Viitorul artelor performative, la legatura dintre dans si tehnologie, explorat intr-un Dance Hack in Finlanda, Ungaria si Romania
Inscrieri pentru apelul international Oulu Dance Hack 2024, pana pe 18 februarie

Propunand un concept transdisciplinar si avand misiunea de a lucra colectiv la idei noi, Oulu Dance Hack 2024 va avea loc intre 27 si 31 mai 2024 in Oulu, in nordul Finlandei. Facand parte dintr-un proiect mai amplu realizat de TaikaBox (Finlanda) in parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) si Developing Art (Romania), Dance Hack-ul din Finlanda va fi urmat de evenimente similare la Budapesta, in noiembrie 2024, si Bucuresti, in aprilie 2025.
Apelul international este deschis, iar aplicatiile sunt binevenite atat de la artisti, cat si de la programatori, designeri, muzicieni, dansatori etc. – care isi pot demonstra angajamentul fata de experienta colaborativa, cu accent pe integrarea corpului in miscare in practica lor.
„Oulu Dance Hack 2024 este o oportunitate unica de a intalni artisti cu idei similare si specialisti in tehnologie care sunt interesati de asumarea de riscuri creative si de colaborare intr-o atmosfera interesanta si dintr-o perspectiva de sustinere. impreuna exploram relatia dintre dans si tehnologie pentru a porni viitorul performantei.” – echipa TaikaBox.
Conceptul de Dance Hacks propune un spatiu sigur pentru explorare. Participantii vor lucra impreuna pentru a experimenta tehnologia furnizata intr-un context performativ, ghidati de mentori cu experienta. Tema este axata pe relatia dintre dans si tehnologie si pe procesul de integrare a celor doua. In anul precedent, senzorii, proiectiile si peisajul sonor interactiv, muzica live si inteligenta artificiala au facut parte din experienta performativa.
Programul va include, de asemenea, un eveniment de matchmaking joi, pe 30 mai, si se incheie cu o impartasire informala de idei in ultima zi – cu un public restrans invitat.
Participantii selectati vor primi o remuneratie si diurna atat pentru perioada hack-ului, cat si pentru zilele de calatorie, precum si acoperirea cheltuielilor de cazare si de calatorie. Proiectul Dance Hack este dedicat sustenabilitatii mediului, asa ca este esential ca participantii sa ajunga la destinatii folosind calatoria lenta si rute alternative – nu este permisa calatoria cu avionul! De asemenea, organizatorii vor sa asigure egalitatea pe tot parcursul proiectului, asa ca sunt binevenite cererile artistilor cu nevoi speciale.

Cei interesati sa aplice pentru Oulu Dance Hack 2024 sunt rugati sa acceseze taikabox.com/hack inainte de 18 februarie, unde pot completa un formular de inscriere si pot incarca un CV si o scurta scrisoare de intentie.

Oulu Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) in parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) si Developing Art (Romania) si este cofinantat de Uniunea Europeana si Oulu Culture Foundation Oulu2026.
TAIKABOX
TaikaBox este o importanta organizatie nord-europeana de dans/tehnologie, care se concentreaza nu numai pe furnizarea de concepte noi in dansul digital si augmentat, ci si pe dezvoltarea de noi metode pentru implicarea comunitatii si de sustenabilitatea in sectorul cultural. In calitate de initiatori ai conceptului Dance Hack in Finlanda din 2016, TaikaBox trateaza acest proces in profunzime, dedicandu-se in acelasi timp creatiei de arta durabila prin calatorii lente, sisteme online inovatoare si compensarea amprentei de carbon. Cu sediul in Oulu, Finlanda, fac parte din programul Capitala Europeana a Culturii in 2026.
CENTRAL EUROPE DANCE THEATRE
Progresist. Stilat. Contemporan. CEDT este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din Ungaria. Piesele repertoriului lor unic lupta in directia actualitatii si reflectivitatii. Ei au ales limbajul divers al dansului contemporan pentru a incita concentrarea asupra problemelor care apar in viata de zi cu zi si pentru a formula raspunsuri la provocarile pe care le pun. CEDT, asa cum este anuntat in numele sau, se angajeaza sa fie legat de o anumita regiune geografica; Bazinul Carpatic si regiunea sa definesc nu numai zona principala de functionare, ci si o lume unica a miscarii si alegerii temelor.
DEVELOPING ART
Developing Art este o organizatie culturala cu sediul in Bucuresti. Din 2017 a dezvoltat un numar mare de proiecte interdisciplinare care acorda prioritate dansului contemporan, mixed media, educatiei si cercetarii si artelor vizuale. Unul dintre obiectivele principale ale organizatiei este de a contribui si de a dezvolta bune practici in procesele de lucru cultural. Co-fondatorii si membrii Developing Art sunt activi pe scena artei contemporane, lucrand atat in contexte nationale, cat si internationale.