In 2021, LAVAZZA GROUP a raportat venituri de 2,3 miliarde de euro, in crestere cu 11% fata de 2020

Rezultate semnificative care demonstrează soliditatea Grupului, un factor cheie pentru a aborda un an 2022 caracterizat de un scenariu macroeconomic complex

Grupul Lavazza și-a prezentat astăzi rezultatele pentru anul financiar 2021, în care a raportat o cifră de afaceri de 2,308 miliarde de euro, cu indicatori financiari cheie în creștere și un mix pozitiv de produse și canale de distribuție. Scenariul macroeconomic din 2022 se anunță a fi unul complex, atât din cauza pandemiei Covid-19, cât și a inflației în creștere, care duce la creșterea costului materiilor prime.

Anul 2021 a debutat cu o perioadă deosebit de agitată în cazul tuturor materiilor prime, iar, în sectorul agricol, cafeaua a cunoscut cele mai semnificative creșteri de preț, cu o creștere de aproximativ 80% în 2021, atât pentru soiurile Arabica, cât și pentru Robusta. Aceste creșteri au fost determinate, în principal, de problemele din lanțul de aprovizionare la nivel mondial și de pagubele provocate de fenomenele meteorologice cauzate de schimbările climatice. Acești factori vor avea un impact asupra producției din 2022, previziunile indicând o recoltă redusă de cafea și o menținere a condițiilor inflaționiste, ceea ce înseamnă că prețurile la cafea vor rămâne semnificativ mai mari.

La acest context dificil se adaugă scenariul geopolitic actual, în care conflictul dintre Rusia și Ucraina are un impact pe numeroase fronturi. Pe lângă sancțiunile internaționale și scăderea valorii rublei, principalele efecte se resimt asupra materiilor prime pentru care Rusia și Ucraina sunt producători și exportatori importanți, cum ar fi gazele, petrolul și metalele.  

Lavazza a decis să suspende toate activitățile în Rusia și, din cauza situației de forță majoră și a imposibilității de a furniza produsele noastre pe piață, a fost, de asemenea, nevoită să oprească temporar distribuția în Ucraina.

„Grupul și Fundația Lavazza s-au angajat să îi ajute pe cei afectați de război încă de la debutul situației de urgență, atât prin donații către diverse ONG-uri cu care colaborăm de ani de zile, cât și prin trimiterea de produse de primă necesitate către organizațiile care lucrează pentru a le oferi sprijin, în speranța că situația va reveni la normal cât mai curând posibil”, a declarat Antonio Baravalle, CEO al Grupului Lavazza. „Rezultatele excelente din 2021 reprezintă un moment semnificativ pentru Grupul nostru, dar și o premisă bună pentru a aborda un an extrem de complex și provocator, din cauza creșterii prețului tuturor materiilor prime pe care le folosim – în primul rând a cafelei verzi, dar și a ambalajelor, energiei, logisticii – precum și din cauza riscurilor care derivă din dramatica situație geopolitică actuală”.

Rezultatele din 2021 raportate de Lavazza Group demonstrează soliditatea companiei, popularitatea uriașă a produselor sale și recunoașterea globală a valorii mărcii sale. În 2021, într-un context economic și social încă afectat de pandemia Covid-19, Grupul a raportat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 2,3 miliarde de euro și rezultate îmbunătățite pe toate canalele și zonele geografice.

În 2021, Grupul a raportat venituri în creștere cu 11% față de 2020, în timp ce Poziția Financiară Netă este pozitivă, la 283 de milioane de euro, cu un cash flow operațional de 203 milioane de euro, o îmbunătățire față de 2020 (125 de milioane de euro) și o confirmare a performanței operaționale excelente a Grupului.

Principalii factori de creștere sunt, în primul rând, redresarea vânzărilor pe canalul Out Of Home (revenind la 80% din valoarea raportată în 2019), după încetinirea cauzată de Covid, și creșterea constantă a veniturilor pe canalul Home (+6,3% față de 2020 și +23,8% față de 2019), în ciuda tendințelor pieței care sunt similare cu nivelurile de dinainte de Covid.

De asemenea, la nivel geografic, Grupul a raportat o creștere a vânzărilor și performanțe bune la nivel general, atât pe piețele mai mature, cum ar fi Italia (+6%) și Franța (+10%), cât și pe cele în creștere, cum ar fi America de Nord (+21%) și Germania (+14%), ceea ce atestă soliditatea mărcilor Grupului în toate zonele.  

Mixul de produse a generat beneficii semnificative datorită dezvoltării segmentului Beans, care este cel mai dinamic de pe piață și unde Lavazza raportează o creștere a vânzărilor de două ori mai mare decât rata medie a pieței (+16,9% – Lavazza vs. +8,5% – piață). În segmentul din ce în ce mai competitiv, Single Serve (mașini de cafea și capsule), Grupul continuă să-și implementeze planul de lansare pe piață a capsulelor din aluminiu neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Profitul EBITDA (câștigurile înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări) al Grupului se ridică la 312 milioane de euro, față de 253 milioane de euro în 2020 (+23,3%), cu un profit al tuturor câștigurilor de 13,5%, situat la nivelul de dinaintea pandemiei din 2019, comparativ cu 12,1% în 2020.

Nivelul EBIT (câștigurile înainte de dobânzi și taxe) se situează la 163 de milioane de euro, față de 108 milioane de euro în 2020 (+50,9%), cu un profit EBIT de 7,1%. Ca și în cazul EBITDA, profitul EBIT a revenit la nivelurile pre-pandemice (în 2019 s-a situat la 7,1%).

Profitul net de 105 milioane de euro reprezintă o creștere de 44% față de cele 73 de milioane de euro de anul trecut.

Pe parcursul anului, pe lângă rezultatele excelente ale declarației de venit și bilanț financiar, s-a adăugat o prezență internațională mai puternică, în special prin intermediul Joint Venture-ului cu Yum China pentru dezvoltarea de cafenele în această țară. De asemenea, au fost confirmate investițiile în proiecte de cercetare și dezvoltare, iar Grupul este determinat să continue să integreze criteriile ESG, abordarea care ia în calcul politici de mediu, sociale și de guvernare în modelul său de afaceri.  

Angajamentul Lavazza implică o strategie de sustenabilitate de mediu bazată pe trei direcții și acțiuni: măsurarea impactului, planuri de reducere a impactului și planuri de compensare, care se traduc prin achiziționarea de credite de carbon, cu scopul de a atinge neutralitatea în materie de emisii de carbon. Mai detaliat, Grupul continuă să implementeze „Roadmap to Sustainabile Packaging”, plan care are ca obiectiv ca întregul portofoliu de ambalaje să devină reutilizabil, reciclabil sau compostabil până în 2025. Planul se bazează pe conceptul Sustainable By Design, care urmărește o utilizare cât mai responsabilă și mai eficientă a materialelor, pe baza principiilor de design ecologic.
 
În 2022, Lavazza Group se situează din nou în Top 100 cele mai renumite companii din lume, conform clasamentului „2022 Global RepTrak®”, publicat de The RepTrak Company, specializată în măsurarea reputației corporative la nivelul opiniei publice. Lavazza este compania italiană clasată pe locul 5 și singura companie din Top 100 care activează în segmentul băuturilor.

Grupul continuă să fie un angajator de top în Italia, datorită îmbunătățirii continue a condițiilor de lucru, axate pe oameni, și care pune accent pe excelență în procesele și strategiile de gestionare a resurselor umane.

***
Despre Lavazza Group
Compania Lavazza, fondată la Torino, în 1895, este deținută de familia Lavazza de patru generații. În prezent, Grupul este unul dintre principalii jucători de pe scena mondială a cafelei, cu o cifră de afaceri de peste 2,3 miliarde de euro și un portofoliu de mărci de top care sunt lideri pe piețele lor, precum Lavazza, Carte Noire, Merrild și Kicking Horse. Compania este prezentă în toate sectoarele de business și desfășoară operațiuni pe 140 de piețe, având 9 fabrici în 6 țări și peste 4.200 de colaboratori în întreaga lume. Prezența globală a Grupului este rezultatul a peste 125 de ani de creștere, iar cele peste 30 de miliarde de cești de cafea Lavazza produse în fiecare an sunt dovada unei povești de succes remarcabile. Scopul Lavazza e de a continua să ofere cea mai bună cafea posibilă, sub toate formele, acordând atenție fiecărui aspect al lanțului de aprovizionare, de la selectarea materiei prime și până la produsul din ceașcă.

Grupul Lavazza a revoluționat cultura cafelei investind continuu în cercetare și dezvoltare: de la buna intuiție care a marcat primul succes al companiei – amestecul de cafea – până la dezvoltarea de soluții inovatoare de ambalare; de la primul espresso sorbit în Spațiu și până la zecile de brevete industriale. Capacitatea de a fi înaintea vremurilor se reflectă, de asemenea, în atenția acordată sustenabilității – economică, socială și de mediu – care a fost întotdeauna un punct de referință pentru orientarea strategiilor corporative.“Awakening a better world every morning” (”Trezind o lume mai bună în fiecare dimineață”) este obiectivul corporativ al Grupului Lavazza, cu scopul de a crea valoare sustenabilă pentru acționari, colaboratori, consumatori și comunitățile în care își desfășoară activitatea, combinând competitivitatea cu responsabilitatea socială și de mediu.