Concerte, DJ sets, expozitii, mestesuguri, gastronomie la Balkanik Festival: 8-10 septembrie, Gradina Uranus si Strada Uranus

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la editia X, se va desfasura intre 8 si 10 septembrie, la Bucuresti, in Gradina Uranus si pe Strada Uranus, conturand intr-o atmosfera unica trei zile pline de concerte live, un targ mestesugaresc amplu, expozitii, DJ seturi, ateliere, demonstratii, dezbateri, relaxare in natura din mijlocul orasului, la umbra turnului de apa proiectat de Anghel Saligny.

„Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti acasa 2023.”

La editia aniversara, pe scena mare a festivalului, din Gradina Uranus, intre orele 18:00 si 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara din Zece Prajini (Romania), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (Romania), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franta), SMADJ Balkan Project (Franta-Tunisia), Paulina (Romania), Ufuk Coskun & friends (Turcia-Romania), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Pe strada Uranus, vineri de la ora 16:00, sambata si duminica intre orele 12:00 si 18:00, va exista o scena de DJ concentrati pe zona de world music si nostalgie, pe care vor urca ABASC, M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Miko, Ligia Kesisian & Lucas Molina, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu si Irina Popescu.

Gradina Uranus devine, la aceasta editie, un mare muzeu in aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstratii si ateliere ale unor mestesuguri vechi – tesatura la razboi, ceramica, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint si cupru. Participantii la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expozitii de fotografie, colaje si ilustratii. Printre acestea, se numara:

„Poloneze si romance care au schimbat lumea” – oferita de Institutul Polonez
„Cartooning for Peace” – oferita de Institutul Francez
„Excelente italiene. Noua generatie de ilustratori pentru copii” – oferita de Ambasada Italiei si Institutul Italian de Cultura Bucuresti
Expozitie de fotografie semnata de Andreea Retinschi
„Dadestar Chaveste – poveste lautareasca” – expozitie de fotografie si lansare de carte Iulian Ignat
„Armenia, taramul dintre munti” – expozitie de fotografie semnata de Karapet Karo Sahakyan si Andreea Tanase
„Origini” – expozitie de colaje semnata de Cristiana Bucureci
Expozitie colectiva de colaje ale artistilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae
Art Machine – automat cu lucrari originale initiat de gruparea artistica Pastila Roz
Celula de Arta Pop-Up – galerie de arta neconventionala cu o expozitie colectiva de arta contemporana
Video mapping pe Turnul de Apa – oferit de Epson Romania

Gradina Uranus si Strada Uranus vor gazdui, de asemenea, in cele trei zile de festival, cel mai amplu targ de artizanat traditional si contemporan, douazeci de zone gastronomice variate dedicate gurmanzilor, cu delicii de la mancare la ceaun la bunatati vegane orientale, bucate din America Latina si cafea la nisip.

In cadrul editiei aniversare, vor avea loc dezbateri despre comunitatea ca resursa, activarea comunitatilor locale, dezbateri despre slow fashion si slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Printre cei care vor participa la aceste dezbateri se numara la reprezentanti ai mai multor organizatii, precum scoala de la Bunesti, Pro Patrimonio, Semne cusute, Cosanzeana, Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea”, artisti precum Sasa Liviu Stoianovici (Balkan Taksim), Alina Usurelu, Gabriel Durlan, Alexandru Claudiu Maxim si multi altii.

Cei mici vor avea prilejul de a participa la numeroase activitati educative si distractive, ateliere si de a se bucura de Balkanik Festival, care nu este doar o punte intre culturi, ci si intre generatii.

Ultimele abonamente early bird sunt disponibile pe www.balkanikfestival.ro, la pretul de 90 lei. La epuizarea acestora, abonamentele pentru trei zile vor costa 120 lei. Biletele pe zile vor fi puse in vanzare in saptamana dinaintea festivalului, la pretul de 50 lei. Copiii sub 9 ani se bucura de intrare libera in toate zonele festivalului, insotiti de adulti.

Despre spatiu:
Gradina Uranus, care gazduieste faimosul turn de apa proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bucuresti, este unul dintre putinele spatii care au supravietuit din vechiul cartier Uranus, demolat in vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival se intoarce acasa, in aceasta mare gradina din centrul Bucurestiului, un spatiu magic care a gazduit 7 editii pana acum.

Despre festival:
Dupa ce a primit recunoastere internationala ca fiind unul dintre cele mai vibrante si autentice festivaluri de world music din Europa, Balkanik Festival isi continua misiunea de a reuni la Bucuresti Occidentul si Orientul, invitand o selectie de artisti cunoscuti si emergenti de muzica traditionala reinterpretata si fuzionata. Astfel, sunetele traditionale ale diferitelor culturi reprezentate in cadrul festivalului isi gasesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice.

Fueled by OSCAR: Balkanik Festival si OSCAR Downstream colaboreaza intr-o initiativa plina de energie si aventura! Prin doua giveaway-uri consecutive, desfasurate pe contul de Instagram al Balkanik Festival, vom aduce impreuna iubitorii de muzica si pasionatii de calatorii. In saptamana 28 august – 3 septembrie si in saptamana 4 – 10 septembrie, prietenii festivalului au sansa de a castiga unul dintre cele patru carduri de carburant OSCAR in valoare de 500 lei fiecare. Un singur click va poate aduce mai aproape de calatorii neasteptate si experiente unice!

Website: balkanikfestival.ro
Eveniment Facebook: fb.me/e/1gureq0sQ
Instagram: www.instagram.com/balkanik_festival
Video Manifest Balkanik:

Balkanik Festival este organizat de Asociatia Culturala Metropolis si The Fresh, co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti acasa 2023”, cu sprijinul OSCAR Downstream, al Uniunii Armenilor din Romania, Institutului Cultural Roman, Institutului Francez, Institutului Polonez, Institutului Italian de Cultura Bucuresti, Coca-Cola, Aperol

„Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar poziţia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.”

Parteneri media: Pro TV, Radio Guerrilla, IQads, Zile si Nopti, Carturesti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, life.ro, Revista Golan, Bookhub, Semne Bune, Capital Cultural, Happ.ro, Vice, Spotmedia, Infomusic, Best Music, Festivalism, mahmur.info, Traieste Muzica, Nine O’Clock, Romania Journal, Utopia Balcanica, Munteanu.