CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival - proiect inedit ce conecteaza trecutul, prezentul si viitorul cinematografiei prin arta vizuala, povesti si comunitate

Pasionatii de cinematografie si iubitorii artelor vizuale din intreaga Europa sunt invitati sa se alature unei experiente fara precedent. Mockra Productions anunta cu entuziasm lansarea proiectului “CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival”, o initiativa ce sarbatoreste influenta profunda a cinematografiei in viata noastra prin intermediul obiectelor personale, povestilor si creatiilor artistice. Proiectul face parte din Programul cultural national Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023 si este finantat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

„Eu cred ca cinematografia nu este doar o arta sau o forma de divertisment, ci o nevoie reala in viata noastra. Ea ne conecteaza, ne provoaca sa gandim si sa simtim, sa exploram si sa invatam. CineEuroConnect nu este doar un eveniment, ci o manifestare a acestei nevoi, a acestei pasiuni comune pentru a impartasi povesti, pentru a explora trecutul si pentru a construi punti catre viitor si unii cu ceilalti, indiferent de granite.” Mirona Radu, Director Artistic CineEuroConnect.

Explorand Conceptul Cinematografia – O Capsula a Timpului
In cadrul acestui proiect indraznet, contributorii sunt invitati sa impartaseasca obiecte personale cu semnificatii speciale in stransa legatura cu relatia lor cu cinematografia. Aceste obiecte vor forma ulterior un mozaic care povesteste despre pasiunea colectiva pentru film. De la bilete de film vechi si suveniruri pretioase, la fotografii din culise si creatii handmade inspirate de filme, fiecare obiect aduce amintiri, emotii si perspective ale cinefililor.

Participare si Recunoastere
Obiectele selectate vor deveni parte a unui proiect colaborativ care imbina arta vizuala si cinematografia. Aceasta expozitie va debuta fizic in Timisoara, cu un preview in Samos (Grecia), si va calatori ca expozitie itineranta cu o selectie de obiecte si in Sofia (Bulgaria) si Szolnok (Ungaria), oferind o perspectiva europeana asupra artei si cinematografiei. De asemenea, o galerie virtuala la www.CineEuroConnect.org va asigura accesibilitatea globala.

Termen Limita pentru inscrieri: 10 septembrie
Obiectele pot fi imprumutate sau donate pentru expozitie, iar termenul limita pentru inscrieri este 10 septembrie. Pentru a participa, cei interesati sunt invitati sa trimita obiectele si povestile personale aferente prin care se reliefeaza conexiunea individuala cu cinematografia la adresa cineeuroconnect@gmail.com. Mai multe detalii despre inscriere pot fi gasite pe site-ul oficial al proiectului.

Artisti Vizuali Emergenti – Un Apel la Participare
In paralel cu expozitia obiectelor, CineEuroConnect aduce impreuna si 12 artisti vizuali emergenti pentru a reinterpreta impactul cinematografiei asupra societatii prin lucrarile lor. Artistii selectati de catre un comitet de experti din Irlanda, Polonia, Bulgaria, Romania si Egipt vor primi o bursa in valoare de cate 1000 euro brut pentru a crea lucrari originale care vor fi integrate in calatoria captivanta a proiectului.

Expozitie si Dincolo de Ea
CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival imbina astfel cinema-ul si artele vizuale pentru a crea o simfonie de naratiuni si emotii, conectand comunitati, culturi si istorii. Proiectul cuprinde o serie de activitati menite sa ofere o experienta coerenta si imersiva participantilor. Dezbaterile vor reuni artisti, curatori si invitati europeni in trei sesiuni de discutii pe teme actuale, precum inteligenta artificiala, impactul patrimoniului asupra creativitatii si importanta cinematografului in era noilor platforme si tehnologii. In plus, va avea loc un Heritage Film Festival, cu proiectii de filme europene din patrimoniul cinematografic in orasele Timisoara, Samos si Sofia.

CineEuroConnect depaseste granitele geografice pentru a sarbatori limbajul universal al cinematografiei.

Parteneri media: Radio Romania International, IQads, Presshub, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Revista Golan, Bookhub, life.ro, Happ.ro, Semne Bune, MyBg.biz, Magyar Hang, Info Europa, Der Donauraum, Radio-televiziunea Vojvodina, Acoperisul de Sticla, AARC – All about Romanian cinema, Cinefan, filme-carti.ro, MovieNews.

Email: cineeuroconnect@gmail.com
Website: www.CineEuroConnect.org
Platforme de socializare: @CineEuroConnect