Cea de-a X-a editie a Balkanik Festival incepe vineri la Gradina Uranus si pe Strada Uranus

Intre 8 si 10 septembrie, Balkanik Festival – Home of World Music construieste in Gradina Uranus si pe Strada Uranus din Bucuresti un univers multicultural bogat si divers, un veritabil melting pot interdisciplinar si incluziv, care aduce laolalta comunitati, culturi si generatii. Cea de-a X-a editie se anunta a fi cea mai mare de pana acum – Gradina Uranus va gazdui numeroase concerte, expozitii, mestesuguri, dezbateri, ateliere si gastronomie (accesul se face in baza unui abonament sau bilet), iar accesul pe Strada Uranus, la targ, delicii si DJ seturi este liber pentru public.

Vineri, 8 septembrie, accesul se realizeaza incepand cu ora 16:00, iar sambata si duminica, festivalul isi deschide portile de la ora 11:00.

„Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti acasa 2023.”

La editia aniversara, pe scena mare a festivalului, din Gradina Uranus, intre orele 18:00 si 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara din Zece Prajini (Romania), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (Romania), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franta), SMADJ Balkan Project (Franta-Tunisia), Paulina (Romania), Ufuk Coskun & friends (Turcia-Romania), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

PROGRAM BALKANIK FESTIVAL:

VINERI, 8 SEPTEMBRIE:

CONCERTE LIVE GRADINA URANUS:

18:30 KRISTIJAN AZIROVIC ORKESTAR (Serbia)
20:00 PAULINA (Romania)
21:30 SMADJ BALKAN PROJECT (Franta-Tunisia)

DJ SET STRADA URANUS:

16:00 M.O.Z.A.R & BAD MIREL

SAMBATA, 9 SEPTEMBRIE:

CONCERTE LIVE GRADINA URANUS:

18:00 UFUK COSKUN & FRIENDS (Turcia-Romania)
19:30 TARAF DE CALIU (Romania)
21:40 OVIDIU LIPAN TANDARICA SI FANFARA ZECE PRAJINI (Romania)

DJ SET STRADA URANUS:

12:00 PIXAR STELAR
14:00 DANIEL MITULESCU
16:00 LIGIA KESISIAN & LUCAS MOLINA

DUMINICA, 10 SEPTEMBRIE:

CONCERTE LIVE GRADINA URANUS:

18:00 WERNYHORA (Polonia)
19:30 EXTRALISCIO (Italia)
21:30 PAPIERS D’ARMÉNIES (Armenia-Franta)

DJ SET STRADA URANUS:

12:00 IRINA POPESCU
14:00 ABASC
16:00 MIKO

Gradina Uranus devine, la aceasta editie, un mare muzeu in aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstratii si ateliere ale unor mestesuguri vechi – tesatura la razboi, ceramica, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint si cupru. In cadrul editiei aniversare, vor avea loc zilnic dezbateri despre comunitatea ca resursa, activarea comunitatilor locale, dezbateri despre slow fashion si slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Cei mici vor putea participa la ateliere si spectacole oferite de catre Fundatia ZI DE BINE, precum spectacol de gheata carbonica, baloane uriase de sapun, face painting, stelute origami si multe altele.

Participantii la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expozitii de fotografie, colaje si ilustratii. Printre acestea, se numara: „Poloneze si romance care au schimbat lumea”, oferita de Institutul Polonez, „Excelente italiene. Noua generatie de ilustratori pentru copii”, oferita de Institutul Italian de Cultura, „Mystical Muses” – vernisaj Andreea Retinschi, „Dadestar Chaveste – poveste lautareasca” – vernisaj si lansare de carte Iulian Ignat, „Armenia, taramul dintre munti”, expozitie de fotografie semnata de Karapet Karo Sahakyan si Andreea Tanase, „Origini” – expozitie de colaje semnata de Cristiana Bucureci, „Cartooning for Peace”, oferita de Institutul Francez, Expozitie colectiva de colaje ale artistilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae, Art Machine, Celula de Arta Pop-Up.

Abonamentele sunt disponibile pe www.balkanikfestival.ro, la pretul de 120 lei, iar biletele pe zile pot fi achizitionate la pretul de 50 lei. Pentru cei care doresc sa vina cu prietenii la Balkanik Festival, exista promotia 5+1 (din 6 abonamente cumparate, unul este gratuit). Copiii sub 9 ani se bucura de intrare libera in toate zonele festivalului, insotiti de adulti.

Despre spatiu:
Gradina Uranus, care gazduieste faimosul turn de apa proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bucuresti, este unul dintre putinele spatii care au supravietuit din vechiul cartier Uranus, demolat in vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival se intoarce acasa, in aceasta mare gradina din centrul Bucurestiului, un spatiu magic care a gazduit 7 editii pana acum.

Despre festival:
Dupa ce a primit recunoastere internationala ca fiind unul dintre cele mai vibrante si autentice festivaluri de world music din Europa, Balkanik Festival isi continua misiunea de a reuni la Bucuresti Occidentul si Orientul, invitand o selectie de artisti cunoscuti si emergenti de muzica traditionala reinterpretata si fuzionata. Astfel, sunetele traditionale ale diferitelor culturi reprezentate in cadrul festivalului isi gasesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice.

Fueled by OSCAR: Balkanik Festival si OSCAR Downstream colaboreaza intr-o initiativa plina de energie si aventura! Prin doua giveaway-uri consecutive, desfasurate pe conturile de Instagram si Facebook ale Balkanik Festival, vom aduce impreuna iubitorii de muzica si pasionatii de calatorii. in saptamana 5 – 10 septembrie, prietenii festivalului au sansa de a castiga unul dintre cele doua carduri de carburant OSCAR in valoare de 500 lei fiecare. Un singur click va poate aduce mai aproape de calatorii neasteptate si experiente unice! Iar in perioada evenimentului, participantii la festival pot participa la Tombola Balkanik Festival x OSCAR Downstream x Cocktail Holidays, postand fotografii din Gradina Uranus, pentru sansa de a castiga un card de carburant in valoare de 500 lei si o vacanta de 6 nopti la Predeal. Detalii pe paginile de social media ale festivalului.

Website: balkanikfestival.ro
Eveniment Facebook: fb.me/e/1gureq0sQ
Instagram: www.instagram.com/balkanik_festival
Video Manifest Balkanik:

Balkanik Festival este organizat de Asociatia Culturala Metropolis si The Fresh, co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa 2023”, cu sprijinul OSCAR Downstream, al Uniunii Armenilor din Romania, Institutului Cultural Roman, Institutului Francez, Institutului Polonez, Institutului Italian de Cultura Bucuresti, Coca-Cola, Aperol, Epson

„Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar poziţia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.”

Parteneri media: Pro TV, Radio Guerrilla, Vice, IQads, Zile si Nopti, Carturesti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, life.ro, Revista Golan, Bookhub, Semne Bune, Capital Cultural, Happ.ro, Spotmedia, Infomusic, Best Music, Festivalism, mahmur.info, Traieste Muzica, Nine O’Clock, Romania Journal, Utopia Balcanica, Munteanu.