Burse de creatie in valoare de 7000 euro oferite la Classix in Art

Organizatorii Classix Festival, Asociatia Industrii Creative si Showberry, alaturi de partenerul principal, Kaufland Romania, anunta lansarea programului de burse Classix in Art. 7 burse a cate 1000 euro sunt oferite tinerilor artisti pentru realizarea proiectelor in domeniile: Arte vizuale, Muzica, Artele spectacolului, Arta digitala si new media, Interventie culturala.

Intr-o era a schimbarii constante, urcusurile si coborasurile vietii ne ofera o alta infatisare de fiecare data. Societatea evolueaza, artistii se reinventeaza, oamenii se adapteaza. Ne schimbam – uneori in bine, alteori nu. Arta ne insoteste in tot acest periplu al metamorfozei interioare cat si din jurul nostru. Evolutia capata noi semnificatii in functie de experientele vietilor noastre. Classix in Art 2023 e gata sa scoata la iveala progresul creator, puterea noastra de apreciere si curajul emotional pe care nu l-am fi banuit pana acum.

Apelul Classix in Art se afla deja la a treia editie, iar pana in acest moment 8 proiecte au beneficiat de finantare pe parcursul 2021 – 2022.

Domeniile vizate de prezentul apel sunt: Arte vizuale (pictura, sculptura, fotografie, instalatii, ceramica, colaj, arta textila, arhitectura si design) – 2 burse; Muzica (interpretare, compozitie) – 2 burse; Artele spectacolului (coregrafie, performance, dramaturgie – accesibilizarea artelor catre grupurile vulnerabile) – 1 bursa; Arta digitala si new media (generarea de continut multimedia, grafica, video, animatie, video art) – 1 bursa; Interventie culturala (proiecte de activare participativa, interventii in spatiul public, initiative de regenerare urbana, animatie stradala, arta comunitara) – 1 bursa.

Vor fi acordate 7 burse x 1000 eur brut, iar in cadrul apelului se pot inscrie tineri artisti, liber profesionisti, artisti independenti, studenti, persoane fara un venit stabil si rezidenti in Romania.

Inscrierile se pot face online, pe website-ul classixfestival.ro, iar tematica acestui apel este: „metamorfoza”. La finalul celor trei luni de rezidenta creativa, artistii selectati vor prezenta cate un proiect relevant pentru sfera lor de interes si a practicii lor artistice. Se vizeaza proiectele care au un impact in comunitate si care pot contribui la revitalizarea vietii culturale.

Calendarul apelului de proiecte artistice:
Lansare apel: 3 mai 2023
Deadline inscrieri: 21 mai 2023
Anunt bursieri: 31 mai 2023
Finalizare proiecte: septembrie 2023
Prezentare proiecte: noiembrie 2023

Bursierii selectati in realizarea proiectelor propuse vor preda in luna septembrie proiectele finalizate. Modalitatea de calcul a bursei si a platilor se regaseste in regulamentul prezentului apel. Lucrarile vor fi promovate in mediul online pe paginile festivalului si in cadrul unor evenimente cu prezenta fizica organizate de Asociatia Industrii Creative.

Cea de-a patra editie a festivalului Classix a avut loc in perioada 26 februarie – 4 martie 2023 la Iasi, iar cele 7 zile de festival au avut parte de 4500 de participanti la concerte, peste 70.000 de vizualizari ale transmisiunilor live si 130 de artisti invitati din 18 tari. Programul a inclus 8 concerte, 2 flashmob-uri in Iasi si Chisinau, 1 maraton de scurtmetraje, un tur ghidat, 2 expozitii, 5 dezbateri, un vernisaj, un workshop creativ si 68 de sesiuni de masterclass. Cea de-a cincea editie Classix Festival, care va avea loc in perioada 18 – 25 februarie 2024 la Iasi.

Organizatori: Asociatia Industrii Creative, Showberry
Partener Principal: Kaufland Romania
Parteneri media: TVR Iasi, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Iasi, Viva FM, Radio HIT, Radio Clasic, Iqads, Presshub, Spotmedia, Ziarul de Iasi, Carturesti, Ziarul Metropolis, Suplimentul de cultura, Liternet, life.ro, Observator Cultural, Bookhub, Revista Golan, Aici a stat, Fashion Premium Magazine, Timpul

***

Asociatia Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld si Classix din Iasi, avand drept scop revitalizarea culturala a orasului, angrenarea comunitatilor creative si implicarea in viata civila a societatii prin actiuni care promoveaza spiritul proactiv, contributiv si participativ.

Showberry, membru AROC (Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), este un startup castigator al programului Investeste in oameni! Din 2015 dezvolta proiecte culturale si creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice si evenimente tematice din regiunea de nord-est a Romaniei. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alaturi de Asociatia Industrii Creative.

Website: www.classixfestival.ro
Facebook: www.facebook.com/classixFestival
Instagram: www.instagram.com/classixfestival
Youtube: shorturl.at/louFW