
Se apropie Pastele in lumea in care s-a asternut linistea. Lumina Invierii – asemeni sperantei noastre, a tuturor, ca „Totul va fi bine” – chiar daca anul acesta nu va mai veni din altarul bisericilor acum inchise, va veni din sufletele si credinta fiecaruia dintre noi.
Si fiecare casa va deveni biserica pentru cei ai ei, care de atatea zile au ramas impreuna. Da, Pastele nu va fi anul acesta la fel ca in alti ani. Dar de pe masa tot nu vor lipsi ouale rosii, drobul, pasca si cozonacul. Nimic nu va putea sa invinga vreodata ceea ce a fost lasat sa fie semn al sarbatorii Invierii. Si daca in graba vietii care ne lua in vartejul ei altadata nu aveam timpul necesar sa pregatim totul pe indelete si preferam adesea sa le cumparam „de-a gata”, anul acesta multi vom incerca sa le facem cu mainile noastre. Drobul, stufatul, ciorba sau friptura de miel, traditionale pentru sarbatoarea Pastelui, ne vor reaminti ca unele lucruri raman constante in viata noastra, indiferent de vremuri. Si ca traditia poate domina evolutia.
Nu te ingrijora daca nu te-ai incumetat niciodata sa faci friptura de miel si nu stii cum sa o asezonezi. Avem noi si reteta, si secretul: Vegeta Natur Condimente pentru carne de miel. Acest condiment este combinatia perfect echilibrata de rozmarin, usturoi, boia, chimen, scortisoară si cimbru, la care se adauga fix cantitatea potrivita de ceapa deshidratata, coriandru, ghimbir, ardei iute si frunze de dafin. Crede-ne pe cuvant, n-ai putea reusi sa obtii aroma perfecta combinand acasa ingredientele, pentru ca – desi poate nu crezi – totul este precizie matematica. Mai mult sau mai putin dintr-un ingredient te va indeparta de gustul perfect al fripturii din carne de miel. Prepara dupa reteta noastra, asigurandu-te ca nu vei da gres.
Ai nevoie de: o pulpa de miel sau coaste, Vegeta Natur Condimente pentru carne de miel, 2-3 linguri de ulei.
Mod de preparare
Spala bine carnea de miel si curaț-o de pielite si grasime (daca este cazul). Presara condimentele pe carne, toarna uleiul si maseaza pentru a uniformiza. Toata carnea trebuie sa fie acoperita cu condiment. Pune o folie alimentara pe vasul cu carne si lasa la frigider o ora, pentru ca aromele sa patrunda in carne. Transfera carnea in tava si da la cuptor.
Nici sa prepari ciorba de miel nu este mare filosofie. Iti trebuie un kilogram de carne de miel cu os, o ceapa uscata si 2-3 fire de ceapa verde, doi morcovi, o radacina de patrunjel, o telina, un ardei gras si doua rosii in bulion, 250 ml de bors, doua galbeusuri, 250 g de smantana, leustean proaspat si Vegeta natur, baza pentru mancaruri.
Carnea se curata de pielite si grasime si se pune la fiert, in apa rece cu o lingurita de sare. Se aduna spuma care se formeaza in timpul fierberii de cate ori este nevoie. Se adauga zarzavaturile tocate (morcovii, radacina de patrunjel, telina, ardeiul gras si ceapa) si se lasa la fiert pana cand carnea devine moale. Dupa ce aceasta din urma a fiert bine, se scoate din vas. Adauga in ciorba rosiile taiate cubulete mici si carnea dezosata si rupta in fasii. Se adauga borșul (fiert separat) si Vegeta natur. Se lasa sa dea in cateva clocote si se opreste focul. Separat, intr-un bol, se amesteca galbenusurile cu smantana, se adauga un polonic de zeama din ciorba, se omogenizeaza si apoi se rastoarna in oala. Adauga din belsug leustean tocat. Ti-am zis ca nu e mare filosofie…