Labirintul de cianotipie Share, Tag or Dye Again ajunge pentru prima data in Timisoara pe 8 iunie

Share, Tag or Dye Again, cea de-a doua iteratie a proiectului derulat de Asociatia Fotografica Allkimik in colaborare cu Asociatia Culturala Marginal, isi continua calatoria din 2023 la Timisoara iar vernisajul va avea loc pe 8 iunie, incepand cu ora 18:00, la spatiul artist-run Lapsus (Splaiul Penes Curcanul nr. 3, etajul 1, studio 23). In cadrul evenimentului de deschidere, publicul timisorean va putea interactiona cu instalatia colectiva si imersiva, iar de la ora 18:30, in cadrul unui tur ghidat realizat de Sabina Suru, directorul artistic al proiectului, acestia pot afla mai multe despre proiectul Share, Tag or Dye Again. Expozitia va ramane deschisa pana pe data de 20 iunie si se va putea vizita de joi pana sambata in intervalul orar 18:00-19:00 sau prin programare via mesaj pe pagina Facebook Lapsus.

De asemenea, cei curiosi de tehnici de fotografie alternativa sunt invitati sa participe la un workshop gratuit sustinut de Sabina Suru, pe data de 10 iunie, intre orele 12:00 – 14:00, la spatiul Digital:Canvas\. Workshopul este destinat publicului larg de orice varsta, cu sau fara cunostinte in domeniul fotografiei, iar inscrierile pentru cele 10 locuri disponibile se pot face la adresa de email: atelierallkimik@gmail.com.

Share, Tag or Dye Again (re)deschide discutia despre social media ca mediu de consum pentru arta si sondeaza cat timp petrec artistii promovandu-si lucrarile in aceste medii vs. timpul petrecut pentru creatie. In urma noului apel lansat anul acesta, 313 artisti din 34 de tari de pe 6 continente au inscris link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea unei noi instalatii colective care pune din nou intrebarea: in ce masura poate micul ecran contemporan, pe care il detinem cu totii, sa redea complexitatea unei lucrari de arta?

Editia din 2023 a proiectului implica si o componenta extinsa de cercetare si experiment, in colaborare cu Institutul National De Cercetare-Dezvoltare Pentru Textile si Pielarie, alaturi de Dr. Elena Badea, cu focus asupra unor adaptari ale cianotipiei pe o serie de materiale sustenabile, dezvoltate de institut.

Instalatia Share, Tag or Dye Again a avut o prima oprire la galeria Camera din Cluj si isi continua drumul in luna iunie la Timisoara, in iulie la Experimental Photo Festival din Barcelona si in septembrie la 2/3 galeria din Bucuresti. Vizitatorii fiecareia dintre expozitii vor avea ocazia de a experimenta cianotipia in cate un workshop deschis publicului, iar detalii despre desfasurarea acestora vor fi disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye (Again) este un proiect cultural de promovare a artistilor romani si internationali, prin intermediul unui dialog transparent, extins si colaborativ. Mai multe informatii despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye se pot vedea pe website-ul Marginal.

Share, Tag or Dye este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri culturali: Alternative Photography, Experimental Photo Festival, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Lapsus, 2/3 galeria, Camera si VAGon – spatiu in(ter)disciplinat.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, TION, stiri de Timisoara, Agenda, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Revista Golan, Propagarta, Igloo Magazine, Curatorial.

Pornit initial ca proiect antreprenorial de nisa, co-fondat de Stefan Dinu si Alex Spineanu (fotografi si antreprenori), Allkimik si-a propus inca de la inceputuri, in urma cu peste 10 ani, sa sustina comunitatea pasionatilor si practicienilor (atat amatori, cat si profesionisti) de fotografie analog, alternativa si experimentala, prin cursuri si workshopuri, developare si print analog & alternativ, studio de ambrotipie si, mai ales, prin deschiderea unui spatiu creativ accesibil oricarei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). Incepand cu 2020, echipei i s-a alaturat Sabina Suru (artist vizual si manager cultural), iar organizatia s-a restructurat in Asociatia Fotografica Allkimik, pornind impreuna o suita de proiecte care isi propun implicarea comunitatii artistice si a celei tehnico-fotografice, intr-o retea colaborativa, sustenabila si transparenta.

Marginal este o organizatie culturala non-profit din Romania, care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa creeze punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent pe stiintele umaniste si pe implicatiile stiintelor si tehnologiilor in structurile socio-culturale. Sub aceasta ideologie, scopul Marginal este crearea unei retele de colaborare care reuneste domenii care nu sunt intotdeauna asociate cu arta (desi au fost interdependente de foarte mult timp / adica stiinta si tehnologia) si publicul, printr-o abordare participativa, ce provoaca paradigma actuala a publicului-spectator. Marginal faciliteaza schimbarea, creand spatii in care oamenii sunt liberi sa se schimbe, prin proiecte si programe orientate spre cercetarea transdisciplinara si productia de arta printr-o abordare care nu este limitata de mediu, abordand problemele (ne)delicate ale societatii contemporane.