Campanie de informare lansata de Fundatia pentru Sanatatea Pielii si Dr. Leventer Centre

Dr. Mihaela Leventer: ”Dacă oamenii ar ști că au puterea să îi salveze pe cei dragi doar privindu-i, ar face acest gest simplu!”

În România, există o îngrijorare cu privire la nivelul scăzut de cunoștințe și interes pentru sănătatea pielii, iar acest lucru poate duce la consecințe grave, cum ar fi diagnosticarea tardivă a cancerului de piele. Printr-un demers care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra acestei probleme, Fundația pentru Sănătatea Pielii și Dr. Leventer Centre au inițiat o amplă campanie de informare cu privire la semnele timpurii ale cancerului de piele.

În 2022, Fundația pentru Sănătatea Pielii a desfășurat o cercetare la nivel național, care a arătat că nivelul de cunoștințe și interes cu privire la sănătatea pielii rămâne scăzut în rândul românilor. Cu toate acestea, Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermato-venerologie și fondatoarea unuia dintre cele mai importante centre de dermato-oncologie din România și din Europa de Est, e de părere că putem preveni și depista la timp cancerul de piele prin intermediul unei educații adecvate și a solicitării de ajutor medical în stadiile incipiente.

„De prea multe ori am avut în fața mea în cabinet pacienți diagnosticați în stadii avansate de cancer de piele din simplul motiv că au ignorat semne vizibile. <Nu am timp să merg la control> sau <Nu m-am gândit că poate fi ceva important> sunt, din păcate, replici pe care le auzim frecvent eu și colegii mei și sunt motivele din spatele unui diagnostic tardiv. De multe ori, pacienții percep o simplă „bubă” sau zgârietură ca fiind inofensivă, fără să realizeze că ar putea fi un semn de cancer de piele. Am observat cu tristețe că mulți pacienți sunt surprinși, dezamăgiți și plini de regret atunci când își dau seama că ar fi putut să prevină complicațiile unui diagnostic tardiv”, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermato-venerologie.

În acest context, în Luna mondială a conştientizării riscului de cancer de piele, Fundația pentru Sănătatea Pielii și Dr. Leventer Centre au inițiat campania de informare ”Ai puterea să îi salvezi dintr-o privire!”.

Cancerele de piele sunt cele mai întâlnite tipuri de cancere diagnosticate la nivel mondial, cu peste 1,5 milioane de cazuri nou-diagnosticate în 2020. În plus, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040, iar cazurile de melanom cutanat vor depăși numărul estimat de 500.000 de cazuri anual. Astfel, cancerul cutanat este considerat o problemă importantă de sănătate publică, mai ales pentru populația cu piele deschisă la culoare și de aceea în anii ce vor veni medicii vor trebui să învețe să recunoască formele pe care le îmbracă acesta – melanom, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular sau alte tipuri de tumori rare.

”În contextul în care incidența este în creștere, cred că este important ca fiecare dintre noi să realizeze cât de importantă este o simplă privire atentă atât în cazul nostru, cât și atunci când ne uităm la persoanele dragi nouă. Dacă noi ne uităm în oglindă de câteva ori pe zi și cu toate acestea ignorăm semnalele, ce să mai spunem de părinții și bunicii noștri? Cred cu tărie că dacă oamenii ar ști că au puterea să-i salveze pe cei dragi doar privindu-i, ar face acest gest simplu. Prin acordarea unei atenții sporite pielii noastre și prin solicitarea de ajutor medical în caz de nevoie, putem face diferența între vindecare și pierderea vieții. Este important să conștientizăm că, descoperit la timp, cancerul de piele poate fi tratat”, explică dr. Mihaela Leventer, fondatoarea Dr. Leventer Centre.

Expunerea îndelungată, atât ca durată cât și ca intensitate, la radiații ultraviolete naturale și artificiale, expunerea la radiațiile ionizante, antecedentele de cancer de piele, istoricul familial de cancer de piele, precum și numărul mare de alunițe sau leziuni actinice provocate de expunerea la soare sunt considerați factori principali care favorizează apariția cancerului de piele.

De cele mai multe ori, cancerul de piele poate fi confundat cu un nev, însă regula ABCDE (A – asimetrie, B – margini neregulate, C – culoare, D – dimensiune, E – evoluția în timp a leziunii) poate ajuta la diferențierea de o aluniță obișnuită sau de o leziune benignă. Tumorile cutanate incipiente pot fi asemănătoare cu multe leziuni benigne, ceea ce face ca diagnosticul diferențial să rămână în principal în mâinile dermatologului.

Despre Leventer Medical Group:
Bazele Leventer Medical Group au fost puse în 2012, prin înființarea Dr. Leventer Centre, pornind de la cei 20 de ani de experiență a Dr. Mihaela Leventer și 10 ani de existență și funcționare a firmei Dermastyle. Cu peste 50.000 de biopsii realizate în clinică, 10.000 pacienți diagnosticați cu cancer de piele, cu peste 3.500 operatii dermato-oncologice și 99,7% rată de succes în tratarea carcinomului cutanat, Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) și de către EADV ( European Academy of Dermatology and Venereology) în microchirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est. De asemenea, este prima clinică acreditată de ASDS în Europa pentru programul ITMP (International Traveling Mentorship Program). În 2016 a fost înființată și Fundația pentru Sănătatea Pielii, cu scopul de a produce o schimbare în modul în care pacienții și medicii deopotrivă, se raportează la problemele dermatologice, pornind de la autoexaminarea corectă a pielii și până la informarea pacienților și pregătirea medicilor în oferirea celei mai bune soluții terapeutice, în special pentru carcinomul cutanat, cea mai răspândită formă de cancer de piele. Planurile Leventer Medical Group includ, până în 2024, consolidarea și dezvoltarea ambulatoriului de dermato-venerologie, deschiderea spitalului de chirurgie oncologică în sfera țesuturilor moi, prezența regională națională și extinderea unor parteneriate internaționale în țările din regiune.

Despre Fundația pentru Sănătatea Pielii:
Fundația pentru Sănătatea Pielii a fost înființată în 2016, cu scopul de a produce o schimbare în modul în care pacienții și medicii deopotrivă, se raportează la problemele dermatologice, pornind de la autoexaminarea corectă a pielii și până la informarea pacienților și pregătirea medicilor în oferirea celei mai bune soluții terapeutice, în special pentru carcinomul cutanat, cea mai răspândită formă de cancer de piele. De-a lungul timpului, Fundația a realizat proiecte care au urmărit informarea și creșterea conștientizării populației în privința cancerului cutanat. De asemenea, a organizat activități menite să pregătească specialiștii să răspundă corect și în conformitate cu bunele practici la problemele dermatologice.