat cu un amestec aromatic fără grăsimi, cu miros proaspăt și lemnos.
3.Relax & Move
Un masaj detoxifiant cu efect de încălzire, acesta elimină tensiunile, revigorează mușchii și articulațiile și stimulează circulația sângelui. Benefic în special după activitățile sportive. Pentru o senzație nouă de mobilitate și bucurie de a trăi.
Tratamentul este efectuat utilizând fluxul energetic al energiei vieții, prin mișcări lente și atente. Combinate cu concentrarea mentală a terapeutului, ele suscită reacția sistemului nervos vegetativ și activează sistemul nervos parasimpatic. După primul tratament, deja vei simți și vei vedea intensitatea și efectele sale asupra pielii tale. Datorită nivelului deplin de conștiință transmis prin atingere, simți cum nevoile personale îți sunt recunoscute. Reușești să te relaxezi, să înmagazinezi forțe noi, iar corpul tău se simte eliberat. În plus, tensiunea și stresul dispar.
Așadar, dacă suferi de tulburări de somn, urmează pașii necesari în diagnosticarea și tratarea acestor neplăceri și, înainte de toate, caută soluții aproape de tine: Bucură-te de factorii naturali de cură de la Sovata!