Eviden a participat la cel mai mare exercitiu international NATO de securitate cibernetica

Eviden, parte a Atos, lider în digital, cloud, big data și securitate, anunță că 3 dintre experții săi în securitate cibernetică din România au participat la cel mai mare exercițiu internațional de apărare cibernetică, „Locked Shields 2023”, organizat de Centrul de Excelență NATO Cooperative Cyber Defense Center of Excellence (CCDCOE).

Exercițiul a avut loc la Tallinn, Estonia, la sfârșitul lunii aprilie. Acesta a reunit aproape 3.000 de profesioniști militari și civili în domeniu, din 38 de state aliate și partenere.

Cei 3 experți în securitate cibernetică de la Eviden, Sergiu-Andrei Chirlejan, Alexandru Filip și Mihai Stan, au făcut parte din echipa internațională de apărare (numită și „BlueTeam”) și, împreună cu colegi din alte țări, au dovedit gradul de pregătire a structurilor de apărare ale unei țări fictive împotriva atacurilor cibernetice care au vizat infrastructuri critice.

Anul acesta a fost a treia participare consecutivă a României, care a făcut echipă cu specialiști în securitate cibernetică din Republica Moldova. Echipa românească a fost coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului de Apărare Cibernetică și a fost formată din peste 130 de specialiști din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și din companii private active în domeniu, Eviden România fiind una dintre acestea.

Ce este Locked Shields
Locked Shields este cel mai mare exercițiu internațional Live Fire Exercise (LFX) în domeniul apărării cibernetice și este cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice necesare. Participanții sunt implicați într-un exercițiu de antrenament de tip Red Team vs. Blue Team, în cadrul căruia echipe de răspuns rapid din statele membre NATO și din țările partenere ajută o țară fictivă supusă unui atac cibernetic de amploare să protejeze în timp real rețelele informatice ale guvernului și infrastructurile naționale critice (sisteme bancare, sisteme de distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații prin satelit și 5G) împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale. Astfel, echipele pot evalua capacitatea de a menține sistemele funcționale în situații reale și în condiții speciale.

Exercițiul a fost conceput pentru a antrena și testa echipele de specialiști prin implicarea acestora în rezolvarea unor scenarii complexe și incidente cibernetice masive sub o presiune intensă, inclusiv în domeniile deciziei strategice, juridic, comunicare publică, precum și evaluarea, pe bază de punctaj, a capacității echipelor de a se adapta și de a-și proteja propriile rețele.

Din echipa României au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Direcției Naționale de Securitate Cibernetică (DNSC), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Serviciul Român de Informații (SRI), Atos, Bitdefender, Bitsentinel, CrowdStrike, Data Core Systems, Deloitte, Dendrio, Enevo Group, MassMutual, Orange, Provision, Safetech, SecureWorks și Vodafone.

***
Despre Atos
Atos este lider global în transformarea digitală, cu 111.000 de angajați și venituri anuale de cca. 11 miliarde de euro. Numărul 1 european în securitate cibernetică, cloud și calcul de înaltă performanță, Grupul Atos oferă soluții personalizate end-to-end pentru toate industriile din 69 de țări. Un pionier în servicii și produse de decarbonizare, Atos se angajează să creeze un mediu digital sigur și decarbonizat pentru clienții săi. Atos este o SE (Societas Europaea) listată la Euronext Paris.

Scopul Atos este de a ajuta la proiectarea viitorului spațiului informațional. Expertiza și serviciile sale sprijină dezvoltarea cunoștințelor, educației și cercetării într-o abordare multiculturală și contribuie la dezvoltarea excelenței științifice și tehnologice. În întreaga lume, Grupul le permite clienților și angajaților săi, precum și membrilor societăților în general, să trăiască, să lucreze și să se dezvolte sustenabil, într-un spațiu informațional sigur și securizat.

Despre Eviden
Eviden integrează domeniul de aplicare compus din liniile de business digital, cloud, big data și securitate ale Atos. Compania va fi lider global în transformarea digitală bazată pe date, de încredere și sustenabilă. Fiind un business digital de top, lider mondial în domenii precum digital, cloud, date, calcul avansat și securitate, aduce o expertiză profundă în toate industriile, în peste 53 de țări. Prin unirea unor tehnologii unice de vârf pe întregul continuum digital, cu 57.000 de talente de talie mondială, Eviden extinde posibilitățile tehnologiilor pentru companii și autorități publice, ajutându-le să își construiască viitorul digital. Eviden este un business al Grupului Atos, cu un venit anual de cca. 5 miliarde de euro.