Interpretare moderna a artei primitive si cea mai calda culoare, albastrul, in mai la Celula de Arta
Prima jumatate a lunii mai aduce doua noi vernisaje in spatiile si pentru artistii galeriei neconventionale Celula de Arta – intre 10 si 27 mai, la Muzeul National al Literaturii Romane (Calea Grivitei nr. 64-66) se poate vizita 3 in 1, expozitia tripla a artistului Alex Manea, a carei serie Primitive este curatoriata de co-fondatorul Celulei de Arta, Daniel Loagar iar intre 13 si 28 mai, in cadrul RDW Design Go!, se va vedea cel mai nou proiect al artistei Anca Coller alaturi de Iulian G., Calatorie intr-o soba – cea mai calda culoare este albastrul, in Celula de Arta si Carol 53 Art Hub.

3 in 1 reprezinta o expozitie triptica, care ilustreaza trei aspecte ale creativitatii si umanitatii artistului Alex Manea: neo-expresionism, fotografie si arta conceptuala. Evenimentul cuprinde trei expozitii care prezinta trei serii diferite atat din punct de vedere plastic, cat si conceptual.
„Primitive este o expozitie despre inceputuri, atat in ceea ce priveste inceputul carierei artistice a lui Alex Manea, cat si inceputurile omenirii. Estetica in arta primitiva a fost, de cele mai multe ori, un byproduct, iar scopul ei a fost mai degraba acela de reprezentare si jurnal. In prezent, artistii contemporani folosesc aceleasi mijloace ca si oamenii acum mii de ani: tuse dezinvolte, sincere, mesaj direct si puternic, culori brute si simboluri devenite universale, cum ar fi spirala, zigzag-ul, valurile, v-ul pubian etc. Lucrarile sale nu sunt doar o copie a artei primitive; ele sunt o interpretare moderna si o reinterpretare a simbolismului si a stilului artistic primitiv.”Daniel Loagar, curator.
Celelalte doua expozitii sunt Feelings, curatoriata de Adela Mara, ce aduna in lucrarile prezentate publicului 15 dintre sentimentele preferate ale artistului iar Rewriting Christmas prezinta o serie de fotografie in care, dintr-o perspectiva artistica, o experienta de viata devine subiect pentru arta  si este curatoriata de Raluca Ilaria Demetrescu. Expozitiile vor putea fi vizitate pana pe 28 mai, de marti pana sambata, intre 10:00 – 18:00.
Pe 13 mai, de la ora 17:00, va avea loc vernisajul proiectului Calatorie intr-o soba – cea mai calda culoare este albastrul, realizat de Anca Coller si Iulian G. ca parte din programul de evenimente satelit Design GO! in Romanian Design Week 2023, ce va avea loc in Celula de Arta din B-dul Carol nr. 53 si in Atelier Anca Coller din Carol 53 Art Hub.
Caldura este albastra, lumina albastra arde mocnit pentru a intretine viata atat de fragila. Artista invita publicul intr-o soba metaforica, loc de caldura si de generare vitala marcat de fragilitate si vulnerabilitate, induse prin relatia cu mediul exterior, unde protectia nu mai functioneaza.
Soba care arde albastru este un loc unde lumina nu este spirituala, este o lumina generata prin arderea unui combustibil, este instabila, slaba, iar culoarea albastra este o provocare. Publicul va trebui sa faca exercitiul contraintuitiv sa asocieze albastrul cu cea mai calda culoare, cu flacara cea mai puternica, asa cum in realitate se si intampla.
Artista invita vizitatorii intr-o soba cu aspect de cuptor taranesc din pamant, o conectare la nevoia ancestrala de caldura pentru a intretine viata. Soba, simbol al uterului, loc de generare vitala, va deschide un spatiu interior in contrast cu imaginea exterioara, vorbind despre reproducerea vietii pe pamant, fragilitatea si vulnerabilitatea fiintelor si responsabilitatea pe care o poarta cei care gestioneaza destinele oamenilor fie la nivel micro sau macro. Ingineria genetica, gestionarea resurselor, razboaiele si alte decizii umane trebuie sa coexiste cu efortul in compensare de a face viata inca posibila.
In cadrul vernisajului de pe 13 mai, artistul invitat Vitaly Yancovy (Ucraina) prezinta proiectia video-performance-ului ” HOW TO PET A CONTAMINATED WATER SNAIL” iar DJ Bianca Agony & Rebirth Party, pe 19 mai, intre 19.30 – 22.00, va avea loc – “Flowers bloom in certain conditions” – moment performativ cu Virginia Negru si Catalin Diaconu, urmat de un scurt atelier pentru spectatori cu elemente de baza din Contact Improvisation si pe 20 mai, intre 19.30 – 22.00, Cosmin Lupu impreuna cu reprezentanti ai noii generatii de chitaristi carora le este mentor si prieten (Bogdan Stoican, Armand Rosu si duo-ul Dystopia)  vor oferi un recital eclectic de rock progresiv si acoustic fingerstyle, colorand atmosfera cu piese proprii si nu numai.
Pe 14, 21, 26, 27 si 28 mai, proiectul Calatorie intr-o soba – cea mai calda culoare este albastrul va putea fi vizitat intre orele 17:00 – 22:00.
Pana pe 13 mai, in Celula de Arta din B-dul Carol nr. 53 mai poate fi vazuta la orice ora expozitia Red my mind a artistului Bogdan – George Negulescu, pana pe 20 mai, la Galeria Verticala din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 23) lucrarea rezultata in urma performance-ului Dac-ar fi de-adevarat al artistilor Ioana Cristodorescu si Marin Grigore si pana pe 6 iunie expozitia Calatorii a Ioanei Badea, in cadrului programului Feat. Kulterra de la Kulterra Gallery (Str. stirbey Voda nr. 104 – 106).
Iar salonul permanent al Celulei de Arta de la Palatul Bragadiru, deschis publicului de miercuri pana duminica, intre orele 16:00 – 18:00 dar si in zilele in care au loc evenimente la Palatul Bragadiru, va avea un program special pe data de 13 mai, intre orele 20:00 – 01:00. Lucrarile artistilor Adelina Campeanu, Alex Manea, Alexandru Raduta, Calin Mihalache, Daniel Loagar, Elena Prada, Gabriela Monica Tirziu, Gizela Popescu, Ioana Cristodorescu, Ioana Norica Popescu, Jamal Louis Kareem, Liana Herea, Marina Bira, Medeea Stanescu, Sebastian Beianu, Silviu Petrescu si Theodor Grigoras vor putea fi vazute, alaturi de cele ale artistei Kata Rudakova.
Celula de Arta a debutat in 2017 ca un spatiu cu deschidere stradala, care si-a propus sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; si in acest context, nemaiexistand o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.
Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora, in spatiul-vitrina de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezenta de peste 5 ani (2017 – 2023) pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 150 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri). incepand cu anul 2022, Celula de Arta si-a extins activitatea in cadrul programului Feat. Kulterra, ce gazduieste ”arta in vizita”, atat propusa de alte galerii cat si de catre artisti in mod direct, printr-un Pop-Up Window, dar si intr-un spatiu nou inaugurat, Galeria Verticala din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21), la ArtSafe, singurul depozit profesional si autorizat de arta si obiecte de colectie din Romania si la Palatul Bragadiru, gratie sprijinului oferit de Bulevart.
Partener strategic: Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Happ.ro, Carturesti, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Gonext, Bookblog, 4arte, Empower Artists, Iqool, Munteanu, SMARK.