De la Opera Nationala la Sala Palatului: "Lacul Lebedelor" se joaca in premiera pe scena Salii Palatului, cu Iana Salenko si Marian Walter ca protagonisti

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joaca in premiera pe scena Salii Palatului din Bucuresti, cu participarea extraordinara a Baletului Operei Nationale Bucuresti, avandu-i ca invitati pe prim balerinii de talie mondiala, Iana Salenko si Marian Walter. Spectacolul va avea loc la Sala Palatului pe 3 decembrie, incepand cu ora 18:30, biletele fiind puse deja in vanzare in reteaua iabilet.ro.

„Lacul lebedelor”, o poveste atemporala despre puterea iubirii care invinge raul
Titlu de referinta in istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondiala pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit. Abia in 15 ianuarie 1895, cu o noua coregrafie realizata de Marius Petipa si Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Povestea din spatele celei mai celebre dintre compozitiile de balet este una cat se poate de captivanta si a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discutie al multor critici. Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a numit „Lacul lebedelor” drept o opera nationala, avand in vedere simbolistica centrala – lebada, simbolul acesteia fiind foarte des intalnit in lirica populara; atat subiectul operei cat si imaginea lebedelor reprezinta ideea dragostei vesnice in cultura Rusiei.

Atat pentru cunoscatori, cat si pentru initiati “Lacul Lebedelor” este reprezentarea definitiei baletului clasic. Indiferent cum se schimba lumea acest “clasic” este nemuritor. Compozitia muzicala, fragilitatea balerinei care interpreteaza lebada, liniile clasice, toate sunt purtatoare de emotii. In contextul in care limbajul dansului clasic este unul criptat, abstract, cu gesturi care sunt cunoscute si intelese doar de catre cunoscatori, modalitatea de expresie oferita de baletul clasic, ne emotioneaza, fara sa stii cum si de ce. Te cucereste si te emotioneaza pana la lacrimi. Aceasta conexiune intre actul artistic si public este o intalnire unica, nerepetabila si nemuritoare.

Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice rusesti, „Rata alba”, a influentat intr-o mare masura „Lacul lebedelor”. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat ca acesta a prezentat de-a lungul vietii un mare interes pentru viata lui Ludwig II al Bavariei, a carui tragica poveste este simbolizata prin lebada din opera compozitorului.

Legenda despre printese transformate in lebede de un vrajitor rau, in care vraja lui poate fi spulberata numai prin iubirea unui print, ramane si in zilele de astazi poate cea mai frumoasa poveste de balet ce a fost lasata posteritatii.

Iana Salenko, un talent artistic desavarsit intr-o cariera de peste 20 de ani in lumea baletului
Iana Salenko a fost aplaudata minute in sir pe scena Operei Nationale din Bucuresti in 2010 cu ocazia galei de balet prilejuita de “Ziua Internationala a Dansului”, de aceasta data, publicul o va putea urmari pe balerina in rolul personajului principal Odette/Odile, din “Lacul Lebedelor”.

Nascuta la Kiev, Iana Salenko a devenit solista a Operei din Donetsk in 2000, iar doi ani mai tarziu, la varsta de 19 ani, a devenit prim-balerina la Opera Nationala din Kiev. In prezent, Iana Salenko este prim-balerina a Baletului de Stat din Berlin.

In repertoriul sau intalnim roluri principale din baletele Spargatorul de nuci, Lacul Lebedelor si Frumoasa din padurea adormita de Piotr Ilici Ceaikovski, Don Quijote si Baiadera de Ludwig Minkus, Romeo si Julieta si Cenusareasa de Serghei Prokofiev.A dansat in coregrafii celebre, semnate de creatori precum Vladimir Malakhov, Patrice Bart, Boris Eifman, George Balanchine, August Bournonville, Frederick Ashton, Giorgio Madia, John Cranko si a participat la numeroase gale de balet din Japonia, Rusia, Italia, Marea Britanie, Elvetia, Germania, Croatia.

Salenko va dansa pe scena Salii Palatului din Bucuresti alaturi de sotul sau, balerinul Marian Walter, cu care are trei copii. Marian Walter a urmat scoala de Balet de Stat din Berlin pe care a absolvit-o in 2000. Artistul danseaza parti importante ale repertoriului clasic si contemporan, acesta cantand de asemenea in balete de August Bournonville, George Balanchine, Frederick Ashton, Jerome Robbins, John Cranko, Pierre Lacotte , Angelin Preljocaj, Vladimir Malakhov si Patrice Bart.

“Lacul Lebedelor” la Sala Palatului, un spectacol produs de Musicals.ro alaturi de Asociatia pentru Antreprenoriat Cultural
Musicals.ro este alcatuita dintr-o echipa de profesionisti cu experienta indelugata, care de-a lungul ultimilor 15 ani a demarat si a fost implicata in realizarea mai multor spectacole de mare succes precum Fantoma de la Opera, Romeo si Julieta, Rebecca, Crai Nou My Fair Lady si Mamma Mia!. Echipa reuneste regizori, dirijori, scenografi si producatori profesionisti din teatrul muzical din Romania acestia lucrand cu unele dintre cele mai mari nume din West End, Broadway si industria de elita internationala a muzicalurilor, precum CBE Graham Vick, Stephen Barlow si Paul Curran.