
Sarcina reprezinta o perioada foarte delicata pentru fiecare viitoare mamica.
Este foarte important ca aceasta sa fie atenta la fiecare schimbare care apare de-a lungul lunilor de sarcina pentru a putea identifica o eventuala problema aparuta. Hemoroizii pot fi una dintre aceste afectiuni.
Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti spune care sunt cauzele aparitiei hemoroizilor si cum ar trebui sa tratezi aceasta problema, mai ales in timpul sarcinii.
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt vase de sange umflate, in regiunea rectala. Ei difera de obicei in marime, de la dimensiunea unui bob de mazare la cea a unui strugure bine dezvoltat si se pot dezvolta in interiorul rectului sau pot patrunde in anus. Hemoroizii pot cauza mancarimi si discomfort, dar si dureri. Exista si cazuri in care sunt semnalate sangerari rectale.
De ce sunt hemoroizii mai intalniti in timpul sarcinii?
Presiunea exercitata de uter
„Sarcina te face mult mai predispusa la hemoroizi din mai multe motive. Uterul tau in crestere exercita presiune asupra venelor din regiunea pelviana si asupra venei cave inferioare, o vena importanta care primeste sange de la membrele inferioare. Acest lucru poate incetini intoarcerea sangelui din jumatatea inferioara a corpului, ceea ce duce la cresterea presiunii la venele de sub uter si cauzeaza dilatarea si umflarea acestora” afima dr. Silviu Istoc.
Constipatia
O alta problema des intalnita in timpul sarcinii, constipatia, poate cauza sau duce la agravarea hemoroizilor pentru ca exista presiune continua si mai mare lanacel novel, iar presiunea duce la aparitia hemoroizilor.
Cresterea nivelului de progesteron
In plus, cresterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii, relaxeaza peretii venelor tale, dandu-le voie sa se umfle mult mai usor. Progesteronul contribuie si la aparitia constipatiei, prin incetinirea tranzitului tau intestinal.
Cum poti evita aparitia hemoroizilor
Evita constipatia. Ce poti face in acest sens? Consuma mese bogate in fibre, precum: cerealele integrale, fasolea, fructele si legumele, bea multa apa si fa sport, atat cat te sfatuieste medicul tau.
Nu astepta atunci cand trebuie sa mergi la baie. De asemenea, nu sta prea mult la baie, pentru ca vei pune presiune pe zona rectala.
Nu sta prea mult pe scaun. Daca ai un job care presupune sa stai la birou, ridica-te in fiecare ora si fa cateva exercitii de intindere, timp de cateva minute. Atunci cand esti acasa, stai sau dormi intotdeauna pe partea stanga a corpului, pentru a lua presiunea de pe venele rectale si pentru a creste volumul de sange care se intoarce de la jumatatea inferioara a corpului.
„Daca experimentezi durere sau sangerari, nu ezita sa ceri sfatul medicului imediat. in unele cazuri va fi nevoie chiar sa apelezi la o operatie de eliminare a hemoroizilor, dar este doar o operatie minora”, completeaza dr. Silviu Istoc.
Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.