Dans? Terapie? Dans-terapie - experienta ParkinsOn Dance
In prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al carui scop a fost cresterea starii de bine, atat fizica, cat si emotionala, si a ancorarii in corp si in comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce si-a propus sa vina in sprijinul pacientilor diagnosticati cu boala Parkinson din Romania. Programul pilot a constat intr-un atelier de formare in dans terapie pentru profesionisti, ateliere de dans terapie pentru pacienti in Bucuresti si Azuga si o reprezentatie artistica, experientiala, alaturi de beneficiarii proiectului si adresat publicului larg, “Performing ParkinsOn Dance”.

Pornit din dorinta initiatoarelor proiectului, psihoterapeutul Loredana Larionescu, medicul neurolog  Bianca Nitu, si coregrafa si managerul cultural Irina Marinescu, de a sustine bolnavii din Romania sa beneficieze de dans terapie, ParkinsOn Dance a avut si rezultatele studiilor clinice internationale in spate: statistic, o ora de dans de doua ori pe saptamana imbunatateste semnificativ echilibrul, postura, fluiditatea miscarilor, capacitatea de a initia miscari si schimba directii si amelioreaza si simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emotionala).
ParkinsOn Dance a debutat la final de martie, cand specialistele Melanie Brierley si Sari Lievonen au sustinut un atelier de tehnici de dans-terapie pentru boala Parkinson, adresat persoanelor cu experienta in miscare si dans sau / si psihoterapie, care doresc sa invete metode de dans terapeutic pentru pacientii cu acest diagnostic. Ulterior, coregrafa Irina Marinescu si dans terapeuta si psihoterapeuta experientiala Loredana Larionescu au sustinut ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian cu beneficiarii, atat la Bucuresti, la Centrul National al Dansului, dar si la Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Azuga.
“Am avut ocazia sa descopar alaturi de participantii ParkinsOn Dance – pacienti si apropiatii lor – toti minunat de curajosi si dedicati, cum boala – mai ales una degenerativa, cu care prin definitie traiesti tot restul vietii – poate deveni o sansa de dezvoltare personala, de activare a rezilientei si de practica a recunostintei pentru ceea ce este posibil aici si acum. invatatura aceasta nepretuita am primit-o de la participanti si as vrea sa o transmit mai departe lumii intregi.”Loredana Larionescu.
Pacientii inrolati in program au trecut printr-un proces complex de evaluare, deoarece tipul de dans terapie si intensitatea exercitiilor trebuie sa se stabileasca in functie de stadiul bolii dar si de comorbiditatile asociate, astfel incat sa se limiteze potentialele riscuri, iar beneficiile sa fie maxime. Monitorizarea neurologica  a pacientilor pe parcursul sesiunilor de dans terapie  este esentiala.
“In calitate de medic, pe primul plan este siguranta pacientului, aspect pe care l-am aplicat si in Proiectul ParkinsON Dance. Am conceput un protocol de evaluare pre si post ateliere, astfel incat pacientii cu boala Parkinson au fost evaluati de o echipa multidisciplinara formata din neurolog, psiholog, psihiatru si medic de recuperare medicala, pentru a ma asigura ca beneficiul si efectul dans terapiei este maximal, fara riscuri pentru pacienti. Sunt bucuroasa ca prin intermediul Clinicii Neuristica, a psihologului si dans terapeutului Loredana Larionescu, profesorului de tango Paolo Profeti si coregrafei Irina Marinescu, am reusit sa oferim persoanelor care traiesc cu boala Parkinson acces la dans terapie, o terapie complementara medicatiei, pentru a le creste calitatea vietii si a imbunatati simptomele motorii si non-motorii specifice bolii.” Dr. Bianca Nitu.
Participantii la proiect, atat la atelierele de dans, cat si la reprezentatia artistica ce a incheiat proiectul, confirma la randul lor ca dans-terapia reuseste sa amelioreze simptomele fizice si emotionale ale bolii Parkinson si creste calitatea vietii persoanelor cu acest diagnostic ca nicio alta forma de exercitiu fizic si ca nicio alta terapie in general, contribuind la crearea unui sentiment de bucurie, de apartenenta la comunitate si stare de bine.
„Multumim echipei ParkinsOn Dance pentru minunata caldura cu care ne-a ajutat sa depasim si, mai mult chiar, sa ne autodepasim complexele legate de starea inedita in care cu sau fara voia noastra ne-am trezit. Si, astfel, am putut realiza ca aceasta experienta de viata poate fi gestionata, mai ales atunci cand te inconjori de oameni deosebiti si dedicati proiectelor temerare / avangardiste, care, prin implementarea lor, aduc o raza de speranta.”participant la programul ParkinsOn Dance.
Irina Marinescu adauga: ”Ca dansatori si profesionisti ai miscarii suntem invatati, adeseori in detrimentul instrumentului care este corpul nostru, sa negam limitele si sa depasim ceea ce pare imposibil. Oamenii cu Parkinson fac asta zi de zi, depasesc imposibilul. Unii s-au reinventat si au descoperit noi feluri de a privi viata. Iar eu, alaturi de acesti oameni faini, cu experiente de viata atat de diferite, am descoperit un alt de fel de a crea dansul si de a-l face accesibil, atat in viata de zi cu zi, cat si pe scena. Iar asta e un cadou neasteptat. Le multumesc pentru ce am invatat alaturi de ei.” 
ParkinsOn Dance va continua in perioada septembrie – noiembrie 2023, ca parte a proiectului mai amplu “Practici creativ-expresive pentru neurodiversitate” promovat de Asociatia Entuziart si co-finantat de ARCUB prin programul Bucuresti Acasa 2023 si va consta in  ateliere de dans-terapie (contemporan si tango) la CNDB si o reprezentatie participativa realizata in colaborare cu participantii si deschisa publicului larg.
Detalii despre proiect vor fi anuntate in curand pe site.
Despre echipa:

Irina Marinescu s-a indragostit de dansul contemporan si performance in 2009 si de atunci a studiat cu profesionisti romani si straini diferite limbaje de dans si forme ale artelor performative. Este fondatoarea platformei UnShame Dance, co-fondatoare a Asociatiei Developing Art iar din 2022 a inceput o specializare pe termen lung pe dans-terapie.

Loredana Larionescu este psihoterapeuta care a trecut de-a lungul timpului prin practici corporale diverse, de la Aikido şi Tai Chi pana la dansuri tradiţionale si dans contemporan. Formata in psihoterapie experientiala si psihoterapie prin dans si miscare, participa la proiecte cultural-terapeutice diverse, in colaborari interdisciplinare cu artisti si cercetatori locali si internationali.
Medic pasionat cu +10 ani de experienta in diagnosticarea si tratamentul bolii Parkinson si a tulburarilor de miscare, Dr. Bianca Nitu este axata pe terapie avansata pentru boala Parkinson, reabilitare in boala Parkinson si boli neurodegenerative si este dedicata in a oferi cea mai buna ingrijire posibila si in a creste calitatea vietii pacientilor sai.
Proiectul este produs de Profeti Art SRL, comunicat prin Asociatia Entuziart.
Proiectul este co-finantat  de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Parteneri:
Centrul National al Dansului Bucuresti, Clinica Neuristica, Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Azuga, Asociatia Entuziart, Asociatia Developing Art, Asociatia Mai puternici decat boala Parkinson.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Spotmedia, LIFE.ro, Bookhub, Revista Golan, Iscoada, Semne Bune, Happ.ro, Gonext, PRwave, Iqool, Munteanu.