Gastronomie vanatoreasca, conferinte de specialitate, dresaj canin si concerte pe 17 si 18 septembrie la Muzeul Satului

Pe 17 și 18 septembrie, Federația Asociațiilor Vânătorești din România vă așteaptă în incinta Muzeului Satului din București la ”Zilele Vânătorilor Români”, singurul eveniment de cultură, tradiție și educație cinegetică și de conservare activă a faunei sălbatice organizat în România.

Pe parcursul celor două zile vor fi organizate conferințe de specialitate, ateliere gastronomice cu specific vânătoresc, concurs de frumusețe canină, lecții și demonstrații de dresaj.

”Zilele Vânătorilor Români” reprezintă sărbătoarea tradițională a breslei vânătorilor care, an de an, reunește publicul larg și vânătorii în jurul valorilor care fac această activitate actuală și în prezent: educarea responsabilității asumate pentru conservarea unui mediu natural sănătos, tradiția, credința și familia.  

Accesul la evenimentul din incinta Muzeului Satului ”Dimitrie Gusti” este gratuit pe parcursul celor două zile.

Pentru ediția din acest an, organizatorii au pregătit o serie de activități care își propun să inițieze publicul în înțelegerea necesității vânătorii în epoca în care trăim. Acesta este, de fapt, cel mai sustenabil efort al oamenilor pentru menținerea într-o stare de conservare favorabilă a faunei sălbatice și a habitatelor naturale ale acesteia.

În timpul celor două zile ale evenimentului vor fi organizate conferințe de specialitate în cadrul cărora sociologi, antropologi și reprezentanți ai mass-media vor dezbate teme legate de antropologia vanatorii sau evoluția performanței societății umane sub impactul vânătorii.

Iată și o parte dintre surprizele pregătite pentru ”Zilele Vânătorilor Români”:
– Atelier gastronomic cu specific vânătoresc.
– Concerte de muzică tradițională vânătorească.
– Prezentarea unor autoturisme ce se pretează activității vânătorilor.
– Concurs de frumusețe canină – în parteneriat cu Asociația Chinologică din România
– Expoziții chinologice și lecții și demonstrații de dresaj canin
– Manifestări artistice, meșteșugărești și de tradiție vânătorească din România, Franța, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Ucraina (țări cu tradiție în domeniul vânătorii)
– Atelier interactiv acvi-faunistic și vernisajul unei expoziții de fotografie de natură – în parteneriat cu Asociația Accipiter

Copiii și tinerii vor putea lua parte la activități specifice vânătorii, cum ar fi tirul cu arcul, simulator de tir de vânătoare cu arma precum și la activități conexe vânătorii din domeniul artistic, meșteșugăresc tradițional și gastronomic.

În cadrul ”Zilelor Vânătorilor Români” va fi prezentă o delagație de vânători ”par force” din Franța, care va susține un concert de ”trompes de chasse”, precum și un ansamblu de suflători și imitatori de sunete de animale sălbatice din Ungaria și România.

În cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, va avea loc momentul central al evenimentului,  Procesiunea cu relicvele Sfântului Eustațiu, protectorul familiei și al vânătorilor în Biserica Ortodoxă, în incinta muzeului.  Aceasta se va desfășura începând cu ora 15:15 în prezența unui cortegiu al vânătorilor cu păsări și câini de vânătoare, care va fi urmată de o slujbă de binecuvântare în marja începutului noului sezon de vânătoare.

De asemenea, președintele de onoare al Federației Asociațiilor Vânătorești din România, Alteța Sa Prințul Dimitrie Sturdza, va transmite un mesaj adresat breslei vânătorilor, oaspeților din străinătate și mai ales părinților și copiilor care sunt așteptați în număr cât mai mare.

Participanții care doresc să încerce preparatele vânătorești pot achiziționa vouchere pentru mâncare și băutură de pe site-ul Eventim și de pe site-ul Bilete.ro. Voucherele vor putea fi achiziționate și în timpul evenimentului, din incinta Muzeului Satului.

Despre Federația Asociațiilor Vânătorești din România
Federația Asociațiilor Vânătorești din România (FeAV) a fost constituită în anul 2020 și are ca scop sprijinirea, sub diverse forme, a protecției și conservării faunei cinegetice, a activităților educative în domeniul conservării active a faunei sălbatice, apărarea intereselor vânătorilor și a gestionarilor de fonduri cinegetice, promovarea bunelor practici cinegetice a tradiției,  valorilor și culturii din acest domeniu.