Despre ingredientele periculoase din cosmetice

De ce au fost create produsele cosmetice? Pentru a mentine sanatatea pielii, dar mai ales pentru a estompa imbatranirea dermei. Pentru a fi cat mai eficiente, acestea sunt uneori un real cocktail de ingrediente, mai mult sau mai putin prietenoase cu tenul tau.

“Exista numeroase substante toxice in produsele cosmetice. Acestea au fost dovedite clinic drept cauzatoare de cancer, tumori, iritatii si alte tulburari dermatologice. Deoarece pielea noastra absoarbe 60 % din substantele de ingrijire pe care le aplicam direct pe piele, alternativa sanatoasa vine din partea cosmeticelor BIO”, spune Diana Marandiuc, trainer Naturys Romania.

Un produs cosmetic nu ar trebui sa contina coloranti,  parfumuri de sinteza,  PEG sau PPG, parabeni, silicon, parafina, sau OMG si nu trebuie sa fie testate pe animale. Pentru a raspunde reglementarilor in vigoare, un produs natural trebuie sa aiba un parfum agreabil.”In cazul produselor “curate” nu se folosesc arome sintetice. Parfumul discret este dat de uleiurile esentiale, care sunt prezente in aceste produse cosmetice pentru beneficiile pe care le au asupra pielii”, adauga specialistul Naturys.

Ce e de facut?  “ Trebuie sa ne ferim  de cuvantul “natural” prezent pe ambalajul produselor. Deoarece au la dispozitie o lege mult prea permisiva, producatorii nu se sfiesc sa-l adauge pe ambalajul produselor care au la baza foarte multe ingrediente sintetice. Degeaba un produs contine unul sau doua ingredient provenite din culturi ecologice, daca restul compozitiei este facuta din aditivi chimici. Ca sa fim siguri ca un produs este organic, trebuie invatat cum sa citim eticheta produsului”, spune Diana Marandiuc.

Se recomanda evitarea ingredientelor precum: formaldeida, 1,4- dioxane, SLES si SLS, conservantii sintetici precum Imidazolidinyl urea, alcool sintetic, ulei mineral si derivatele sale, parfumurile sintetice si alte ingrediente sintetice care cauzeaza cancer, alergii cutanate si deshidrateaza pielea.