Crezi ca spalatul vaselor e atat de simplu pe cat pare?

Ai spalat vasele si acum te pregatesti sa mananci din ele? Ai grija! Chiar daca arata curate, asta nu inseamna ca si sunt.

Un studiu realizat de Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator din SUA atrage atentia asupra faptului ca spalatul de mana al vaselor se poate sa nu fie foarte eficient in ceea ce priveste indepartarea microbilor daca acesta nu este facut corespunzator.

Care sunt pericolele din bucatarie pentru vasele tale si cum le poti evita?

Ordinea spalarii vaselor
Ideal ar fi sa nu lasi foarte multe vase sa se stranga in chiuveta. Acesta e si un sfat practic, pentru ca, pe masura ce se aduna mai multe, iti va fi cu atat mai lehamite sa te apuci de ele. In plus, daca lasi vasele foarte mult timp murdare in chiuveta, cresc sansele sa se dezvolte microbi mai greu de indepartat. Sa stii ca e importanta si ordinea in care speli vasele din chiuveta. Ordinea recomandata este, desigur, de la cele mai putin murdare pana la cele cu grasime greu de indepartat. Asadar, incepe cu pahare, cesti si termina cu oale, cratite, tavi.

Temperatura apei
Una dintre principalele cauze pentru care microbii nu sunt indepartati eficient este temperatura prea scazuta a apei. Daca speli vasele cu apa rece sau calduta, risti sa nu omori toate bacteriile si acestea sa ramana pe vasele proaspat spalate. Incearca sa le speli cu o apa pe cat de fierbinte poti indura (prin manusi sau direct pe piele). Nu e nevoie nici sa facem arsuri acum!

Buretele de vase
Buretele poate fi un adevarat focar de bacterii. Unele studii au demonstrat deja ca pe unii bureti de vase pot exista mai multi microbi decat pe vasul de toaleta. Socant, nu? O explicatie poate fi faptul ca stau mai mereu uzi, cu resturi de mancare si astfel dezvolta un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor. Expertii in igiena recomanda sa schimbi buretele de vase o data pe saptamana, pentru a preveni acumularea de microbi – care ar face orice altceva, dar nu sa iti curete vasele.

Detergentul de vase
Exista o multime de detergenti de vase. Cum il alegi pe cel corect? Sunt toate la fel de eficiente? Hm, e destul de greu sa fie asa… Atunci cand alegi un detergent, uita-te la puterea de degresare, dar si la rezistenta la clatire. Un detergent eficient ar trebui sa poata indeparta grasimea cu usurinta, cum la fel de usor ar trebui sa poata fi limpezit de pe vase. Conform studiilor facute pe cumparatori, si parfumul reprezinta un factor important in alegerea detergentului. O varianta care imbina toate cele de mai sus este recent lansata categorie de detergenti vase de la Asevi. Formula completa incorporeaza o combinatie de materii active de ultima generatie care actioneaza sinergic asupra grasimilor si resturilor de mancare oferind o curatare usoara si fara efort. Dizolva instantaneu orice tip de grasime, orice pata, orice murdarie. Fara spalare intensa fiindca e ULTRA eficient + concentrat! Unde mai pui ca are ingrediente cosmetice speciale, utilizate si in cremele de maini, asa ca poti uita de manusi. In plus, ai doua variante dintre care poti sa alegi – ULTRA Red (cu parfum de rodie) si ULTRA Yellow (cu parfum citric) – in functie de mirosul care te binedispune.

Uscatorul de vase
Fie ca usuci vasele pe un prosop sau pe un uscator de vase din plastic sau metal, e foarte important sa le cureti periodic. Pentru ca, asemenea buretelui, mediul umed poate duce la aparitia si inmultirea bacteriilor. Deseori, poti tinde sa neglijezi suportul si sa il folosesti pe acelasi de (prea) multa vreme. Germenii abia asteapta asta!

In concluzie, spalatul vaselor poate fi o activitate relaxanta pentru unii, iar pentru altii o corvoada. Asa ca, daca tot o faci, macar sa o faci bine. Asa ca, hai, spune-ne sincer, cate recomandari respectai pana acum?