Digital banking-ul castiga tot mai mult teren: Doar trei din zece romani cu varsta peste 55 de ani mai prefera modelul clasic de banking
● GenZ: aproape jumătate dintre aceștia preferă băncile din smartphone și doar 3% se declară în favoarea serviciilor bancare cu prezență fizică

● Segmentul de vârstă 55-64 are cele mai multe conturi bancare (73% au cel puțin două conturi bancare)
● Milenialii reprezintă generația cel mai puternic bancarizată – doar 0,9% dintre aceștia declară că nu au niciun cont bancar
● Patru din zece românce preferă să folosească ambele variante – și aplicația de digital banking din smartphone și serviciile clasice financiar bancare, cu prezență fizică
● Bucureștenii și locuitorii din Ilfov sunt cel mai puțin interesați de modelul clasic de banking, cu oficiu și reprezentant bancar (5%)
● Locuitorii din sud-estul țării (Muntenia) se declară mai atrași de modelul mixt de banking (prezență fizică, dar și o aplicație de digital banking, cu 44% vs 40% media națională)
Revolut, super-aplicația financiară globală cu peste 30 de milioane de clienți la nivel internațional, din care 3 milioane în România, a vrut să vadă cum se raportează diversele generații la serviciile bancare și la modalitățile de a-și gestiona banii. Potrivit unui studiu realizat în iulie 2023 de compania Dynata, pe un eșantion de 1.000 de adulți români, reprezentativ după gen, vârstă și distribuție geografică, digital banking-ul se bucură tot mai multă încredere printre români, indiferent că e vorba de GenZ, Mileniali, GenX sau Baby boomers.
Astfel, 39% dintre respondenți au declarat că preferă să folosească băncile digitale, în primul rând pentru flexibilitate (26%) și pentru controlul sporit asupra propriilor fonduri (13%). Doar 4% dintre respondenți au indicat că preferă băncile cu prezență fizică deoarece au mai multă încredere în acestea decât în băncile digitale. De asemenea, 9% dintre respondenți au spus că preferă băncile cu prezență fizică deoarece pot cere sfatul unui consultant.
Diferențe există și la nivelul comunităților regionale. Cei mai mari susținători ai băncilor digitale sunt rezidenții din vestul țării (49%), în timp ce în sudul țării (Muntenia), modelul mixt de bancă cu prezență fizică, dublată de o aplicație de digital banking, este mai popular (44%). Locuitorii din nord-vestul țării sunt fani ai modelului clasic de banking la ghișeu (15%), în timp ce, la polul opus, bucureștenii și locuitorii din Ilfov sunt cei mai mari opozanți ai acestui model (5%).
Milenialii au cel puțin două conturi bancare
Cei mai mulți români (42%) au două conturi bancare, dar campioni în această secțiune sunt milenialii (53%). GenX se remarcă prin numărul mai mare de conturi bancare – 28% declară că au între 3-5 conturi bancare.
Doar 3% dintre respondenți spun că nu au niciun cont bancar, iar procentul este identic atât în rândul femeilor, cât și printre bărbați. Cei mai mulți consumatori care nu au niciun cont bancar se regăsesc printre reprezentanții GenZ (8%), un procent superior mediei naționale, în timp ce la segmentul de vârstă 35-44 de ani a fost identificat cel mai mic procent de răspunsuri „niciun cont bancar” (0,9%).
Banca din smartphone: alegerea a 48% dintre reprezentanții Generației Z
Unul din doi români din Generația Z preferă banca din smartphone celei cu prezență fizică. 35% dintre aceștia consideră că este preferabilă banca digitală deoarece oferă mai multă flexibilitate, iar 13% pentru controlul sporit asupra banilor. Preferința față de digital banking este mult mai evidentă în rândul generațiilor Z, Mileniali și parțial GenX, cu procente care variază între 45% și 50%. Respondenții cu vârste peste 45 de ani sunt în favoarea unei soluții mixte – serviciile bancare clasice combinate cu o aplicație de digital banking (cea mai mare valoare, 49%, se remarcă la categoria de vârstă 55-64 de ani).
„Revolut întotdeauna a vrut să audă părerea consumatorilor în legătură cu tendințele din domeniul financiar-bancar. Dacă ne uităm la preferințele publicului sub 45 de ani, vom vedea că băncile din telefonul mobil devansează ca preferință modelul clasic al serviciilor financiar-bancare și tind să devină principalul furnizor de astfel de servicii pentru acești clienți. Flexibilitatea, controlul crescut asupra fondurilor, la îndemâna oricui, instrumentele de analiză și bugetare sau de monitorizare a cheltuielilor sunt ceea ce caută consumatorii activi ai zilelor noastre. Și vor să poată face asta de oriunde, oricând”, a explicat Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank Sucursala România și Italia. „Atunci când o bancă digitală oferă o experiență excelentă clientului, nu este nevoie de o interacțiune fizică, față în față, sau de o deplasare într-un oficiu real al unei bănci. De aceea, și după ce sucursala Revolut Bank din România va deveni operațională, vom continua să le oferim clienților aceeași experiență – 100% digitală. În schimb, clienții vor putea să își vireze fără dificultate salariile direct în contul Revolut în lei, vor putea beneficia de și mai multe produse clasice bancare (depozite de economii, credite [1]), vor putea face plăți către diverse instituții ale statului, vor putea schimba bani în peste 30 de valute, fără să fie nevoie să se deplaseze la un oficiu bancar, să își modifice programul zilnic, să completeze diverse formulare. Ca și până acum, își vor rezolva toate problemele legate de bani direct în aplicație, doar cu telefonul mobil”, a adăugat ea.
Aplicațiile și băncile digitale ajută la o mai bună monitorizare a cheltuielilor. Asta e inclusiv pe placul generației Baby Boom 
Aproape opt români din zece (78%) cred că ținerea unei evidențe a cheltuielilor îi poate ajuta să își gestioneze mai bine bugetele personale. 41% fac deja asta acest lucru și apelează la aplicații și la instrumente de digital banking pentru a-și urmări cheltuielile. Totuși, 15% dintre respondenți susțin că nu își monitorizează cheltuielile, fie pentru că nu cred că astfel și-ar îmbunătăți situația financiară (10%), fie pentru că își propun să reducă achizițiile (5%), fără a le mai urmări.
Generația Z și Milenialii recurg la tehnologie pentru a face mai ușoară monitorizarea bugetelor personale. Cea mai mare rată de utilizare (50%) se observă în rândul categoriei de vârstă 25-34 de ani. Pe măsură ce înaintează în vârstă, românii preferă să calculeze manual bugetul personal, pe hârtie (18% pentru GenX și 20% pentru generația Baby Boom). Deoarece au unele dintre cele mai mici venituri din țară, consumatorii de peste 65 de ani, care sunt pensionari, arată și cel mai ridicat nivel de scepticism (21%) față de ideea îmbunătățirii situației financiare personale prin utilizarea unor instrumente de analiză a cheltuielilor.
Diferențe există și între comunitățile din diferitele regiuni ale țării. Rezidenții din centru și Oltenia preferă tehnologia pentru a-și urmări bugetele personale (43% dintre respondenții din fiecare regiune), iar 23% dintre rezidenții din nord-vestul țării preferă varianta clasică, pe hârtie. Tot în Oltenia se înregistrează și cel mai mare procent de respondenți care sunt deschiși să apeleze la instrumente de analiză în detaliu a cheltuielilor, în această perioadă de dificultăți economice (27%). În schimb, pentru locuitorii din vestul țării, monitorizarea cheltuielilor nu reprezintă nici o modalitate de a le reduce, nici de a-și îmbunătăți situația financiară (21%).
Revolut, banca digitală care este preferată de peste 3 milioane de români, le oferă clienților peste 70 de funcții și produse acoperind de la un cont bancar cu IBAN local și în euro, conturi comune cu partenerii de viață, plăți, transferuri instant interne și internaționale, schimburi valutare, la instrumente de economisire precum Seifuri, instrumente de investiții precum tranzacționarea de acțiuni pe bursele americane, criptomonede** și investiții în metale prețioase sau funcții de lifestyle pentru pasionații de călătorii și cumpărătorii avizați (Sejururi, Activități, Magazine, Recompense) cu cashback la plata cu cardul Revolut, conturi pentru copii și adolescenți Revolut <18 . Cu banca digitală Revolut, cardurile pot fi blocate sau deblocate oricând doar cu o apăsare de ecran, fiecare tranzacție este notificată deținătorului contului, iar instrumentul de analiză și bugetare ajută clienții să își monitorizeze mai bine bugetul personal.
DESPRE REVOLUT 

Revolut este prima super-aplicație financiară care ajută utilizatorii din toată lumea să își folosească la maximum fondurile de care dispun. În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani și schimb valutar. În prezent, 30 milioane de clienți din lume, din care mai mult de 3 milioane din România, folosesc serviciile inovatoare Revolut pentru a realiza peste 400 de milioane de tranzacții pe lună.

 

Prin intermediul conturilor personale sau business, Revolut ajută clienții de pretutindeni să-și gestioneze mai bine finanțele, să dispună mai eficient de banii lor și să se conecteze mai rapid cu familia, prietenii sau partenerii de afaceri, oriunde în lume. www.revolut.com 
***
Generațiile și segmentele de vârstă sunt următoarele: 
Generația Baby Boomers: 1946-1964 (peste 58 de ani)
GenX: 1965-1980 (între 43-58 ani) 
MiIeniali: 1981-1996 (între 27-42 ani) 
GenZ: 1997-2012 (între 11-26 ani) 

** Ca parte a obiectivului nostru de a crea un loc sigur unde clienții să poată investi, folosi și învăța despre cripto,  Revolut comunică în mod frecvent că tokenurile sunt active volatile și prețurile pot varia. Revolut crede în extinderea accesului la criptomonede și, de asemenea, recunoaște că acestea pot să nu fie investiția potrivită pentru toată lumea. Astfel, Revolut își încurajează clienții să de documenteze despre diferitele criptomonede și riscurile și oportunitățile aduse de acestea, înainte de a cumpăra sau de a vinde. Clienții ar trebui să se informeze din surse independente și să învețe diferențele dintre tokenuri, precum și să ia în considerare circumstanțele lor personale atunci când cumpără sau vând cripto.Se pot aplica taxe pentru câștigurile obținute. Fondurile sunt deținute în siguranță de custozi, dar nu sunt protejate de scheme de compensare guvernamentale sau publice, iar prețul lor este extrem de volatil.

[1] Creditul este oferit în moneda locală RON, cu o dobândă fixă pentru toată perioada de acordare a creditului și cu o durată de maximum 60 de luni. Se aplică termeni și condiții (link).

[2] Adolescenții cu vârsta de 16 ani și peste pot crea gratuit un cont, cu aprobarea părintelui sau tutorelui. Pentru copiii cu vârsta de 15 ani sau mai puțin, părintele este cel care creează un cont pentru ei din aplicația Revolut. Plățile către și de la clienții de pe Revolut <18 sunt disponibile doar pentru adolescenții în vârstă de cel puțin 16 ani. Mai multe detalii.