Editura PUBLISOL readuce in atentie volumul O Istorie Secreta: Statul Politienesc al Rusiei Sovietice, de Martyn Whittock

„O carte care se citeste usor si da de gandit. Autorul exploreaza cu o mare pricepere tacticile prin care criminala Politie Secreta sub toate avatarurile sale, a ajuns sa domine Uniunea Sovietica si analizeaza statul politienesc al carui spectru bantuie si astazi.”
Prof. Mark Galeotti

Cartea ne dezvaluie povestea complexa a felului in care cruzimea, cooperarea si compromisul au ajutat la construirea statului totalitar URSS a carui umbra inca se intinde peste o parte din lume si de ai carui demoni inca nu ne-am exorcizat.

Publicului i s-a spus o poveste simplificata. De fapt, regimul sovietic n-a fost mentinut la putere doar de politia secreta si prin teroare; unii l-au sustinut din toata inima si au tras foloasele de pe urma lui.

Potrivit autorului, cartea dezvaluie rolul si activitatile politiei secrete in mentinerea URSS, dincolo de discursul oficial al propagandei oficiale. Dar studiaza si realitatile complexe din spatele unui sistem represiv de lunga durata si care pot constitui o surpriza pentru multi cititori. O mare parte a informatiilor vine din arhivele sovietice desecretizate abia la sfarsitul anilor ’80 si in anii ’90. Sa nu uitam ca multe alte informatii raman secrete din cauza dorintei actualului regim rus de a trage cortina peste dovezile referitoare la crimele din trecut.

Printre altele, capitolul 5 al cartii dezvaluie lucruri ascunse populatiei ruse, legate de foametea din Ucraina din anii 1932-1933, considerata de unii istorici similar unui „genocid secret”. Motivul pentru care urgia ar fi lovit Ucraina ar fi fost o incercare de a zdrobi, odata pentru totdeauna, incercarile de obtinere a independentei nationale de catre ucraineni, perspectiva care „irita” autoritatile sovietice. „O parte a URSS care producea neplaceri era pe cale sa simta intreaga forta a statului politienesc sovietic intr-un atac sustinut asupra culturii si sistemului agricol. In Ucraina, aceasta perioada de infometare in masa este amintita ca Holodomor (exterminare prin infometare)… Este greu de stiut exact cati au murit in Holodomor, dar estimarile mai noi sugereaza ca numarul victimelor a fost de aproximativ 3,3 milioane, dintre care aproximativ 3 milioane au fost ucraineni, iar restul alte grupuri etnice care locuiau in Ucraina. Numarul ucrainenilor care au murit in timpul colectivizarii a fost mai mare decat al oricarei alte nationalitati din URSS.” (Martyn Whittock)

Nicio lucrare intr-un singur volum nu poate acoperi, asa cum se cuvine, un subiect atat de amplu, dar scopul studiului de faţa este acela de a-i oferi cititorului informatii despre ceea ce s-a intamplat si o baza pe care acesta sa-si construiasca si sa-si duca mai departe cercetarea, daca doreste.

„(Martyn Whittock) propune o lectura a evenimentelor prin care cititorii sa poata intelege modul foarte complicat si ascuns in care a functionat puterea sovietica. In tot acest timp destul de indelungat, 1917-1991, istoria lumii a trecut prin catastrofe, momente de ruptura si reconfigurare care au dus la lumea de astazi. Fara intelegerea secolului trecut, nu avem nicio sansa sa pricepem secolul din care, iata, au trecut deja primele decenii. Efectele tragediilor ce au marcat omenirea, urmarile a doua razboaie mondiale, ale revolutiei bolsevice, ale regimurilor totalitare naziste si comuniste, sfarsitul Razboiului Rece, revenirea la democratie in statele eliberate de comunism din Europa Centrala si de Est – toate si-au lasat amprenta asupra prezentului extrem de complex in care intreaga lume evolueaza.

Secreta sau nu, istoria este singurul nostru reper! Viitorul putem sa-l prefiguram, dar nicidata nu vom sti dinainte ce se va intampla. Cine ar fi banuit, la sfarsitul anului 2019, ca in numai cateva luni lumea se va trezi intr-o criza pandemica al carei precedent il gasim in gripa spaniola de acum o suta de ani, de la sfarsitul Primului Razboi Mondial? Ne-am intors, dupa un veac, intr-o situatie similara, dar in alte circumstante, evident. Nu inseamna ca istoria se repeta, dar nici ca nu trebuie sa fim atenti la lectiile ei!”
Ion M Ionita, redactor-sef al revistei Historia

*
*    *

MARTYN WHITTOCK s-a nascut in 1958, in Marea Britanie. Este licentiat in Stiinte Politice la Universitatea din Bristol. Timp de 30 ani a predat istorie liceenilor. S-a retras, in 2016, pentru a se dedica scrisului. A fost consultant pentru BBC, English Heritage si National Trust si a scris pentru reviste de istorie si arheologie.

Este autorul a 50 de carti (cu vanzari de peste 1 milion de exemplare). Scrie in principal lucrari de popularizare, pe teme istorice. Printre cartile sale se numara: Christ. The First 2000 Years (2015), When God was King (2018), The Vikings (2018).

Cartea este disponibila din 11 martie, la pretul special de 19.99 lei pe publisol.ro si la chioscurile de presa.

Din portofoliul editurii mentionam alte doua carti de referinta pe acest subiect:
Spion si tradator, de Ben Macintyre, biografia colonelului KGB Oleg Gordievski, produs eminent al serviciilor ruse de informatii, cu rang inalt, aproape fara nicio eroare in cariera, fost sef al rezidentei KGB de la Londra, omul care, realizand grozaviile din lagarul comunist, a ales intr-un final protectia si siguranta democratiilor occidentale.
Si
Tovarasul Koba – Robert Littell, o poveste captivanta a intalnirilor unui copil naiv din Moscova anilor 1950 cu un un batran care sustine ca il ajuta pe stimatul tovaras Stalin sa conduca tara si care pare sa stie o multime de lucruri despre acesta. Intre cei doi se leaga o prietenie ciudata, in care batranul pare interesat sa prezinte si latura agreabila a personalitatii sale, iar Leon incearca sa afle cat mai multe lucruri despre fete, poeme, dragoste, sex, dar si despre Revolutia bolsevica, Lenin, Trotki sau despre moartea prin infometare a milioane de tarani ucraineni.