Ateliere Fara Frontiere organizeaza evenimentul anual "Ziua Recoltei"

Asociația Ateliere Fără Frontiere organizează sâmbătă, 7 octombrie, evenimentul anual ”Ziua Recoltei” la ferma ”bio&co” din satul Ciocănari, Judetul Dambovița. În cadrul acestui eveniment, AFF va sprijini comerțul echitabil și va promova hrana locală și de sezon. De asemenea, tematica acestui eveniment va avea ca punct central importanța responsabilizării civice și a educației pentru o dezvoltare durabilă. Participanții la eveniment vor avea parte de o zi plină de activități, începând cu turul ghidat al fermei și continuând cu ateliere de nutriție și gătit pentru copii și adulți, socializare, jocuri și activități în aer liber pentru cei mici si o piață ad-hoc cu legume proaspăt culese.

Ziua Recoltei este un eveniment dedicat comunității și nu numai, în care ferma ”bio&co” devine un spațiu pentru comunitate și al comunității, în egală măsură.

Evenimentul promovează un stil de viață sustenabil, amintindu-ne că alegerile noastre de consum zilnic au un impact major asupra sănătății oamenilor, planetei și economiei. Prin activitățile practice și informațiile oferite, Ateliere Fără Frontiere încurajează adopția unui consum responsabil, care să susțină o societate echitabilă și prietenoasă cu mediul. Scopul evenimentului este de a inspira oamenii în alegeri informate atunci când cumpără alimente și alte produse, pentru a susține comunitățile locale și a reduce risipa.

”Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Asociația a creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun și pentru a cultiva totul așa cum se făcea pe vremuri – natural. Toate sunt distribuite local, sub formă de abonament”, spune Andreea Despa, șef echipă ferma bio&co. În prezent, la fermă sunt angajate 12 persoane care provin din medii defavorizate.

Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătrați de solarii (pentru o producție 52 de săptămâni pe an), ferma a obținut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, iar producția obținută săptămânal fiind distribuită către 100 de clienți din București și Ilfov. Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulți angajați abonați dar și în 15 puncte de livrare aflate în centru și în mai multe cartiere din Capitală care se găsesc pe site-ul fermei

Fermele agricole sociale, așa cum este și ”bio&co”, reprezintă o soluție reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, agricultură durabilă și creștere economică în mediul rural, dar și o alimentație sănătoasă pentru consumatori. Legumele certificate ecologic sunt din ce în ce mai apreciate și căutate pe piața locală, în contextul în care certificarea oferă o garanție pentru sănătatea consumatorului.

Conform datelor Comisiei Europene doar, 3,5% din suprafața agricolă a României este ecologică, iar potențialul de creștere este cu 62% în următorii nouă ani. Mai mult, la nivel european, în acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole. ”Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea și sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru între cantitatea pe care o consumă și cea pe care o cumpară. În timp, dacă se evită risipa alimentară, costul pentru alimente poate fi redus și investit în legume de calitate.”, adaugă Lorita Constantinescu, Director de Dezvoltare.

***
Despre Ateliere Fără Frontiere:
Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF) este o organizație non-profit, înființată în 2008 pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. Ca să își îndeplinească misiunea, Asociația a creat patru întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică – educlick, remesh, logietic și ferma ”bio&co”, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socio-profesională, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe persoanelor care cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință etc).