Celula isi duce arta in vizita la Kulterra Gallery si sustine un call pentru tinerii creatori

Pe 16 aprilie, de la ora 19:00, va avea loc la Kulterra Gallery (Bucuresti, str. Stirbey Voda nr. 104 – 106), vernisajul expozitiei Hiraeth al artistei Gabriela Monica Tirziu, primul eveniment care marcheaza colaborarea dintre Celula de Arta si Kulterra si debutul programului Feat.

Kulterra, ce reprezinta intr-un mod specific filozofia Kulterra Gallery: una a deschiderii si a dialogului marcat de curiozitate si de spirit de aventura.

Gabriela Monica Tirziu (n. 1998, Sebes, Alba) este un artist vizual care concepe si abordeaza prin lucrarile sale o mitologie personala, redata printr-un filtru materist. Lucreaza intuitiv, plecand de la o stare efemera pe care o deconstruieste treptat, abordand deseori problematica lipsei de apartenenta la un la un loc fixat in spatiu si timp, stare acutizata treptat de-a lungul ultimilor ani. Seria expusa este, de altfel, o continuare a lucrarilor anterioare ce aduc in dialog paradoxurile copilariei, ca perioada formativa, aproape onirica prin insasi substanta si context.

Hiraeth, titlul seriei, este o stare asumata, regasita intr-un fel sau altul in aproape toate lucrarile din serie, termenul definind insusi sentimentul dorului – dor de o casa, dor de acasa, dorul purtat unui loc care poate ca nu a fost niciodata de fapt, si nici nu va fi, o pierdere irevocabila a unui intreg regasit ulterior doar in fragmente dispersate.

Feat. Kulterra este o usa deschisa, este vitrina dedicata invitatilor; coridorul care duce spre Kulterra Art Store ce va gazdui ”arta in vizita”, fie ca vorbim despre lucrari propuse de alte galerii ori de catre artisti in mod direct. Vitrinele culoarului care dau inspre curte, vor avea un chip nou in fiecare luna, atragand atentia vizitatorilor cu privire la artisti care nu sunt in mod necesar reprezentati de Kulterra Gallery, ba chiar dimpotriva. De asemenea, alte galerii de arta vor putea iesi din propriile spatii, ”migrand” simbolic, selectiv si temporar in vitrinele dedicate proiectului.

“Feat. Kulterra este pariul prin care spiritul de competitie este domolit prin spiritul de colaborare; este materializarea convingerii ca desi exista mai multe galerii de arta si desi exista un numar mare de artisti, pana la urma constituim, doar impreuna, o comunitate. si ca doar impreuna putem redefini propria noastra realitate. incepand de la cateva vitrine, prin natura lor transparente si intoarse spre lume.”, spune Olga Vintaniuc, artista si fondatoare Kulterra Gallery.

De asemenea, pana pe 1 mai, Celula de Arta, impreuna cu Intuit.fm si Asociatia Studentilor UNArte Bucuresti – ASUNAB invita comunitatea studentilor Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti sa aplice la open call-ul IN-TO-IT. Conceptul proiectului provoaca tinerii creatori sa se lase ghidati de al 6-lea simt (tema expozitiei) pentru a oferi publicului o atmosfera contemplativa. Pe parcursul expozitiei vizitatorii vor fi provocati sa ia parte alaturi de artisti la o lucrare comuna, care va fi creata sub forma unui performance live.

Artistii selectati vor participa la expozitia cu acelasi nume care va avea loc la Celula de Arta si Carol 53 (Bd. Carol I, nr. 53, Bucuresti) in perioada 14 – 28 mai. Evenimentul va cuprinde elemente atat din sfera artelor vizuale si ale spectacolului (oferite de UNATC ILC), cat si muzica live oferita de Intuit.fm. Scopul evenimentului este de a alatura mai multe forme de arta si de a oferi publicului sansa sa experimenteze simultan mediile artistice prezente. De asemenea, artistii isi vor putea vinde lucrarile, iar publicul va avea posibilitatea de a cunoaste autorii operelor. Expozitia face parte din festivalul „Fiti Cu-Minti Creative Festival”.

Lucrarile pot fi trimise in format digital la adresa de mail art.asunab@gmail.com, pana pe data de 1 mai 2022 iar detalii despre specificatii se gasesc aici: https://fb.me/e/1nsb43mdR.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 – 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut ~100 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53).

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.