Cea de-a XI-a editie a Dracula Film Festival si-a desemnat castigatorii

Cea de-a XI-a editia a Festivalului International de film fantastic – Dracula Film Festival, s-a incheiat iar sambata, 28 octombrie, la Cinema Astra din Brasov, s-a desfasurat si gala de decernare a premiilor, a carei gazda a fost actorul Stefan Iancu.


Dupa decernarea premiilor publicul prezent s-a putut bucura de inca un cineconcert deosebit – capodopera de neratat Faust, A German Folk Legend, unul dintre cele mai picturale si ultimul film german al regizorului F.W. Murnau care, dincolo de atmosfera cu totul speciala creata de jocul luminilor si al umbrelor, a fost completat de completat de o creatie muzicala originala apartinand celebrului artist si interpret de muzica electronica MURCOF.

Editia din 2023 a festivalului a abundat in experiente cinematografice inedite, ce le-au permis cinefililor sa exploreze o varietate de forme de expresie ale fanteziei, de la film de arta si documentar pana la thriller, SF sau horror, unele dintre ele in premiera mondiala. Spectatorii au putut explora si consuma si alte tipuri de manifestari Pop culture, de la intalniri cu autori ai filmelor, lansari de carte, cineconcerte spectaculoase, panel-uri de discutie si, in premiera anul acesta, Dracula Fantasy Con, ce a reunit reprezentari variate ale fanteziei, de la carti si romane grafice de gen si pana la jocuri video si boardgames si conferintele publice din Congresul International Dracula, Children of the Night.

Anul acesta a adus peste 3000 de noi productii cinematografice din aproape 140 de tari inscrise in sectiunile competitionale destinate scurt si lungmetrajelor din Dracula Film Festival: Dracula Trophy – premiul care se acorda pentru cel mai bun lungmetraj, Little Dracula si Vladutz – premiile ce se acorda scurtmetrajelor internationale si romanesti si Dracula Digital, sectiunea dedicata tinerilor amatori care realizeaza scurtmetraje cu telefonul mobil iar juriile competitiilor nu au avut o misiune usoara in a alege castigatorii.

In competitia Dracula Digital au fost inscrise scurtmetraje trimise de 8 echipe iar filmele au fost votate atat de public dar si de un juriu de specialisti, format din actorii Eugen Neagu si Stefan Iancu si regizorul Florian Zapra. Trofeul Dracula Digital a fost castigat de filmul SÉANCE, realizat in Brasov de o echipa din Brunei (Azhar Khir, Aqil Kamarudin si Shukri Sufri) iar juriul si-a motivat decizia astfel: “Cu elementele sale cinematografice se detaseaza net fata de celelalte scurtmetraje din concurs. Cele trei cuvinte cheie sunt inserate in mod voalat, nu direct, introducand spectatorul in atmosfera povestii prin caracterizarea personajelor. Scurtmetrajul are un continut fluid folosind tehnica in mod just.” Atat filmul castigator Dracula Digital 2023 dar si celelalte filme din competitie se pot vedea gratuit pe www.draculadigital.ro.

La categoria Scurtmetraj, 15 filme au concurat pentru trofeele Little Dracula si Vladutz, selectionerul sectiunii de scurtmetraj, criticul de film Cristian Marculescu, prezentand publicului 10 scurtmetraje internationale si 5 scurtmetraje romanesti. Juriul format din Ana Stefania Andronic (artist vizual), Andrei Cotrut (graphic designer, ilustrator) si Sebastian M. Ceolca (critic de film), au acordat urmatoarele premii:

Trofeul Vladut (Competitia de Scurtmetraj Romanesc) – Calul alb [Romania, 2023], r. Goran Mihailov, argumentand: „O adaptare competenta a unui clasic, capabila sa creeze suspans apasator si shock, care da dovada de talent actoricesc, regie fina si eficienta si face dintr-o mica psihoza un moment memorabil de cinema.”

Trofeul Little Dracula (Competitia de Scurtmetraj International) – Kiddo [UK, 2022], r. Brett Chapman, cu motivatia: „Un film realizat cu atentie pentru fiecare departament al productiei, de la scenariu la scenografie, cu o regie ireprosabila, actual ca subiect si abordare vizuala dar bine legat de filme clasice ale genului.”

In programul festivalului, cele mai aşteptate 10 premiere au aparţinut competitiei de lungmetraj, a caror selectie a fost realizata de Ioan Big, directorul Dracula Film Festival iar juratii Aurélia Mengin (Franta, cineasta, fondatoare a festivalului Meme Pas Peur), Chris Orgelt (Belgia, Head of Programming – Brussels IFFF) si Ottaviano Dell Acqua (Italia, actor si cascador) au desemnat castigatorul ravnitului Dracula Trophy 2023, dar si doua mentiuni speciale:

Mentiunea speciala pentru interpretare – I’ll Crush Y’All [Spania, 2023], r. Kike Narcea, pentru interpretarea lui Mario Mayo ca Nuthead iar justificarea este: „Mario Mayo tine filmul pe umerii sai impresionanti. El este ochiul furtunii din jurul lui, un fost condamnat care a renuntat la violenta dar, cand violenta ii bate la usa, nu o data, nu de doua ori, ci tot timpul, pana cand o spulbera din balamale, nu are de ales decat sa zdrobeasca totul.”

Mentiunea speciala pentru montaj – The Founder Effect [Canada, 2023], r. Justin MacGregor

Trofeul Dracula – Halfway home [Ungaria], regia: Isti Madarász, iar jurul a transmis despre productia castigatoare: „Cu mare emotie si entuziasm unanim, juriul celei de-a XI-a editii a Festivalului de Film Dracula, acorda Trofeul Dracula unui film care ofera un univers personal minunat si indraznet. Decorul si montajul abunda in creativitate si generozitate. Regia artistica este deosebit de meticuloasa, cu o superba armonie intre costume si decoruri. Am fost impresionati in special de imaginea si incadrarea filmului. Halfway Home reuseste sa imbine o lume inocenta si benigna a unei povesti romantice poetice cu un univers intunecat si morbid, un exercitiu riscant caruia regizorului i-a reusit cu brio.”

Si in 2023 a continuat traditia de a acorda un titlu onorific de ‘Conte Dracula’ pentru intreaga activitate, ai carui recipienti au fost celebrati in anii trecuti pentru realizarile lor memorabile in spatiul filmului fantastic, printre care se numara regizorii Lamberto Bava si Ruggero Deodato, actrita Debbie Rochon, maestrul efectelor speciale Sergio Stivaletti si actorul Armand Assante.

Anul aceste, trofeele “Contele Dracula” au fost inmanate unora dintre cei mai populari cineasti din cinematografia italiana contemporana, ambii ajunşi la respectabila varsta de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitatii de onoare ai festivalului de la Brasov.

Enzo G. Castellari, care a semnat inca din 1971 un prim Thriller notabil, Cold Eyes of Fear, urmat de o serie de filme Poliziotteschi, si apoi s-a consacrat in zona Adventure-Fantasy/SF, pe parcursul anilor ’80, cu ciclul sau cinematografic Bronx Warriors/ New Barbarians, este cunoscut inclusiv in randul tinerelor generatii de cinefili datorita filmului sau de razboi din 1978, The Inglorious Bastards, care l-a inspirat pe Quentin Tarantino pentru al sau Inglorious Basterds, in care, de altfel, realizatorul italian are un cameo.

Iar cel de-al doilea invitat special onorat cu titlul de Conte Dracula a fost reputatul cineast italian Sergio Martino (n. 1938), un expert ale genurilor Giallo si Horror, ce continua sa influenteze si sa inspire noi generatii de producatori si realizatori atrasi de latura imaginativa, ludica si entertaining a povestilor destinate marilor ecrane.

Experienta fantastica de la Brasov a fost completata de evenimentele speciale din cadrul programului, in premiera desfasurandu-se Dracula Fantasy Con, context ce si-a propus si a reusit sa adune sub acelaşi acoperis (fizic si ideatic) artisti, creatori si promotori ai fanteziei in cele mai variate declinari, de la banda desenata, manga, carti si figurine pentru colectionari, pana la jocuri video, boardgames, Fantasy Art cu cinci artisti vizuali, fiecare cu stilul propriu, o sesiune live de Dungeons & Dragons, competitii de Mortal Kombat 1 si League of Legends (LoL) si lansari de carte:„Anotimpul mireselor”, de Tony Mott, si cele doua carti destinate marcarii centenarului GOPO, „GOPO in 100 de pagini de banda desenata” – coordonatori Anca Moscu si Lucian C. Oancea si „GOPO in 100 de amintiri”, coordonator Anca Moscu.

La aniversarea de 100 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti cineasti romani, Ion Popescu Gopo (1923–1989), Dracula Film Festival a adus spectatorilor pe 29 octombrie Ziua Gopo, cu trei filme cu semnatura sa, prezentate de cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor: Pasi spre luna (1964), cu Radu Beligan, Povestea Dragostei (1977), dupa Ion Creanga, cu Mircea Bogdan si Eugenia Popovici – filmul a castigat premiul pentru interpretare masculina Sitges 1981 (Mircea Bogdan) si Comedie fantastica (1975), cu Dem Radulescu si Vasilica Tastaman.

Programul de panel-uri din cadrul Dracula Film Festival a capatat in 2023 o anvergura mai ampla prin Congresul International Dracula, Children of the Night, ce a propus publicului o serie de conferinte sustinute de catre cei mai importanti experţi universitari de pe glob in domeniul „Gothic and Vampire Studies” pe teme precum How the Sublime in Gothic Literature Influence Otherkin Identities sau A Pathology of the Un-Dead: Maladies of the Modern Vampire.

Dracula Film Festival este un proiect al Asociatiei Culturale Fanzin si este finantat de Primaria Municipiului Brasov.

Un eveniment sustinut de Kiss FM si Zile si Nopti.
Parteneri institutionali: Institutul Italian de Cultura Bucuresti, Cinema Astra, Cinema Modern, Centrul Cultural Apollonia, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Castelul Bran.
Sponsori: Ape minerale Zizin, Ford Brasov, ASUS prin Republic of Gamers, BookCity, Romarg, Smart PC, Party Sound, Tricksters Club, Editura UP, Hobby Custom, Allview Romania, Wacom.

Cu sprijinul: RoImage 2000, Intercom Film, CAY Film si Mercenar Lab.
Partener culinar: Sergiana Poiana Marului.
Masina oficiala a festivalului: Ford Brasov
FB: www.facebook.com/DraculaFilmFestival
Parteneri media: Iqads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Bookhub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, Movienews, BizBrasov, Romania Journal, Nine O Clock.